No només cal formar als futurs emprenedors, també cal finançar els seus projectes. Aquesta és la filosofia darrere de Finaves, la societat de capital de risc que l’IESE va crear a principis dels 2000 per fer costat als seus alumnes, que li han permès aconseguir que un 30% s’hagi convertit en un emprenedor en algun moment de la seva carrera professional. Algunes de les empreses en les quals ha invertit l’escola de negocis durant els últims 22 anys han estat Cooltra, Logisfashion, Busup, Worldsensing, ForceManager, Inbrain Neuroelectrics i Parclick.
L’IESE acaba de constituir el seu sisè fons, Finaves VI, amb el qual vol finançar entre 25 i 30 empreses en fase llavor en els pròxims tres anys. Ho farà amb imports que aniran des dels 50.000 fins als 500.0000 euros. Els inversors darrere de Finaves VI són family offices, inversors particulars i emprenedors. També compta amb el suport de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO).
El 90% de la inversió que farà Finaves VI anirà a parar a empreses espanyoles, que hauran de tenir la previsió de generar un gran impacte en la seva indústria, i no hi haurà un focus específic en cap sector. Per a l’anàlisi de les inversions, el fons comptarà amb un comitè format per professors de l’IESE.
L’historial inversor de l’escola de direcció d’empreses va començar l’any 2000 amb Finaves I, creada pel professor Pedro Nueno. Es va convertir en la primera societat de capital de risc a Espanya que es dedicava a la inversió llavor. Després vindrien Finaves II (2003), III (2005), IV (2010) i V (2017).
En total, ha realitzat més de 60 inversions directes per valor de 15 milions i ha coinvertit més de 100 milions juntament amb altres fons. Les empreses finançades per Finaves han creat més de 3.000 llocs de treball directes i facturen més de 300 milions en vendes anuals. Més enllà de la trentena d’empreses que Finaves VI finançarà en els pròxims anys, l’IESE vol generar 50.000 nous llocs de treball de cara a 2030.