Influents de la setmana juny 2024 1
ROSA REGÀS
Escriptora i traductora
Rosa Regàs (Barcelona, 1933) publica el llibre Un llegat (Navona) en què repassa els moments de la seva vida que més l'han marcat sense tabús i de forma directa. L'escriptora i traductora repassa l'exili, la postguerra, el seu matrimoni i com a poc a poc es va fer lloc en un món d'homes sense tenir cap referent femení. L'obra és un repàs a la seva vida però també aprofita per reflexionar sobre el moviment polític i social que viu Catalunya i la resta d’Espanya.
Llicenciada en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (UB), va començar a treballar a l’editorial Seix Barral l’any 1964. Pocs anys més tard, va fundar les editorials La Gaya Ciencia, dedicada a literatura, arquitectura, política i poesia, i Edicions Bausán, de literatura infantil. També va impulsar la col·lecció de llibres de butxaca per a nens Moby Dick. Cap a la dècada dels vuitanta, es va convertir en traductora a l'ONU, període que la va inspirar per al seu primer llibre, Ginebra (1987). Després de la publicació d’altres títols, com Memoria de Almator (1991), Azul (1994), Luna lunera (1999) i La canción de Dorotea (2001), va ser nomenada directora general de la Biblioteca Nacional l’any 2004, càrrec que va ocupar fins al 2007. Entre molts guardons, destaca el Premi Nadal, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Planeta i el Premi Biblioteca Breve, a banda d’haver rebut la Creu de Sant Jordi.
JOSEP MATEU
President del RACC
El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), que presideix Josep Mateu, i CriteriaCaixa, el grup inversor de la Fundació Bancària La Caixa, ocuparan les dues vocalies de
major aportació voluntària del ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, les conegudes com a cadires de plata. Aquestes vocalies, que estan reservades a empreses o entitats que paguen 75.000 euros anuals a la institució, van quedar vacants després de les eleccions celebrades el passat mes de setembre i que van convertir a Josep Santacreu en el nou president de la Cambra. Després d'un primer intent sense èxit a finals de 2023, ha sigut ara que la Cambra ha trobat a dues empreses interessades a cobrir aquestes vocalies especials. En el passat, la Cambra tenia catorze cadires de plata, que havien ocupat corporacions com Banc Sabadell, Mediolanum, CaixaBank, Deloitte, el Gremi d'Hotels, Indra, Pwc, Damm, Agbar, Criteria, Naturgy, Abertis, Catalonia o la mateixa Racc, que ara ha optat per repetir. Va ser en el mandat d'Eines de País que la Cambra va optar per reduir aquestes vocalies de pagament de catorze a dues.
El Racc, considerat com el major club de serveis a la mobilitat d'Espanya, té com a missió fomentar una mobilitat més segura i sostenible i va facturar 259 milions d'euros l'any 2023, un 4% més. Aquest any, el grup assegurador i de prestació de serveis s'ha proposat arribar als 271 milions, prop ja dels ingressos que comptabilitzava abans de la covid. Josep Mateu va assumir la presidència del RACC el juliol del 2015.
RAQUEL GARCÍA-TOMÁS
Compositora
Raquel García-Tomás continua eixamplant la seva llista de reconeixements. La compositora ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura per la seva "excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia", fruit d'una sòlida formació i d'una vocació innovadora contemporània. El guardó, atorgat pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i entregat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, enalteix a García-Tomás per aconseguir "l'equilibri entre l'experimentació amb el so i els recursos visuals". Sempre "sense perdre la capacitat d'emocionar a un públic ampli", segons un premi que també ha reconegut a l'actriu Vicenta Ndongo, la cantant Mayte Martín, l'il·lustrador Conrad Roset i l'espai escènic itinerant Nilak.
L'estrena de l'òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu l'any passat va acabar d’enaltir la compositora, que ja s'havia posicionat entre els grans del sector amb treballs anteriors com l'òpera Je suis narcissiste. García-Tomás, que va ser Premi Nacional de Música el 2020, precisament acaba d'estrenar Tres elegías a L’Auditori, amb una peça composta conjuntament amb Joan Magrané i Octavi Rumbau. L'artista, nascuda al barri del Besòs i doctorada al Royal College of Music de Londres, inclou a la seva carrera col·laboracions amb l’English National Ballet i la Royal Academy of Arts, en una trajectòria ja extensa i reconeguda als seus només 40 anys.