Influents de la setmana març 2025 2

ISIDRE FAINÉ
President de CriteriaCaixa i la Fundació La Caixa
La Caixa aposta per Catalunya. La seva fundació i Criteria, totes dues presidides per Isidre Fainé, han aprovat per unanimitat retornar les seus socials a Barcelona. Ho han fet més de set anys després de traslladar-les a Palma, en plena crisi política pel procés independentista. Juntament amb el Banc Sabadell, van ser de les primeres entitats a prendre la decisió després del referèndum de l’1-O, seguides després per més de 4.000 companyies. De moment, CaixaBank, el primer banc d'Espanya, mantindrà la seu a València.
Per a la fundació bancària, única accionista de Criteria, "ja no es donen les circumstàncies que van causar el trasllat temporal d'aquestes seus a la ciutat de Palma l'any 2017".
La Fundació La Caixa també ha volgut posar en valor que té "un ferm compromís amb les seves arrels". Una història que es remunta a quan va ser fundada com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis de Catalunya i Balears l’any 1904 per l'advocat barceloní Francesc Moragas. Amb l'arribada del socialista Salvador Illa al Govern, La Caixa se suma a altres retorns recents com el del Banc Sabadell, immers en plena OPA hostil contra el BBVA, i Molins. Per al president de la Generalitat, l'anunci de la fundació es tracta "d’una constatació que anem pel bon camí". "El retorn demostra que és el moment d'apostar per Catalunya", defensa Illa. Les principals entitats econòmiques catalanes, com Foment, Pimec i la Cambra de Barcelona, han aplaudit la decisió de La Caixa, a l'espera que la segueixin altres companyies.

MATS GRANRYD
Director general de la GSMA
El Mobile World Congress ha tornat a tancar una edició d'èxit a Barcelona, que ha arribat a igualar els seus rècords d'assistència previs a la pandèmia, amb 109.000 visitants. A més, els més de 2.900 expositors de l'esdeveniment han ocupat la totalitat del recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Són unes bones xifres amb les quals s'acomiada del càrrec el fins ara director general de la GSMA, Mats Granryd, que continuarà donant suport a l'esdeveniment global com a assessor especial de la junta de la GSMA, encarregada de l'organització del congrés. Granryd, que ja havia estès el seu contracte en dues ocasions i va rebutjar fer-ho per tercera vegada, ha capitanejat l'entitat com a director general durant nou anys.
Des del seu càrrec, Granryd ha liderat la indústria de la telefonia mòbil durant prop d'una dècada, en uns anys d'evolució constant i accelerada de la indústria i el sector. Abans d'incorporar-se a la GSMA el 2016, el fins ara director general va ser president i conseller delegat de Tele2, un dels grans operadors de telecomunicacions d'Europa. Prèviament a la seva arribada a Tele2, va ocupar durant 15 anys diversos càrrecs a Ericsson, on va ser director d'Europa i Àsia Central, així com d'altres regions, com l'Índia i Àfrica del Nord, i responsable de comptes de clients globals de Vodafone i Bharti. El directiu, de 63 anys, es va formar al Royal Institute of Technology d'Estocolm, a la seva Suècia natal.

IRMA FARELO (MUSHKAA)
Cantant
Els premis Enderrock han confirmat Irma Farelo, coneguda pel seu sobrenom artístic Mushkaa, com una de les artistes claus del panorama musical català. En una nit protagonitzada per Oques Grasses —millor artista, disc de pop i directe pel públic, així com millor disc de pop per Fruit del Deliri— i Figa Flawas —millor artista de l’any, disc de músiques urbanes per La calçotada i cançó per La Marina sta morena— la cantant ha estat la tercera més premiada amb dos guardons. L’artista de Vilassar de Mar, que en l’anterior edició dels Enderrock ja va rebre el títol de millor artista revelació, es va endur els premis de millor disc d’urbana per la crítica per SexySensible i clip per SexeSexy, la primera cançó amb la seva germana Alba Farelo (Bad Gyal).
Aquests reconeixements arriben en un moment dolç per l’artista, que acaba de publicar Bossa nova, el seu nou àlbum on explora el seu costat més ‘sensible’ i nostàlgic, sense abandonar la seva cara ‘sexy’ i els ritmes urbans. Una carrera musical que va iniciar amb només 15 anys amb la publicació de la seva primera cançó Res Kla. L’any 2023 va publicar el seu primer EP Tas loko mixtape, autoeditat de la mà de The Roots, productor amb qui la catalana encara treballa. Aquest primer treball la van catapultar com a referent del panorama català, una posició que va consolidar amb el seu segon EP SexySensible, i que ara revalida amb el seu àlbum debut Bossa nova.