Influents de la setmana març 2025 3

WAYNE GRIFFITHS
Conseller delegat de Seat
L'any del seu 75è aniversari, Seat ultima la seva transició cap al cotxe elèctric. La fàbrica de Martorell està adaptant les seves línies de muntatge a la nova producció, amb la previsió d'invertir un total de 3.000 milions d'euros. L’any 2026, es preveu que arranqui la producció de vehicles urbans elèctrics a la planta del Baix Llobregat, de moment, de només una de les seves marques, Cupra. Malgrat les tensions que viu el sector de l'automoció, el fabricant espanyol va vendre més de 558.000 cotxes el 2024, un 7,5% més en comparació amb l'any anterior, fet que l’ha portat a registrar un rècord de facturació, amb 14.500 milions d'euros.
Wayne Griffiths (Dukinfield, Regne Unit, 1966) és el conseller delegat de Seat des d'octubre del 2020. Griffiths va iniciar la seva carrera treballant en el concessionari d'automòbils del seu pare, abans de cursar estudis de Management Internacional i Alemany a Leeds. El directiu ha estat sempre vinculat al grup Volkswagen. Va començar el 1989 a Audi AG i, després de treballar a Seat entre 1991 i 1993, va tornar a Audi, on va ocupar diversos càrrecs de responsabilitat. L’any 2016, va ser nomenat vicepresident comercial de Seat.

LAURA HUERGA
Editora de Raig Verd
L’editorial Raig Verd inicia la nova col·lecció d'assaig breu de pensament ‘Cicló’, amb la paraula i el llenguatge com a eix central. Aquesta nova col·lecció explora com el llenguatge ajuda a comprendre el món i com es transmeten les idees. Els dos primers títols de la col·lecció, tots dos centrats en l’art de la traducció, Les dues ales d’un ocell, escrit per Dolors Udina, Mireille Gansel i Antoni Clapés, i Diguem que la traducció és art, de Sawako Nakayasu i traducció de Dolors Udina, arribaran a les llibreries dilluns 17 de març. Per l’editora de Raig Verd, Laura Huerga, aquests dos títols tenen en comú "la defensa que la traducció és un art, una activitat que hem de defensar en la seva part creativa i en l’exercici intel·lectual que suposa l’acte de traduir".
Laura Huerga, nascuda a Barcelona l’any 1978, és editora i escriptora. Huerga ha publicat dos contes per a infants i coescrit el llibre Tu, calla! sobre la llibertat d’expressió i manifestació. L’any 2011 va cofundar, juntament amb Jordi Fernández, l’editorial d’assaig i narrativa en català Raig Verd. Dins de la nova col·lecció que tot just inicia l’editorial, també preveuen publicar properament ‘Un nosaltres sense estat’, de Yásnaya Elena Aguilar; ‘Electric sarcasm’, de Dimitra Ioannu o ‘El somriure còmplice’, escrit per Laura Huerga.

SHARON CHELIMO
Atleta
Milers de persones han corregut aquest diumenge pels carrers de capital catalana en la multitudinària Zurich Marató Barcelona. En la seva 46 edició, la carrera ha estat de rècords, inclòs el de participants. Els 27.000 dorsals d'enguany han batut l'anterior rècord amb escreix, dels 20.300 participants que van córrer fa una dècada, en la prova de 2016. I no ha estat l'únic rècord: els vencedors de la categoria femenina i masculina han aconseguit els màxims absoluts en la marató barcelonina. Han estat Tesfaye Deriba en la masculina i Sharon Chelimo en la femenina, que han culminat la prova amb un temps de dues hores, 14 minuts i 13 segons, i dues hores, 19 minuts i 33 segons, respectivament.
Nascuda a Kenya el 1994, Chelimo ha superat per 11 segons la millor marca de la prova registrada fins ara, que ostentava l'etíop Zeneiba Yimer des de 2023. I l'atleta keniana encara ha sumat un rècord més a la llista: al llarg dels 42 quilòmetres que ha corregut a Barcelona, ha superat la seva millor marca personal, assolida a la marató de Frankfurt de 2023, per gairebé dos minuts i mig. Així, el seu primer lloc en el podi barceloní situa Chelimo entre les millors maratonistes del món.