Hubmaster
Hubmaster automatitza magatzems mitjançant transelevadors multipassadís.

Hubmaster afronta l’expansió internacional reubicant-se al DFactory

La companyia d'intralogística desenvoluparà noves solucions per automatitzar magatzems des de l'ecosistema d'indústria 4.0 de la Zona Franca, on ha situat uns 20 treballadors

El fabricant Hubmaster Storage and Handling Solutions feia temps que volia instal·lar-se al DFactory Barcelona, centre de nova economia i indústria 4.0 impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB). Es troben immersos en un procés de creixement i expansió internacional, i volien que la mudança els servís per teixir aliances amb altres empreses i generar sinergies, a més d’arribar a nous clients. Van aconseguir espai aquest mes de març.

“És un espai col·laboratiu i motivador, aporta valor a l’equip”, sosté el seu conseller delegat i cofundador, Mario Sánchez, “aquesta reubicació ens donarà accés a una xarxa d’emprenedors, inversors i experts en la indústria que poden ajudar-nos a accelerar el nostre creixement i fer arribar les nostres innovadores solucions d’emmagatzematge i manipulació a més clients de tot el món”.

Fundada fa 15 anys a Barcelona, la companyia tecnològica es dedica a la intralogística, especialitzant-se en el disseny i la producció de sistemes per automatitzar magatzems, és a dir, robots per col·locar i recollir palets més fàcilment. Al DFactory, han situat el seu equip de desenvolupament, format per uns 20 treballadors. L’espai col·laboratiu els servirà per testejar noves solucions i tecnologies, com la visió artificial, que permet crear sistemes de lectura dels objectes a moure a partir d’imatges i no sensors.

De moment, Hubmaster encara no ha arribat a cap acord amb les empreses i entitats presents al DFactory, però ja han començat els contactes. Ho facilita els espais d’oficina i les sales de reunions compartits, així com els esdeveniments i les xerrades que s’organitzen en els espais comuns. L’edifici, amb una superfície de 17.000 metres quadrats repartits en quatre plantes, té com a inquilins a empreses com el Centre Tecnològic Leitat, HP, Oryon Universal, Alisys, Dow Chemical Ibèrica o Simon. El CZFB ha invertit 30 milions d’euros en la seva posada en marxa i preveu una ampliació que sumarà 72.500 metres quadrats, afegint 70 milions d’euros més. Quan estigui completament executat, es preveu que aculli un centenar d’empreses i 1.500 empleats.

Des de la Zona Franca, el fabricant de sistemes per automatitzar magatzems gestiona clients a països com Alemanya, França, Àustria, el Regne Unit i Israel. Està començant la seva expansió pels Estats Units i també té projectes a Amèrica Llatina i Orient Mitjà. Treballen amb diversos sectors, des d’empreses d’embalatge i distribució fins d’alimentació i automoció. També varia la dimensió de les companyies amb qui tracten, des de mitjanes fins a grans multinacionals com Shell i Airbus, amb camp per recórrer amb les que tenen una dimensió menor i encara no s’han plantejat l’automatització.

L’empresa complementa el centre de desenvolupament situat al DFactory amb la planta que té a Tarragona, on es produeixen els robots que venen per automatitzar magatzems, coneguts com a transelevadors multipassadís. No tots es fabriquen a Tarragona, subcontractant part de la producció a empreses catalanes i d’Europa de l’Est. En el centre operatiu de Tarragona també s’ofereix el servei tècnic als clients. En conjunt, la plantilla total se situa en els 35 treballadors.

Al centre operatiu de Tarragona, Hubmaster fabrica part de la producció i ofereix el servei tècnic als clients

Segons remarca Sánchez, la solució que ofereix Hubmaster es troba a mig camí entre els sistemes tradicionals d’automatització, pensats per a edificis nous, i els vehicles automàtics, a qui cal dedicar molts recursos, a més de necessitar una infraestructura molt capdavantera i molt espai. Els transelevadors multipassadís de l’empresa barcelonina es poden encaixar en edificis existents, a més de no suposar els costos que presenten els vehicles automàtics. “Per automatitzar els magatzems, hi ha múltiples solucions, cadascuna amb els seus avantatges i inconvenients i diferents nivells de cost, la nostra és una solució diferenciada i amb un retorn molt interessant”, defensa.

Hubmaster va començar l’any 2005 a desenvolupar les seves solucions per a magatzems. Constituïda per un equip barceloní que s’havia conegut al Regne Unit i va tornar a casa, es va centrar en un principi en una tecnologia més bàsica, sense automatitzar. Va ser l’any 2015 quan van decidir canviar de rumb, apostant per l’automatització, i, a partir d’aquest moment, va créixer la seva activitat internacional. Abans d’arribar al DFactory, tenien oficines al centre de Barcelona.

edifici DFactory Zona Franca
Edifici que alberga el centre tecnològic DFactory, impulsat i gestionat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona.