Influents de la setmana juny 2021 3
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
Enric Asunción
Cofundador de Wallbox
Enric Asunción, cofundador i conseller delegat de Wallbox, s'ha convertit en un dels emprenedors més destacats de l'ecosistema barceloní després de l'anunci de què l'empresa que va crear fa sis anys amb Eduard Castañeda cotitzarà a la Borsa de Nova York i es convertirà en el tercer unicorn espanyol (junt amb Glovo i Cabify), és a dir, una empresa emergent que aconsegueix superar una valoració de mil milions d'euros. Wallbox fabrica carregadors elèctrics de paret per usuaris domèstics i té per davant unes importants expectatives de creixement gràcies a l'embranzida internacional que està agafant el cotxe elèctric. Tot i que l'empresa va facturar només 24 milions l'any 2020, el seu objectiu és ingressar mil milions en 2025.
Asunción és un enginyer industrial que ha treballat a Applus i a Tesla i va decidir crear Wallbox al veure que els sistemes que hi havia al mercat per la recàrrega domèstica de cotxes elèctrics no eren els idonis. Des de 2015 Wallbox ha venut 100.000 carregadors, que fabrica a Sant Andreu de la Barca i la Xina, tot i que en el quart trimestre d'aquest any estrenarà una nova planta al polígon de la Zona Franca de Barcelona. També treballa per instal·lar un centre de producció als Estats Units l'any 2022. Wallbox ja ocupa a 500 persones i ven els seus carregadors a uns seixanta països.
EMILIO MORENATTI
Premi Pulitzer
El fotoperiodista Emilio Morenatti ha guanyat un premi Pulitzer per les fotografies que va efectuar a Barcelona durant els pitjors mesos de la pandèmia. Es tracta de retrats que mostren l'impacte que ha tingut el coronavirus especialment entre la gent gran. Una de les imatges més icòniques del treball que s'ha premiat és el d'una parella d'avis abraçant-se i fent-se un petó a través d'una làmina de plàstic, a una residència d'avis barcelonina. També es va fer molt famosa la foto que va prendre de Francisco España, un pacient de l'Hospital del Mar que després de 52 dies a l'UCI els metges van permetre que sortís al passeig marítim amb el seu llit per poder contemplar el mar.
El jurat dels Pulitzer ha considerat "commovedores" les seves fotografies i s'ha convertit en el quart ciutadà espanyol en aconseguir aquest prestigiós premi internacional. El fotoperiodista treballa per l'agència Associated Press a Espanya i Portugal, tot i que bona part de la seva trajectòria professional ha estat vinculada a zones en conflicte com Gaza o Kandahar (Afganistan).
CAROL RODRÍGUEZ COLÁS
Directora de cine
La directora de cine catalana Carol Rodríguez Colás ha estat una de les triomfadores del Festival de Màlaga gràcies a la seva òpera prima, Chavalas, una comèdia dramàtica protagonitzada per Vicky Luengo, Elisabet Casanovas, Carolina Yuste i Ángela Cervantes. El film explica la història de quatre amigues que eren inseparables durant la seva adolescència i que tornen a trobar-se en el barri que les va veure créixer. La pel·lícula ha guanyat la Biznaga de Plata Premi del Públic i també ha obtingut el premi Movistar+ a la Millor Pel·lícula del 24 Festival de Màlaga i el premi Asecan Ópera Prima, que entrega la Asociación de Escritoras y Escritores de Cine de Andalucía.
Nascuda a Cornellà, Carol Rodríguez Colás és Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull i ha treballat com a realitzadora durant més de deu anys a productores com Eddie Saeta i Boomerang TV. Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges, com La Vella Lluita, i documentals, a més a més de la sitcom Bany Compartit, estrenada a TVE. Chavalas, rodada el 2020 a Cornellà i al barri del Poblenou de Barcelona, és el seu primer llargmetratge.