Planta de ICL en Sallent, que será una fábrica de material para baterías.
L'antiga planta d'ICL Iberia de Sallent. © Mar Martí / ACN

ICL i Dynanonic invertiran 285 milions en fabricar material per a bateries a Sallent

La multinacional israeliana i la xinesa s'alien per produir compostos per a càtodes de les bateries des de les antigues instal·lacions d'ICL tancades el 2020

La indústria de les bateries elèctriques fa un pas més a Catalunya. La multinacional israeliana ICL i la xinesa Shenzhen Dynanonic preveuen invertir 285 milions d’euros en la producció de fosfat de ferro i liti per als càtodes de les bateries elèctriques a Sallent, en les instal·lacions que ICL va tancar el 2020.

Les dues empreses preveuen crear una joint-venture per posar en marxa la nova planta, en uns terrenys que sumen 100.000 metres quadrats. Quan es materialitzi aquesta inversió, la planta serà la primera en produir aquests materials per a bateries a Catalunya.

El liti-ferrofosfat que s’obtindrà a través de la planta “és una solució crítica per al futur de la transició energètica d’Europa”, ha destacat el president de la Divisió de Solucions de Fosfat d’ICL, Phil Brown. Des de Dynanonic, l’empresa ha defensat que aquest projecte permet avançar en els objectius de totes dues empreses en el desenvolupament de la indústria de les bateries d’ions de liti a Europa.

“Les bateries són un element fonamental”, ha proclamat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper. Per continuar avançant en aquesta direcció, ha avançat que el Govern preveu viatjar a la Xina per a visitar les instal·lacions de Dynanonic i explorar col·laboracions per “fabricar més bateries a Catalunya”. I és que el Govern aposta per electrificar el parc de vehicles, i també els processos industrials i empresarials “el més aviat possible”.

La conversió de la planta d’ICL Iberia generarà, a més, “llocs de treball de qualitat”, segons Sàmper. El conseller ho ha dit durant una visita al Bages, on ICL Iberia Súria i Sallent —abans Iberpotash— disposa d’altres instal·lacions i de la mina de Cabanasses, prop de la qual s’eleva la muntanya més alta de la comarca: l’acumulació de residus salins derivats de l’activitat minera que ICL haurà de desmantellar durant les pròximes dècades per mandat judicial.

Antigua planta de ICL en Sallent.
Les instal·lacions d’ICL a Sallent sumen 100.000 metres quadrats. © Mar Martí / ACN