La biotech Inbrain Neuroelectronics, amb el focus posat en tecnologies neurològiques basades en grafè, ha tancat una ronda de 50 milions de dòlars (46 milions d’euros), liderada pel fons de capital de risc belga Imec.xpand, especialitzat en semiconductors i nanotecnologia. Amb l’operació, han entrat nous inversors com EIC Fund, Fond-ICO Next Tech, CDTI-Innvierte i Avançsa, tots ells públics, així com s’han mantingut existents com Asabys Partners, Aliath Bioventures i Vsquared.
Els recursos serviran per fer avançar els assajos clínics en curs d’aquesta startup barcelonina, especialitzada a dissenyar uns sistemes petits i intel·ligents, més fins que els cabells, de només 10 micròmetres, que estan basats en elèctrodes de grafè, un material molt resistent i flexible. La tecnologia desenvolupada per Inbrain permet implantar-los en el cervell i descodificar els senyals de l’òrgan per produir una resposta terapèutica. Aquesta innovadora solució pot beneficiar a pacients amb epilèpsia i Parkinson o els que s’estan recuperant d’un ictus, amb un mecanisme que els permetrà guanyar precisió i personalització, i reduir l’ús de fàrmacs.
La companyia, spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (Icrea), també dedicarà la ronda de sèrie B a ampliar l’equip i continuar desenvolupant la seva plataforma per al tractament de malalties neurològiques, basada en intel·ligència artificial (IA). “Estem definint el futur de la tecnologia implantable terapèutica neurològica de precisió”, assenyala la consellera delegada i cofundadora d’Inbrain, Carolina Aguilar, “aquest finançament ens permet avançar la nostra neurotecnologia de grafè amb IA, que ja ha demostrat grans resultats enfront de l’actual tecnologia comercial com l’estimulació cerebral profunda”.
Recentment, l’empresa amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB) ha provat per primera vegada l’aplicació de la seva tecnologia en humans, en un assaig clínic fet al Salford Royal Hospital de Manchester. Amb un màxim de deu participants, l’estudi servirà per avaluar la seguretat del dispositiu d’Inbrain en pacients amb càncer cerebral.
Des de la seva fundació l’any 2019, completant l’equip el professor José Garrido, el professor Kostas Kostarelos i el doctor Anton Guimerà, la companyia ha recaptat un total de 68 milions de dòlars (63 milions d’euros). L’any 2021, va tancar una ronda de 14 milions d’euros, liderada per Asabys Partners i Alta Life Sciences, i amb la participació del fons d’inversió de capital de risc alemany Vsquared Ventures. També va comptar amb el suport de l’ICF. Un any abans, va rebre més d’un milió d’euros per un grup d’inversors liderat per Asabys Partners i Alta Life Sciences, incloent-hi també l’ICF, l’Iese i el Banc Sabadell.