Edificio Borsa de Barcelona
La façana de l'edifici de la Borsa de Barcelona. © Maria Asmarat/ACN

El ‘hub’ financer de la Borsa de Barcelona escalfa motors després d’una inversió d’1,5 milions

L'empresa de 'coworking' Aticco prepara la posada en marxa del centre d'innovació de cara a setembre, amb capacitat per a 300 treballadors

Barcelona no és una capital financera, però vol suplir aquesta mancança explorant noves vies de negoci en el sector. Resseguint el rastre del Pier 01 de Tech Barcelona, un dels principals dinamitzadors de l’ecosistema emprenedor, nous actors se sumen ara a aquest camp per fer-se seva una paraula tan desitjada com ho és la innovació. Un exemple és Aticco Workspaces, empresa barcelonina de coworking que està posant en marxa un hub d’innovació financera a l’edifici de la Borsa de Barcelona, en el número 19 de Passeig de Gràcia. El centre estarà situat a les cinc plantes superiors de l’immoble, propietat de la Generalitat, qui abans les va ocupar amb la Conselleria d’Economia i Hisenda fins al seu trasllat al Districte Administratiu de la Zona Franca.

Aticco ha desemborsat més d’1,5 milions d’euros per adequar els 2.500 metres quadrats dels quals disposarà el hub, amb capacitat per a 300 treballadors d’unes 20 o 30 empreses. Després de l’entrega de les claus a principis del 2024, la gestora d’espais de treball flexible va arrencar les obres. Amb retard, aquest mes de juliol s’han inaugurat dues plantes: la cinquena, on hi ha la recepció, així com sales de reunions i taules de treball; i la novena, on es concentraran les activitats socials del centre, amb terrassa inclosa. D’aquí a un mes es preveu acabar els treballs en una altra planta —l’octava— i en quedaran dues més —la sisena i la setena—, previstes per a l’octubre.

A partir de setembre, s’espera començar a acollir inquilins al Barcelona Finance Hub. De moment, hi ha unes 5 o 6 empreses interessades a instal·lar-se a l’edifici, totes elles pimes, segons detalla el director del centre, Quino Fernández, qui prèviament va treballar a l’acceleradora de startups Connector, fundada per inversors com Carlos Blanco. Aquest mateix mes el nou centre financer obrirà una convocatòria per seleccionar empreses emergents per un programa d’acceleració, a qui se les becarà perquè puguin instal·lar-se a l’immoble. Sota un mateix sostre, Aticco espera reunir startups, scaleups i pimes, però també grans empreses, bancs, inversors i institucions, seguint el model plantejat pel Tech Barcelona fa gairebé deu anys, quan va obrir les portes el Pier 01 al Palau de Mar l’any 2016. “Volem convertir a Barcelona en un referent en innovació en finances i atreure el millor talent”, defensa Fernández, qui espera que el centre estigui a ple rendiment a finals de 2024.

Quino Fernández director Barcelona Finance Hub
El director del Barcelona Finance Hub, Quino Fernández.

Amb més de 600 empreses del sector financer a Catalunya, 140 d’elles de l’àmbit fintech, Aticco no espera que totes elles s’instal·lin al hub, però sí que hi participin a través d’acords de col·laboració. De moment, s’han aliat amb l’escola de negocis EAE, l’escola de finances Barcelona Finance School, la cooperativa de crèdit Caixa d’Enginyers i Barcelona Activa. També s’acompanyen d’associacions com Barcelona Bitcoin Only i la BCN FinTech. “No m’importa que un banc tingui la seu a Sant Cugat del Vallès, València o Madrid, l’important és que pugui venir aquí. Volem que hi siguin els quatre grans bancs espanyols i que continuïn sent quatre”, sosté Fernández.

Un projecte que ha donat moltes voltes

La idea de convertir la Borsa de Barcelona en un hub la va tenir Tech Barcelona juntament amb Bolsas y Mercados Españoles (BME). L’associació volia expandir el seu model de centre d’innovació centrant-lo en sectors concrets. En el financer, va acabar desmarcant-se del projecte, com també va acabar passant amb el de logística i mobilitat que s’espera que ocupi l’edifici de Correus, finalment assumit pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i l’Ajuntament de Barcelona. De moment, l’únic hub sectorial que ha impulsat ha estat el de salut, situat a Via Laietana, a l’antiga seu de la desapareguda Conselleria de Polítiques Digitals. El va posar en marxa de la mà de la promotora i constructora Nuñez i Navarro, propietària de l’edifici, qui es va encarregar de la reforma i va assumir tota la inversió de les obres d’adequació, amb un pressupost de 7 milions d’euros.

La idea de convertir la Borsa de Barcelona en un hub la va tenir Tech Barcelona juntament amb Bolsas y Mercados Españoles (BME)

Amb la sortida del Tech Barcelona del projecte per dinamitzar la Borsa de Barcelona, la Generalitat va convocar un concurs públic per trobar un operador el setembre de l’any passat. Segons les bases, l’administració catalana cedeix l’ús d’aquest espai en forma de subvenció en espècie per un període de sis anys, fins al 2029. A canvi, l’operador ha de pagar un cànon anual de més de 224.000 euros i dur a terme totes les actuacions que es van especificar en el concurs. El valor de mercat anual d’aquesta superfície d’oficines al Passeig de Gràcia és d’uns 648.000 euros. Tenint en compte la ubicació del coworking que ara comença a gestionar, Aticco preveu que el preu del lloguer dels espais sigui entre un 10% i un 20% superior als altres immobles que té a la capital catalana.

La Conselleria d’Economia va triar l’empresa Cospace, darrere de la qual hi ha els emprenedors Gabriel Espín, Juan Carlos Morales i Franz Pallarès, els fundadors d’Aticco l’any 2016. El concurs públic va rebre una segona oferta formulada per l’empresa Cloud Workspaces. “Això és completament nou per a Aticco”, remarca Fernández. La seva empresa compta amb set espais de cotreball a Barcelona, on espera sumar-ne dos més d’aquí a finals d’any, situats a prop de la Catedral i la Monumental. De cara al 2025, el focus està posat a créixer a Madrid, on només disposen d’un espai. A Espanya, estan a punt d’obrir un espai a València i es preparen per arribar a Màlaga l’any que ve. Després de tancar una ronda de 10 milions d’euros aquest 2024, en la qual va participar el grup Catalana Occident, l’empresa espera expandir-se també a Portugal. També promou espais de coliving, així com compta amb una plataforma d’impuls a l’emprenedoria amb programes d’acceleració, AticcoLab, i una comunitat privada d’àngels inversors, Aticco Ventures.

Interior Barcelona Finance Hub
El Barcelona Finance Hub és el primer centre d’aquestes característiques que posa en marxa Aticco.