La centenària institució Nou Hospital Evangèlic ha posat en marxa la construcció d’un centre d’atenció intermèdia que cobrirà el dèficit assistencial dels barris de Sant Martí i Ciutat Vella i donarà suport a l’Atenció Primària i l’Hospital del Mar. Ho farà amb una inversió de 17 milions d’euros, que compta amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF), en el seu compromís per impulsar projectes que impactin de manera positiva en la societat.
La construcció del centre hospitalari en aquest emplaçament al Poblenou, en concret, a la confluència dels carrers de Sancho de Ávila i de la Ciutat de Granada, en plena superilla, implica el trasllat i tancament de l’actual centre sanitari que la institució té des del 1893 al carrer de les Camèlies, al barri de Gràcia. Des del 2007, després d’una remodelació i la creació d’un nou patronat, l’hospital funciona com a centre sociosanitari concertat amb la Generalitat, amb una capacitat de 116 llits i anualment dóna cobertura a uns 1.400 pacients d’hospitalització.
El nou hospital ocuparà 10.000 metres quadrats i tindrà 190 llits per a persones grans que necessiten atenció geriàtrica especialitzada. També comptarà amb 25 places d’Hospital de Dia i un espai a planta baixa per atendre ambulatòriament pacients especialment fràgils i complexes. La fundació privada reservarà una planta per a un centre d’urgències d’atenció primària.
El centre estarà principalment destinat a persones amb patologies cròniques complexes, necessitats de rehabilitació intensiva, control clínic continu, necessitats neurològiques i psicogeriàtriques o d’acompanyament al final de la vida.
L’estudi PMMT Arquitectura ha dissenyat el projecte d’edifici, que respectarà una de les façanes de les antigues cotxeres d’autobusos que TMB tenia al Poblenou. Els projectistes han treballat especialment en la humanització dels espais. “Són molts els objectius a assolir: implementar un disseny flexible pensat per les diferents necessitats dels pacients, preparar la instal·lació per a possibles properes pandèmies, escollir i invertir en la tecnologia adient pel creixement futur, i mantenir un consum energètic eficient. Tanmateix, no hem d’oblidar que un dels principals reptes serà la contractació de professionals en un context de mancança estructural d’infermeria, metges i metgesses”, explica Reyes Gualda, gerent de l’hospital.
El projecte, que es va gestar en l’anterior mandat de l’Ajuntament de Barcelona i que s’ajusta a la planificació assistencial de la Generalitat, hauria d’estar enllestit en el primer semestre de 2023 i facilitarà que en l’actual ubicació s’hi instal·li l’Escola Teixidores de Gràcia, que està funcionant en uns barracons al carrer de l’Encarnació. La institució i les administracions van arribar a un acord, el 2016, pel qual l’Ajuntament de Barcelona va comprar el centre hospitalari, a través d’un procés d’expropiació, per prop de nou milions d’euros i ha cedit per 50 anys el terrenys del Poblenou per a la nova edificació.