Influents de la setmana agost 2022 1

TOP INFLUENTS 

Una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

AGOST 2022

ANTONI VILA CASAS

Empresari i mecenes cultural

El Govern ha aprovat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat a l’empresari farmacèutic i mecenes cultural Antoni Vila Casas en reconeixement de la seva tasca de promoció de l'art contemporani català. La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga l’executiu català. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Aquest any, també ha rebut la Medalla d’Or la il·lustradora Roser Capdevila, creadora de la popular sèrie Les tres bessones.

Vila Casas (Barcelona, 1930) va néixer en el si d’una família de la burgesia dedicada a la indústria tèxtil. Llicenciat en Farmàcia, l’any 1960 va fundar els Laboratoris Prodes. L’empresa es va fusionar trenta-cinc anys després amb els Laboratoris Almirall i Vila Casas va esdevenir vicepresident del nou grup, Almirall Prodesfarma. Així mateix, l’any 1986 va crear la Fundació Vila Casas, de la qual n’és president, amb l’objectiu de premiar els millors currículums personals d’investigació i desenvolupament en temes sociosanitaris. Des de l’any 2000, ha obert quatre museus d'art contemporani: a Barcelona, els Espais Volart i Can Framis, tots dos dedicats a la pintura; a Torroella de Montgrí, el Palau Solterra, amb la fotografia com a protagonista, i, a Palafrugell, un per a l’escultura, Can Mario.  

JAVIER PAGÉS

President de la DO Cava

L'empresari Javier Pagés ha estat reelegit per unanimitat president del Consell Regulador de la DO Cava. L'antic director general de Codorníu podrà d'aquesta manera seguir liderant el pla estratègic que va posar en marxa l'entitat per incrementar el prestigi del cava i que va cristal·litzar en l'aprovació d'una nova normativa que introduïa canvis llargament esperats, com una nova segmentació que posa l'accent en els caves de guarda superior o de llargues criances, i la zonificació, de forma que ara és possible identificar en les etiquetes els diferents orígens i zones de producció. Per Pagés, la unitat que hi ha hagut en el seu nomenament "és fonamental en uns moments tan decisius per al futur del sector; podem aconseguir tots els reptes que ens hem proposat i ser una denominació d'origen referent mundial entre els escumosos més qualitatius del món".

Pagès a estat escollit pels dotze vocals del consell regulador, on existeix paritat entre els representants dels viticultors i les empreses elaboradores. Per primera vegada, en el consell hi haurà un representat que defensarà els interessos dels productors de València i Extremadura, les dues principals zones elaboradores de cava fora de Catalunya. En paral·lel, Adrià Rabadà, de l'empresa Cevipe, ha estat nomenat vicepresident. Segons Pagès, en el nou pla estratègic també tenen una especial rellevància la sostenibilitat, la traçabilitat i certificació, la comunicació i la defensa de la marca amb el repte d'aconseguir revaloritzar un producte que és líder en exportació, amb més d'un 70% de vendes internacionals.

ANA VALLÉS

Presidenta de Sorigué

Ana Vallés és una de les poques dones que està al capdavant d'un gran grup empresarial català. Presideix Sorigué, una companyia que opera en el sector de la construcció, els serveis i el cicle de l'aigua que ha tancat l'exercici de 2021 amb uns ingressos consolidats de 655,3 milions d'euros i un ebitda de 34,8 milions, xifres que representen un increment del 7% i del 19,2% respecte a l'any anterior. La plantilla del grup lleidatà també ha experimentat un fort creixement, passant de 4.000 a 4.500 treballadors. Un dels reptes de l'empresa és créixer en el sector energètic mitjançant adquisicions per participar activament en el procés de transició ecològica.

A Barcelona, Sorigué és una empresa ben present als carrers, ja que és l'encarregada d'efectuar el manteniment de la xarxa d'aigua i, a més a més, és l'adjudicatària del servei de neteja i recollida d'escombraries a tres districtes de la ciutat: Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi. Ara, Sorigué ha estat també escollida per l'Ajuntament de Barcelona com a una de les tres empreses que han de redissenyar l'icònic panot de flor de les voreres per fer-lo més sostenible i incrementar la seva durabilitat i prestacions. El nou Panot+ de Sorigué redueix en un 43% l'impacte d'emissions de CO₂ a l'espai públic i consisteix en una barreja de ciment millorat amb un 25% d'àrids reciclats provinents de demolicions de la província de Barcelona. A més s'afegeix òxid de titani a la capa superior per aprofitar les seves propietats antiadherents i autonetejables així com la seva capacitat de purificar l'aire.