Influents de la setmana novembre 2023 2

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

NOVEMBRE 2023

Cristina Fernández Cubas

Contista

Cristina Fernández Cubas acaba de ser guardonada amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles. L'escriptora barcelonina, considerada com la gran autora del conte espanyol, ha estat aplaudida “pel domini fascinant de l'ús de la concisió per narrar històries, que es nodreixen de la literatura fantàstica, i que fa arribar al lector de manera intensa fins a canviar la manera d'entendre les coses”. “Fernández Cubas és una autora ineludible que ens convida a pensar en els límits entre la realitat i la ficció, una creadora exquisida que sempre va voler narrar”, remarca el jurat. En edicions anteriors, el premi, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, l'han guanyat escriptors com Luis Landero, José María Merino, Rosa Montero i Carme Riera.

L'escriptora va néixer a Arenys de Mar l’any 1945. Va estudiar a Barcelona Dret i Periodisme, professió que exerciria posteriorment. El seu debut literari es va produir l’any 1980 amb Mi hermana Elba, començant així la seva carrera en el gènere del relat breu. Després vindrien Los altillos de Brumal  (1983), El ángulo del horror (1990), Con Agatha en Estambul (1994) o Parientes pobres del diablo (2006). La recopilació de la majoria d'aquests títols publicada l’any 2008 com a Todos los cuentos va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Literatura en Llengua Castellana. El seu últim llibre de relats va ser La habitación de Nona (2015). Malgrat ser una contista per excel·lència, també ha escrit novel·les com El año de Gracia (1985), El columpio (1995) o La puerta entreabierta (2013), així com l'obra de teatre Hermanas de sangre (1998) i el llibre de memòries narrades Cosas que ya no existen (2001).



Miquel Torres

Pròxim president de Família Torres

Relleu generacional a la presidència del grup vinícola Família Torres. La companyia nomenarà president de la companyia a Miquel Torres Maczassek, actual director general, en substitució del seu pare, Miquel A. Torres Riera, que ja té 82 anys. Aquesta decisió obligarà l'empresa a nomenar a un nou director general extern a la família, una situació que ja es va produir en el passat, abans que el nou president es fes càrrec del dia a dia del grup l'any 2012. El procés de selecció del nou primer executiu ja s'ha iniciat i es preveu que es perllongui uns mesos."En preparació del càrrec, Miquel Torres realitzarà, durant un període mínim d'un any, diverses formacions i analitzarà projectes i negocis que puguin aportar el màxim valor a la funció de govern de l'empresa", ha explicat Família Torres. Durant aquest any de transició fins a assumir el càrrec de president, Miquel Torres ja no exercirà com a director general del grup, de manera que serà el seu pare qui assumirà temporalment les funciones executives a l'espera de l'arribada del nou director extern.

Membre de la cinquena generació, juntament amb la seva germana Mireia, Miquel Torres té 49 anys i és Llicenciat en Econòmiques i Empresarials per ESADE i per l'Escola de Negocis Kenan- Flager de Carolina del Nord (Estats Units). També va estudiar enologia a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona). Després del seu pas per empreses de gran consum i de perfums com Danone i Puig, es va incorporar al negoci familiar l'any 2001, com a director del celler Jean Leon i, més tard, com a director de màrqueting de Família Torres, per impulsar els projectes nous del Priorat, Ribera del Duero, Rueda, Rioja i Rías Baixas. Va dirigir durant tres anys el celler Miguel Torres Chile, i des de l'any 2012 és director general global del grup amb seu a Vilafranca del Penedès. Amb cellers a diverses denominacions d'origen espanyoles, Xile i Califòrnia, Família Torres va facturar 265 milions d'euros en el seu últim exercici, un 3% més. El mercat exterior genera més del 60% de les vendes de l'empresa productora de vins i brandies.



PILAR CONESA

Presidenta d’Anteverti

La pionera en ciutats intel·ligents Pilar Conesa ha assumit la presidència de la consultora que ella mateixa va fundar l’any 2011. Anteverti ha nomenat a Conesa nova presidenta, mentre que la fins ara directora d'innovació i desenvolupament estratègic de la companyia, Cristina Garrido, serà la nova directora general. Anteverti és comissària de l’Smart City Expo World Congress, organitzat per Fira de Barcelona i que precisament se celebra aquesta setmana a la capital catalana. Des de fa 12 anys, l'entitat fundada per Conesa exerceix de consultora especialitzada en assessorar ciutats, governs i empreses per avançar en innovació i en sostenibilitat. Des de la seva fundació, ha tingut activitat en 23 països, oferint orientació estratègica i operativa a través del seu equip multidisciplinari. Compta amb experts en àrees com la innovació urbana, la sostenibilitat, l'atracció d'oportunitats, la transformació digital i la projecció internacional.

Conesa és experta en smart cities i compta amb una àmplia trajectòria en l'àmbit de la innovació i del sector de les noves tecnologies, que inclou haver estat la màxima responsable de l'àrea tecnològica (CIO) de l'Ajuntament de Barcelona. Des del seu nou rol com a presidenta, la fundadora d’Anteverti se centrarà en liderar la conversa global sobre ciutats i innovació, i continuarà sent comissària de l’Smart City Expo World Congress, esdeveniment de referència internacional sobre innovació urbana. La labor de Conesa ha estat reconeguda amb distincions com el premi honorífic de La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica de Catalunya, i el guardó DonaTic, atorgat per la Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat l’any 2022.