Influents de la setmana octubre 2021 4
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
PILAR AYMERICH
Fotògrafa
La fotògrafa Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Fotografía 2021, concedit pel Ministerio de Cultura y Deporte i dotat amb 30.000 euros. El jurat ha volgut reconèixer la trajectòria d'Aymerich, especialment la seva faceta de "fotògrafa a peu de carrer" que va desenvolupar en la dècada dels setanta, retratant la realitat social i política del tardofranquisme. "La seva obra germina des d'una noció ètica en què la fragilitat és el punt de partida d'una narració fotogràfica", assenyala el jurat.
Aymerich va estudiar a l'escola d'art dramàtic Adrià Gual i es va introduir en el camp de la fotografia a Londres. Va ampliar després els seus coneixements tècnics a Estudios Raphael, a París, i es va especialitzar en el reportatge i retrat fotogràfic. Va començar la seva carrera professional el 1968 a Barcelona col·laborant amb l'agència CIS en una època en què encara hi havia censura. La seva tasca com a fotògrafa de carrer aconsegueix major presència a partir de l'any 1975, d'acord amb la visibilitat que adquireixen els moviments socials després de la mort de Franco. El seu treball gràfic ha anat apareixent al llarg dels anys en diverses publicacions periòdiques com Triunfo, Destino, Cambio 16, El País, Fotogramas o Qué Leer. Va col·laborar amb diversos programes fets per TVE a Catalunya, com Personatges, Crear i Viure, Per molts anys i La Luna. Part de la seva obra va ser adquirida pel museu Reina Sofía l'any 2018.
JAUME PLENSA
Escultor
Jaume Plensa (Barcelona, 1955) és l'artista contemporani català més reconegut internacionalment. Aquests dies ha tornat a ser focus d'atenció global gràcies a la inauguració de Water's soul (L'ànima de l'aigua), una gegantina escultura que s'ha instal·lat en un moll del barri de Newport, a Jersey City, amb vistes privilegiades a Manhattan (Nova York). La imponent peça, de 22 metres d'alçada, representa una cara juvenil, amb els ulls tancats i el cabell recollit amb un monyo i un dit davant dels llavis que crida a la reflexió. L'obra, de 30 tones, és d'un color blanc pur i s'ha construït amb fibra de vidre, pols de marbre i òxid de calç. Segons Plensa, amb aquesta escultura situada a la vora del riu Hudson vol invitar als ciutadans a retrobar-se amb el silenci, a examinar el seu interior i a escoltar-se a si mateix. "Demanar silenci crec que és fonamental, perquè és un silenci poètic, no és un silenci autoritari", ha explicat l'artista.
Plensa, que té el seu taller a Sant Feliu de Llobregat, ha instal·lat peces escultòriques de grans dimensions a ciutats de tot el món i recentment ha estrenat també We, una escultura situada als peus de l'imponent gratacel The Shard, a Londres. Però té molts més projectes per endavant i, de nou als Estats Units, preveu estrenar a finals de novembre a Grands Rapids (Michigan), l'obra Utopia, que creu que serà una de les més potents de la seva carrera.
JOSEP M. LLOREDA
President KH Lloreda
L'empresa familiar catalana KH Lloreda, fabricant del popular producte contra la grassa KH-7, ha aconseguit una nova fita en la seva trajectòria en aconseguir entrar al mercat estatunidenc gràcies a la firma d'un contracte amb el principal grup de distribució del país, el gegant Walmart. La companyia presidida per Josep M. Lloreda començarà a vendre la primavera de 2022 el netejador KH-7 i dos productes més en un miler de supermercats de Walmart, una prova pilot que si té èxit s'estendrà a totes les botigues de la cadena.
A més a més, KH Lloreda acaba d'introduir-se també a Israel i ha aconseguit que Xile es converteixi en un dels seus principals mercats internacionals, ja que actualment ja genera el 10% de les seves vendes. L'empresa amb seu a Canovelles s'ha vist beneficiada per la crisi de la covid-19, ja que l'any 2020 va obtenir un rècord de facturació gràcies a la major preocupació dels ciutadans per la neteja. Concretament, les vendes van créixer un 29%, fins als 48 milions d'euros.