Influents de la setmana novembre 2024 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

NOVEMBRE 2024

< ANTERIOR SEGÜENT >

SEGÜENT >

XAVIER FLORES

Conseller delegat de TMB

El transport públic de Barcelona no para de sumar rècords. Amb els preus dels bitllets encara bonificats, el mes d'octubre passat el metro i els autobusos de TMB van registrar el mes amb més viatgers de la història, amb un total de 65 milions de validacions. Els autobusos han registrat més de 20 milions de passatgers, superant l'anterior rècord que es va aconseguir el maig del 2019, mentre que la xarxa de metro ha sumat 44,4 milions de viatgers, una xifra que supera la de maig d'enguany, el màxim fins ara.

Flores (Barcelona, 1968) és Enginyer de Camins per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Des de 1994, ha desenvolupat la seva carrera a la Generalitat, de la qual és funcionari del cos d'Enginyers de Camins. L’any 2013 va ser nomenat Director General d'Infraestructures de Mobilitat del Govern i, a principis de 2022, va ser fitxat per la llavors ministra Raquel Sánchez com a nou secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Transports. Amb l'últim canvi al Govern central, amb Óscar Puente com a nou ministre, Flores va tornar a Barcelona per liderar TMB.

LORENA CANALS

Fundadora de Lorena Canals

 

La tasca de Lorena Canals per portar per tot el món les catifes que va començar a crear en el seu garatge li ha valgut el premi a la Internacionalització de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem). Canals ha estat premiada en una gala en la qual la fundació també va reconèixer a la cofundadora de Bound4blue, Cristina Aleixendri; a la cofundadora d’Obbia, Anna Sánchez; a la directora general de Qilimanjaro Quantum Tech, Marta Pascual; a la vicepresidenta del consell d'administració d’Hipra, Mar Nogareda; a la líder de Stop Project, Ana Freire; a la directora general d’Unilever Espanya, Marta González, i a la medallista olímpica Ona Carbonell. 

Lorena Canals, que va recollir el premi de la mà del vicepresident d'HP Barcelona, Ramon Pastor, ha rebut el guardó després que les seves catifes artesanals hagin arribat a més de 70 països de tot el món. Canals va començar l'empresa que porta el seu nom fa 25 anys, dissenyant les catifes rentables a casa que va voler comprar per a les seves filles i que no va trobar al mercat. Des que el 2011 va obrir la seva pròpia fàbrica a l'Índia, l'empresa ha anat obrint-se a més productes tèxtils per a la llar i a mercats, que l’han portat a facturar deu milions d'euros.

JOSEP MATEU

President del Racc

 

Josep Mateu ha tornat a revalidar el càrrec de president del Racc. La candidatura de Mateu va ser l'única que es va presentar al procés electoral que l'entitat va obrir al setembre, i ha estat escollida per liderar-la durant els pròxims quatre anys. Aquest serà el tercer mandat de Mateu com a president del Racc, i l’afronta amb una junta directiva integrada per persones que majoritàriament ja formaven part de la junta anterior, encara que també incorpora a nous perfils amb experiència en els seus respectius àmbits d'activitat. 

Mateu es va incorporar al Racc el 1995 com a director general. Dues dècades després va passar a presidir l'entitat en substitució de Sebastià Salvadó i, des de llavors, ha guanyat les eleccions de 2016 i 2020. En aquest pròxim mandat, de 2025 a 2028, Mateu complirà una dècada al capdavant de l'entitat, i es focalitzarà en la conversió del Racc en un club de serveis a la mobilitat. Mateu presideix a més l'entitat Sport Cultura Barcelona, que persegueix fomentar el diàleg entre institucions, ciutadans i agents rellevants de la societat per fer front als reptes actuals.