C. Tangana
El documental 'Esta ambición desmedida' sobre C. Tangana obrirà l'In-Edit.

In-Edit, de C. Tangana a Little Richard

Enguany el festival presenta seixanta documentals, d’origen territorial i musical divers. El pròxim 26 d’octubre l'obrirà el film de C. Tangana, i la cloenda la protagonizarà el documental de Little Richard el 5 de novembre.

La mostra In-Edit llueix un prestigi consolidat a la cartellera musical de la tardor barcelonina, que arriba a la seva vint-i-unena edició. Les projeccions començaran als cinemes Mooby Aribau de Barcelona, en sessions de tarda i nit. A banda dels films, hi haurà diferents actes, com debats, xerrades, curmetratges i alguns concerts, vinculats a la música i als protagonistes de les pel·lícules. Del rock and roll primigeni al flamenc. Del jazz a les músiques avançades. Del pop a la música del Brasil.

Totes les cintes són en versió original subtitulada. Els títols escollits participen en diferents apartats de l’exposició, i altres arriben en qualitat de fora de concurs. També es podran visionar les filmacions guardonades en les diferents delegacions del festival. Andrés Godoy. El arte de perder a Xile; Canción que quema, a Mèxic; Jaaa, dat wil ik!, als Països Baixos, i Terruá Pará, al Brasil.

Entre les diverses activitats hi haurà les sessions amb warm up, que cobreixen un ampli espectre de gèneres musicals. Pop dels vuitanta, rock de garatge, power pop, electrònica, indie, punk, rock dels anys 50 i 70, o música màkina sonaran a sales. La mostra informa que disposarà d’un canal digital i d’accés gratuït. La iniciativa compta amb la col·laboració de CaixaForum+, plataforma de continguts de cultura i ciència, que emetrà una selecció de documentals ja exhibits prèviament al festival, a partir de 27 de novembre a l’11 de desembre d’enguany. Aquí trobareu informació de venda d’entrades i abonaments.

A continuació, una seleció de la programació de l’In-Edit 2023.

Esta ambición desmedida 

Santos Bacana, Cristina Trenas i Rogelio González. 2023 | Espanya | 118 min

La pel·lícula segueix durant quatre anys el dia a dia del cantant C. Tangana, des de la gestació de l’àlbum El madrileño (2021) fins a la posada en marxa de la gira internacional Sin cantar ni afinar, que es presenta com que “no és una gira, no és un documental, és una tragèdia”. Un treball que ha durat quatre anys i es va estrenar el passat setembre en el Festival de San Sebastián. Es comenta que la pel·lícula “difumina la línia entre allò real i allò representat, el personatge i la persona, els creadors i l’obra”. L’expectació és alta. No queda cap entrada per cap de les sessions previstes.


Personality Crisis: One Night Only

Martin Scorsese i David Tedeschi. 2022 | Estats Units | 144 min

Potser és un petit miracle pensar que David Johansen, ex-líder de New York Dolls, encara estigui entre nosaltres, després d’una vida d’excessos i, per què no dir-ho, de fracassos a l’escena punk de NYC. Encara es recorda amb delit el seu pas fa uns anys per la sala Sidecar, tal i com recull Roberto Tierz a Este no es el libro de Sidecar (2023). Johansen va aconseguir un èxit moderat sota el pseudònim de Buster Poindexter interpretant jump blues, pop tradicional i swing, acompanyat per The Uptown Horns. Més tard, sense deixar la música, es va iniciar com a actor. El documental reconeix algunes d’aquestes facetes, com va fer a la seva presentació al Café Carlyle l’any 2020. Intervé David Johansen.


Heaven Stood Still: The Incarnations of Willy DeVille

Larry Locke. 2022 | Estats Units | 87 min

La vida i miracles d’un cantant i compositor nord-americà, un dels més originals dels últims 50 anys. Tot i que Europa va abraçar el cançoner i la figura bohèmia de Willy DeVille, la majoria dels oients nord-americans va ignorar la seva música. En part, el documental desprèn un sentit reivindicatiu. DeVille va néixer com a William Borsey i és l’encarnació de tots els excessos i la mala astrugància. Com pocs, tenia la mà trencada per fer cançons, i va canviar sense remordiments NYC per la New Orleans i la seva fantàstica música criolla. Intervenen Ben E. King, Mark Knopfler, Sting, Peter Wolf, Jack Nitzsche, Hal Willner i Chris Frantz.

DeVille In-Edit
Imatge del documental Heaven Stood Still: The Incarnations of Willy DeVille.

Elis & Tom, só tinha que ser com você

Roberto de Oliveira i Jom Tob Azulay. 2022 | Brasil | 100 min

El febrer de 1974, Elis Regina, una cantant singular, i Tom Jobim, un compositor, en especial de bossa nova, es trobaran a L.A. per enregistrar Elis & Tom, un àlbum que esdevindria un clàssic de la música popular brasilera i mundial. Un disc on cal parar atenció a la veu i la interpretació de Regina. El documental va guanyar el Premi de la Crítica a la millor pel·lícula brasilera a la 46 edició del Festival Internacional de Cinema de São Paulo l’any 2022. La cinta inclou imatges en 16mm inèdites. Intervenen Elis Regina, Antonio Carlos Jobim i César Camargo Mariano.


La importancia de llamarse Ernesto y la gilipollez de llamarse Eric

César Martínez Herrada. 2022 | Espanya | 95 min

El documental descriu els inicis musicals del bateria narazí Eric Jiménez, seguint l’estil del moment: el punk dels vuitanta. Després, el músic s’incorpora a Lagartija Nick, fins l’any 1998. D’aquesta època són coneguts els àlbums, Inercia (1992) i Val del Omar (1998). Abans, grava Omega (1996), amb el cantaor flamenc Enrique Morente, convertint-se en una gravació frontissa, indispensable tant pel rock com pel flamenc. Una gravació que defineix una època. Després, el músic passa a Los Planetas.i a Los Evangelistes, entre altes noms. També té una faceta com escriptor. Intervenen Eric Jiménez, Antonio Arias, Juan Codorniu, Jota, Florent, Soleá Morente i Gabriela Jiménez.

La importancia de llamarse Ernesto y la gilipollez de llamarse Eric
Documental La importancia de llamarse Ernesto y la gilipollez de llamarse Eric.

Blues Under the Skin

Robert Manthoulis. 1973 | França | 88 min

Versió restaurada d’una petita joia dels films musicals. En aquesta producció francesa, de 1973, el director grec posa la mirada als codis tant del documental com del blues. Manthoulis opta per utilitzar mètodes de ficció i actors amateurs. El conductor narratiu és Freddy, un jove delinqüent de Harlem, que lluita amb problemes de tota mena. La convergència entre els dos registres es submergeix en l’essència del blues, música que s’experimenta, se sent i es viu.

Intervenen B.B. King, Robert Pete Williams, Mance Lipscomb, Roosevelt Sykes, Bukka White, Junior Wells, Buddy Guy, Sonny Terry, Brownie McGhee, “Furry” Lewis, Jimmy Streeter, James Adams Jr., Joseph Johnson, Mack Maze, Robert Anderson, Roger Chambers, Amelia Cortez, Onike Lee i Roland Sanchez.


Max Roach: The Drum Also Waltzes

Sam Pollard, Ben Shapiro. 2023 | Estats Units | 82 min

El compositor, bateria i activista afroamericà Max Roach (1924-2007) és un dels grans noms del jazz. La pel·lícula, que prové de la sèrie American Masters, de la televisió pública nord-americana PBS, destaca l’enfocament innovador de la música de Roach, com resta palès al majestuós àlbum We Insist Max Roach’s Freedom Now Suite, (1961), juntament amb la seva capacitat per mantenir-se per davant del seu temps. El seu llegat i la seva influència són perdurables.

Intervenen Max Roach, Sonny Rollins, Wayne Shorter, Quincy Jones, Questlove, Abbey Lincoln, Harry Belafonte, Jimmy Heath, Abdullah Ibrahim, Sonia Sanchez i Randy Weston.

Documental Roach
Documental Max Roach: The Drum Also Waltzes.

Revolutionary Quartet, l’enigma Gerhard

Xavier Bosch i Josep Badell. 2023 | Espanya | 94 min

Robert Gerhard (1896-1970) ha estat un dels noms fonamentals de la creació musical del segle XX. Alumne de Schoenberg a Viena i Berlín, va utilitzar la tècnica dodecafònica sense abandonar l’interès pels materials folklòrics de la seva terra. Des del seu exili arran de la Guerra Civil, va elaborar un llenguatge personal de marcada vocació experimental que el va portar fins i tot a emprar de manera pionera l’electroacústica. El 50è aniversari de la seva mort el 2020 va servir per reivindicar parcialment la seva figura. L’estrena del documental incideix  en aquesta narrativa de recuperar una figura indispensable de la llibertat creativa musical.

Intervenen Quartet Gerhard, Oriol Pérez Treviño, Carlos Duque, Colin Benders, Jaume Radigales i Edmon Colomer. L’organizació informa que, després de l’estrena del documental, s’oferirà “el privilegi” de veure en directe el quartet el nom del qual ret homenatge a aquest autor clau del dodecafonisme i del serialisme.


Riqueni

Paco Bech. 2023 | Espanya | 135 min

Paco Bech ha invertit anys en el documental que inclou, a més del concert, fragments d’altres recitals que el guitarrista ha dut a terme aquests últims anys. “La idea és que la pel·lícula reculli la tornada de Rafael Riqueni. La tornada als escenaris, al disc, i també la tornada a la vida, a l’activitat artística, que és la seva vida”, assegura el director. El tocaor ha aconseguit recuperar la salut i el benestar perduts. De fet, ha gravat Parc de María Luisa (2017), un àlbum molt ben acollit.

Intervenen Rafael Riqueni, Paco Bech, Pepe Habichuela, Rocío Molina, Antonio Canales, Joaquín San Juan, Serranito i David Rial. L’organizació destaca que el mestre sevillà de la guitarra flamenca amb influències clàssiques i del jazz oferirà una actuació exclusiva després de la presentació del documental, sobre “el seu llarg via crucis per problemes de salut”.

Riqueni In-Edit
Documental Riqueni de Paco Bech.

Little Richard: I Am Everything

Lisa Cortes. 2023 | Estats Units | 101 min

La première d’aquest documental va tenir lloc al gener passat, quan va competir a la secció de documentals del Sundance Film Festival. La documentalista Lisa Cortés examina els alter egos i les teories queer que envolten una estrella en conflicte que estava molt avançada al seu temps. També conegut com Richard Wayne Penniman, va ser infravalorat durant gran part de la seva carrera. La seva vida va ser una lluita constant entre el rock and roll i la religió. El seu llegat s’ha revifat des de la seva mort l’any 2020. Intervenen Little Richard, John Waters, Mick Jagger, Mary J. Blige, Dapper Dan, Tom Jones, Billy Porter, Lady Java, Nile Rodgers i Paul McCartney.