Catalunya vol implicar-se en la resolució de reptes com l’habitatge, la lluita contra la desigualtat i el canvi climàtic, amb una “ambició de lideratge” que va més enllà del seu territori i s’expandeix a nivell estatal, segons el president de la Generalitat, Salvador Illa. I és que Catalunya “vol ser a la sala de màquines d’Espanya”, seguint un model de prosperitat compartida, segons ell: “Tothom hi guanya”.
En una conferència a Madrid en la qual ha presentat el seu pla econòmic per a Catalunya, ha cridat a no témer aquest rol de motor que vol exercir, petició que ha dirigit especialment a la Comunitat de Madrid: “No tingueu por de Catalunya. Us asseguro que Catalunya no té por de Madrid”.
Davant uns 300 representants d’empreses, d’institucions i de l’àmbit social al Cercle de Belles Arts de Madrid, ha fet gala del seu pla per invertir 18.500 milions d’euros en cinc anys perquè Catalunya torni a liderar l’economia espanyola. Aquests 18.500 milions —amb 13.700 d’inversió directa de la Generalitat i 4.800 a través de crèdits— es destinaran a 20 actuacions vinculades a àmbits estratègics, que van des de les infraestructures fins a la modernització productiva, passant per la igualtat d’oportunitats i el coneixement i innovació.
En un acte amb representants de grans empreses, Illa ha celebrat el retorn de seus socials d’empreses a Catalunya, com el Sabadell, la Fundació La Caixa, CriteriaCaixa i Ciments Molins, i ha confiat que durant els pròxims mesos es produiran més retorns d’empreses que es van traslladar en el marc del 1-O. Ho ha dit davant directius de companyies com el president de BBVA, Carlos Torres; el de Repsol, Antonio Brufau; el d’Enagás, Antoni Llardén, i el d’Aena, Maurici Lucena, en un esdeveniment amb ministres, consellers i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.
“Catalunya és garantia de lleialtat i de cooperació institucionals; promou la política constructiva i respectuosa que necessitem recuperar, i ofereix col·laboració público-privada perquè les empreses i els projectes capdavanters trobin el millor entorn on desenvolupar-se”, ha defensat el president, que ha posat en valor que el PIB català hagi superat per primera vegada els 300.000 milions d’euros. I és que Catalunya “torna a vibrar empresarialment i socialment”: “Exhala ambició i energia”.
I aquesta ambició i energia es complementen amb el compromís amb els valors fundacionals d’Europa, segons Illa. Per aquest motiu, Catalunya “estarà al costat” de la UE, també en un context internacional complex i marcat pel paper dels Estats Units sota la presidència de Donald Trump. Així, el seu model de prosperitat compartida es basa en “l’ambició i l’obertura a Espanya i Europa”, i en una voluntat de transformar que Catalunya vol liderar.
