Influents de la setmana octubre 2023 2

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

OCTUBRE 2023

IMMA PRIETO

Directora de la Fundació Antoni Tàpies

El patronat de la Fundació Antoni Tàpies ha nomenat Imma Prieto com a nova directora de la institució per als pròxims cinc anys, després d’haver guanyat per unanimitat el concurs internacional convocat el setembre del 2022. Prieto cobreix així la figura de direcció de la fundació que portava vacant des del gener de 2020, quan va marxar l’anterior director, Carles Guerra. Durant aquest període, ha estat l’equip gestor de la institució qui ha assumit la tasca de direcció. La nova incorporació es produeix en un any molt rellevant, remarquen des de la institució, ja que inaugura el pròxim desembre la Commemoració del Centenari del naixement d’Antoni Tàpies.

Prieto (Vilafranca del Penedès, 1976) és comissària, investigadora i escriptora. Els darrers quatre anys ha estat directora d’Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma. Durant aquest període, ha fet més de trenta exposicions, entre col·lectives i individuals, una obra de teatre amb el creador estatunidenc Robert Wilson, el congrés internacional del CIMAM o els cursos de formació d'Art i Pensament LAP (Zona de Contacte: reparar les crisis), entre moltes altres activitats. Al llarg de la seva carrera com a comissària ha treballat, tant en l'àmbit nacional com internacional, amb artistes com Fina Miralles, Jimmie Durham, Fluxus, Martha Rosler, Maria Lai o Maria Ruido. Com a docent ha impartit classes durant més d’onze anys a diferents universitats catalanes i ha col·laborat amb diferents universitats en màsters, postgraus i conferències en l'àmbit nacional i internacional.




RAFAEL VILLASECA

Directiu

El veterà directiu barceloní Rafael Villaseca es prepara per posar-se al capdavant de Celsa després de la històrica sentència judicial que ha atorgat a un grup de fons creditors internacionals la propietat de la companyia, en substitució de la família Rubiralta, que es veurà expulsada de l'accionariat al no haver pogut fer front a la devolució del seu voluminós deute, proper als 4.000 milions d'euros. Villaseca es convertirà en el nou president no executiu de Celsa si conclouen amb èxit les negociacions entre els fons i el Govern espanyol, que ha d'autoritzar aquest canvi de propietat de l'emblemàtica empresa siderúrgica catalana, considerada estratègica per a l'economia i de la qual en depenen més 10.000 llocs de treball.

Villaseca (Barcelona, 1951) ja negocia amb el Govern en nom dels fons les condicions per obtenir la llum verda. Les més significatives que hauran de complir són donar entrada a un soci industrial espanyol al capital, mantenir la seu del grup de Castellbisbal en territori nacional i no executar, durant un període determinat, acomiadaments ni tancaments de fàbriques. Rafael Villaseca és actualment conseller de Cementos Molins i de VidaCaixa i presideix la Fundació Naturgy, companyia energètica de la qual va ser conseller delegat durant tretze anys. Enginyer Industrial per la UPC i MBA per IESE, atresora una dilatada experiència empresarial en haver dirigit altres empreses com Panrico i presidit Tabasa, Túnel del Cadí, Gisa, Inisel (l'actual Indra) i Nueva Montaña Quijano (filial de Celsa), entre d'altres. És vocal del consell consultiu de Foment del Treball i membre del capítol espanyol del Club de Roma.

EDUARD SALA

Director de Càritas Diocesana de Barcelona

Eduard Sala ha estat nomenat nou director de Càritas Diocesana de Barcelona. Agafa el relleu en el càrrec a Salvador Busquets, després d'haver estat al capdavant de l'entitat nou anys. Sala ha agraït la feina de Busquets, especialment la seva defensa del dret a l'habitatge. El nou director considera que la situació actual en aquest àmbit és “d’emergència greu”. Ho va dir en l'acte del seu nomenament, en el qual va advertir que la pobresa no ha disminuït en els últims anys, sinó que ha augmentat. Va destacar que els poders públics han promogut iniciatives significatives, però que no arriben a tots els que les necessiten. “No calen noves polítiques, sinó desplegar de manera efectiva les que ja tenim”, va concloure.

Sala (Barcelona, 1962) és educador social, formador i llicenciat en Filosofia i Lletres. Es va iniciar en l'àmbit social l’any 1982 com a voluntari ja a Càritas. Després, va entrar a formar part de l'entitat com a professional, i va ser voluntari també en altres organitzacions. Des de 2014 era responsable de l'Àrea Social de Càritas de Barcelona. Ha dirigit durant més de 12 anys diversos projectes de la Companyia de les Filles de la Caritat destinats a persones en risc d'exclusió social. Ha estat professor en la Fundació Pere Tarrés-URL, i també és autor de Va de vida (Plataforma Editorial), que va merèixer el premi literari Feel Good l’any 2019.