Influents de la setmana maig 2021 3
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
TONI MISERACHS
Laus d'Honor 2021
La dissenyadora gràfica Toni Miserachs (Barcelona, 1942) ha estat reconeguda amb el premi Laus d'Honor 2021 que atorga l'ADG-FAD. La junta de l'associació vol homenatjar amb aquesta distinció la trajectòria i el llegat de Miserachs i la seva aportació a la definició de la professió i a la docència. També es vol reconèixer la seva tasca incansable amb l'associacionisme professional i el lideratge femení que ha exercit en un sector on les dones han estat invisibilitzades i on, encara avui, estan lluny d'aconseguir la visibilitat que els correspon.
Miserachs es va formar a l'escola Elisava i a l'empresa Indústries Gràfiques Casamajó, fins que el 1965 va decidir fundar el seu propi estudi. Va fer treballs per múltiples editorials, com Edicions 62, Enciclopèdia Catalana, Edhasa o Lumen i, entre molts altres encàrrecs executats, va ser la creadora del logotip i identitat visual del MACBA. Una bona part de la seva vida ha estat vinculada a l'escola Eina, de la que va ser primer professora, cap del departament de disseny gràfic i, finalment, directora fins a l'any 1998. Toni Miserachs concep el disseny gràfic "com un sistema per simplificar la vida de les persones: un acte de transmissió de missatges que, a partir d'un encàrrec, passen pel dissenyador o dissenyadora i arriben al públic".
LLUÏSA CUNILLÉ
Dramaturga
Amb una cinquantena de títols estrenats, Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961) és una de les principals autores del teatre català contemporani, i actualment podem gaudir del seu últim treball al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), on ha estrenat L'Emperadriu del Paral·lel. Es tracta de la primera autora catalana que estrena amb vida una de les seves obres a la Sala Gran, en aquest cas una tragicomèdia sublim que mostra la cara més fosca d'aquell glamurós Paral·lel dels anys 20. El text, elogiat per la crítica, l'ha dirigit el seu inseparable Xavier Albertí, amb qui sempre fa un tàndem exitós.
Cunillé, que ja exerceix una forta influència sobre els dramaturgs més joves, va iniciar-se en l'escriptura teatral de la mà de José Sanchis Sinisterra, durant els primers anys de la Sala Beckett de Barcelona. La prolífica autora, que ha rebut la influència del teatre de Valle-Inclán i també de Kafka, va estrenar la seva primera obra, Rodeo, l'any 1992 al Mercat de les Flors. La dramaturga catalana ha rebut moltíssims guardons, com el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat, i va ser la primera dona a rebre, l'any 2010, el Premio Nacional de Literatura Dramática que concedeix el Ministeri de Cultura.
ALFONSO MÉNDIZ
Rector de la UIC
El Patronat de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) ha nomenat l’actual degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Alfonso Méndiz Noguero (Barcelona, 1961), futur rector, càrrec que ocuparà a partir de l’1 de setembre. Méndiz substituirà a Xavier Gil, que ocupa el càrrec des del 2015, i ha encadenat dos mandats al capdavant de la universitat privada barcelonina.
Alfonso Méndiz és catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat i doctor i llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra. Aquest estiu passarà a liderar una universitat que suma prop de 8.000 estudiants i que actualment imparteix 16 graus, 64 postgraus i màsters propis, 15 màsters oficials i quatre programes de doctorat. Disposa de dos campus, a Barcelona i a Sant Cugat, amb un total de vuit facultats, tres clíniques universitàries i més de 660 professors. La UIC va iniciar la seva tasca acadèmica l'any 1997 i per les seves aules han passat més de 22.000 alumnes.