La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de 1.000 metres quadrats a Sant Vicenç dels Horts per iniciar la comercialització de la seva tecnologia, que permet fabricar elements constructius de forma automatitzada i sostenible
Roger Uceda i Arnau Cumelles, cofundadors d'Aridditive.
Una impressora 3D capaç de fabricar peces de formigó de més de tres metres. Aquesta és la tecnologia que desenvolupa Aridditive, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que aspira a revolucionar el sector de la construcció. La seva tecnologia permet produir de forma sostenible mobiliari urbà, façanes, ponts, habitatges i altres elements constructius de gran complexitat de manera industrialitzada i automatitzada, fet que suposa un gran estalvi de recursos.
Una tecnologia que ha suposat deu anys de recerca, des que l’any 2014 van iniciar el procés dins de la Fundació CIM de la UPC, centre on s’estaven desenvolupant diverses tecnologies relacionades amb la impressió 3D. La idea inicial era construir una impressora capaç de fabricar cases, per després transportar-les a l’espai on calgués. “Però aviat ens vam adonar que era difícil imprimir a l’exterior, amb la climatologia canviant; llavors vam pensar que era més fàcil imprimir dins d’una fàbrica, en un entorn controlat i, per aquest motiu, vam optar per fabricar peces per a la construcció”, resumeix Roger Uceda, conseller delegat d’Aridditve.
Uceda, qui també havia estat conseller delegat de BCN3D —startup d’impressió 3D enfocada a plàstics—, era en aquell moment director de transferència i valorització de CIM-UPC, per garantir que la recerca que s’estava desenvolupant dins del centre pogués arribar al mercat. L’enginyer va decidir apostar per aquest projecte i emprendre juntament amb altres companys de la universitat, fins a constituir Aridditive l’any 2023.
Per poder subvencionar aquesta tecnologia, el setembre de 2024 també van aconseguir aixecar una ronda de 500.000 euros del fons madrileny BeAble Capital i del barceloní Suma Capital, així com 120.000 euros d’Acció, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat.
Amb aquest capital s’han instal·lat a una nova planta de 1.000 metres quadrats a Sant Vicenç dels Horts, l’ATIC (Aridditive Technology and Innovation Center). L’espai serà el centre perquè arquitectes i professionals del sector puguin conèixer de primera mà aquesta tecnologia, així com fabricar les primeres sèries en aquest espai. La idea és que, després de provar-la, les companyies adquireixin una de les impressores que comercialitza la spin-off, que ja ha llançat la seva primera impressora, la Volta 3D, al mercat.
“Gràcies a la informàtica i la tecnologia existent, els arquitectes tenen mà ampla a l’hora de dissenyar, però, quan arriba l’hora de fabricar-ho, es troben molt limitats”, lamenta Uceda. En aquest sentit, un dels propòsits de la impressora d’Aridditive és que permeti a arquitectes i dissenyadors disposar de llibertat absoluta. D’altra banda, en un sector com el de la construcció, amb manca de mà d’obra i recursos, “disposar d’una impressora que automatitza els processos suposa reduir recursos, costos, personal i temps”, defensa el conseller delegat.
Un altre dels pilars de l’empresa és la seva aposta per la sostenibilitat. El sector de la construcció concentra gairebé un 38% de les emissions de diòxid de carboni, i amb l’ús d’aquesta impressora 3D s’aconsegueix que no es desaprofiti ciment. “En comparació amb la tècnica de l’encofrat, aconseguim reduir entre un 50 i un 70% el ciment utilitzat, un material que genera fins a un 8% de les emissions de CO2”, assegura Uceda.
Aridditve ja ha arribat a acords amb empreses del sector com Ciments Molins, Lagula Arquitectes o Benito Urban, per desenvolupar solucions reals basades en la impressió 3D. Però la intenció és que els seus clients no siguin només nacionals, sinó que ja estan establint aliances amb empreses de tot el món, per introduir-se en el mercat europeu, asiàtic i americà. Ara per ara treballen amb companyies de Xile, Mèxic i una austríaca mitjançant la qual volen introduir un material alternatiu al ciment per imprimir les seves peces i reduir, així, encara més les emissions que generen.
A curt termini, la spin-off té previst facturar mig milió d’euros a finals d’any, amb la venda de dues impressores que ja té compromeses, i doblar el seu equip, ara format per cinc persones. Així mateix, els plans de l’empresa també passen per fabricar 20 unitats de la Volta 3D Printer en els pròxims tres anys.
Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…
'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional
La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…