José Martínez-Sierra (UPF-BSM) y Jordi Utgés (IESE) en el ciclo Moments Estel·lars
José Martínez-Sierra (UPF-BSM) i Jordi Utgés (IESE) al cicle Moments Estel·lars de 'The New Barcelona Post'. © Marc Llibre

IESE i UPF-BSM enalteixen el potencial de Barcelona i demanen una normativa més favorable

Dins del cicle Moments Estel·lars de 'The New Barcelona Post', el director general de la UPF-BSM, i el director de programes per a directius nacionals i internacionals de l'IESE han apostat per reforçar el paper de les escoles de negocis modificant la normativa.

Barcelona ocupa una posició privilegiada a nivell internacional en l’àmbit de les escoles de negocis i com a hub de talent i, per maximitzar aquest potencial, es necessiten recursos i una normativa més favorable. Així ho han constatat el director general de la UPF Barcelona School of Management (UPF-BSM), José Manuel Martínez-Sierra, i el director de programes per a directius nacionals i internacionals de l’IESE, Jordi Utgés, en una nova sessió del cicle Moments Estel·lars organitzada per The New Barcelona Post, en la qual tots dos han apostat per canvis normatius que afavoreixin l’activitat de les escoles de negocis de la ciutat: “Quan estàs competint en primera divisió i vols guanyar la Champions, necessites invertir”, ha ressaltat Utgés.

“Barcelona és molt potent. Quan preguntem als nostres estudiants estrangers per què han triat l’IESE, responen en primer lloc que és perquè se situa a Barcelona; primer és Barcelona, i després l’IESE”, ha relatat Utgés en la sessió, organitzada amb la col·laboració de CASA SEAT, Barcelona Global, Must Media Group y Giny Barcelona. I és que la ciutat reuneix atractius com la seva qualitat de vida, el seu panorama cultural i el seu ecosistema empresarial: “Crec que tenim moltes virtuts i molt a oferir”, a partir d’aquest conglomerat de factors que perfilen una ciutat atractiva per al talent internacional.

Captar aquest talent, no obstant, és més fàcil que captar a professors perquè s’integrin en el claustre. “Normalment arriben amb família i amb la intenció de fer carrera a nivell de recerca, i aquí hi ha una sèrie d’elements que es podrien millorar”, passant sobretot per l’àmbit normatiu, ha destacat Utgés al costat de Martínez-Sierra, en una sessió moderada pel periodista i professor precisament de la UPF-BSM, Toni Aira.

En la mateixa línia, el director general de l’escola de negocis de la UPF ha defensat que Barcelona és un hub de talent: “Sens dubte, i té molt recorregut. És una qüestió de diners i de normativa”. I és que, a parer de Martínez-Sierra, la normativa estatal en el sistema de coneixement s’ha tendit a igualar a la baixa, fet que no convé ni a les universitats ni a les escoles de negocis, segons ell.

Malgrat aquesta normativa que creu que fa perdre pistonada a l’ecosistema formatiu, Martínez-Sierra sosté que la situació de les universitats i escoles de negocis és millor a Barcelona. “Té molt a veure amb la idiosincràsia de la societat catalana”, que veu marcada per un tarannà emprenedor. “A Madrid, fem funcionaris, aquí, es fan empreses”, ha ressaltat el directiu d’origen justament madrileny.

Tots dos han coincidit a destacar que poques ciutats a nivell mundial compten amb escoles de negocis amb el nivell de les de Barcelona. “Suposa disposar d’una concentració de talent i de coneixement enorme a través dels seus professors, cosa que repercuteix en l’empresa”, ha posat en valor Utgés. Per potenciar aquesta simbiosi entre aquestes institucions i l’àmbit empresarial, ha remarcat que és necessari impulsar canvis normatius que passin per afavorir les donacions amb avantatges fiscals, i també per facilitar l’atracció de professors facilitant l’aterratge de tots els membres de la família a la capital catalana.

José Martínez-Sierra en Moments Estel·lars
El director general de la UPF-BSM, José Manuel Martínez-Sierra, durant la sessió de Moments Estel·lars. © Marc Llibre

I Martínez-Sierra ha anat més enllà: també es requereixen mesures per agilitzar la creació de noves titulacions, per mantenir l’oferta actualitzada en un món que canvia ràpidament. “Tenim tanta paperassa que no ens deixa competir amb altres indrets del món”, ha advertit el director general de l’escola de negocis, amb una dilatada experiència en organismes i institucions internacionals, sobretot a Harvard.

Utgés, que acumula 24 anys de trajectòria a l’IESE, ha insistit: “Tenim un gran ecosistema amb molta potència, i podríem fer molt més camí amb una mica d’ajuda. Tenim les eines i el teixit per a fer un salt; volem competir a primer nivell, i necessitem que la normativa ens recolzi”.

Jordi Utgés, de IESE.
El director de programes per a directius nacionals i internacionals de l’IESE, Jordi Utgés, durant la sessió organitzada per ‘The New Barcelona Post’. © Marc Llibre

Ambaixadors de Barcelona

Tots dos referents de l’àmbit de les escoles de negocis han destacat la importància d’aquestes institucions a l’hora de “generar ambaixadors de Barcelona”, com ha dit Martínez-Sierra. I és que prop de la meitat dels seus alumnes són estudiants internacionals, la qual cosa genera projecció de Barcelona i la posiciona entre potencials líders empresarials del futur. “Que algú vingui a formar-se a Barcelona és un record per a tota la vida, i pesarà a l’hora de prendre decisions, també des de posicions importants en una empresa que hagi de decidir sobre ciutats en les quals operar”, ha agregat Utgés.

I no només surten potencials empresaris de les escoles de negocis: “Tant de bo més gent que passés per les nostres aules es dediqués a la política”, ha assenyalat Utgés. Ha ressaltat que polítics que han passat per l’IESE han optat després per deixar la política, fet que creu que en part es deu al fet que “els polítics estan mal pagats”: el sou del president del Govern central comparat amb el del canceller alemany és d’una relació d’un a sis, ha exemplificat. “Hi ha poc incentiu per seguir en política, i has de tenir un gran esperit de servei”, ha subratllat.

Martínez-Sierra i Utgés han coincidit en destacar el potencial de Barcelona. © Marc Llibre

Els ingredients per a una bona escola de negocis

Barcelona és seu d’escoles de negocis de reconegut prestigi internacional. De fet, diverses d’elles figuren anualment en els rànquings en formació per a directius a nivell mundial. Però, quins elements són necessaris per a articular una bona escola de negocis?

Utgés ho té clar: és imprescindible “tenir un gran claustre que permeti tenir bons alumnes i, alhora, bons antics alumnes que treballin a bones empreses i que recolzin a l’escola de negocis per tenir un gran claustre; tot comença i acaba en el claustre”. Pel seu costat, Martínez-Sierra ha posat l’accent a parar atenció en la qualitat en pro de la consolidació de Barcelona com a referent internacional en aquest àmbit: “Tots hem de ser responsables i conscients que un valor que té la ciutat és cuidar de la qualitat dels seus espais de coneixement; això farà créixer la ciutat”.

Toni Aira, José Martínez-Sierra y Jordi Utgés en el ciclo Moments Estel·lars de 'The New Barcelona Post'
Martínez-Sierra i Utgés han demanat canvis normatius que maximitzin el potencial de les escoles de negocis barcelonines. © Marc Llibre