Influents de la setmana octubre 2024 1
JUDITH VIADER
Consellera delegada de Frit Ravich
La consellera delegada de Frit Ravich, Judith Viader, ha estat triada guanyadora nacional de la vuitena edició del CaixaBank Premi Empresària 2024, un guardó que cada any reconeix "el talent i l'excel·lència professional d'empresàries a Espanya que són un referent per la seva trajectòria, visió estratègica, capacitat d'innovació i lideratge transformador". Escollida entre les dotze guanyadores territorials, el jurat dels premis, integrat per directius de CaixaBank, ha valorat el seu esperit emprenedor i la seva visió estratègica. Per a Viader, ha estat "un honor" rebre aquest premi. "A nivell empresarial és un reconeixement al treball de les 1.200 persones que formem Frit Ravich i que m’acompanyen en tots els moments vitals. A nivell personal també és un gran orgull rebre aquest premi que reconeix el lideratge femení, i m’agradaria dedicar-ho en especial a la meva mare", ha valorat.
Judith Viader va començar la seva trajectòria a Frit Ravich l’any 1991 en el departament de màrqueting i va treballar en diferents departaments de l'empresa gironina d'aperitius, fins que va assumir la direcció general l'any 1997, prenent el relleu al seu pare, president i fundador del grup, Josep Mª Viader. Llicenciada en Administració i Direcció d'Empreses i MBA per ESADE, l'executiva ha liderat un pla de creixement de la marca, amb una aposta constant per la innovació, la millora dels processos productius, la diversificació i l’expansió internacional. El 2013, Viader va ser guardonada amb el premi Internacional IWEC, que reconeix algunes de les millors iniciatives empresarials dirigides per dones a tot el món. L’any 2023, quan la companyia estava celebrant el seu 60è aniversari, Viader va ser premiada per la patronal Cecot com la personalitat de l’any.
EDUARDO DÁVILA
Economista i investigador
Millorar la regulació del sistema financer i la valoració de polítiques públiques. Aquest és l'objectiu de la recerca del professor de Yale Eduardo Dávila, que ha estat reconegut amb el XXIII Premi Fundació Banc Sabadell a la Recerca Econòmica. En concret, Dávila se centra en investigar la intersecció de l'economia financera i de la informació i les imperfeccions del mercat, per millorar l'equilibri entre els efectes positius i els negatius que es generen sobre persones i empreses. El premi, creat el 2001, l'ha guardonat "per l'enfocament normatiu del seu treball, que desenvolupa marcs teòrics per al mesurament i disseny de polítiques públiques", segons el president de Banc Sabadell i de la seva fundació, Josep Oliu.
I és que, amb la seva recerca, Dávila introdueix un nou mètode per comparar les implicacions de polítiques que impacten en múltiples generacions, com les vinculades a les pensions, a l'educació i al canvi climàtic. Dávila, llicenciat en Economia per la Universitat Pompeu Fabra i doctor en Economia per Harvard, és professor d'Economia i Finances a Yale, a més d'investigador de l'estatunidenc National Bureau of Economic Research. L'economista, que també va ser professor de Finances a la Stern School of Business de la Universitat de Nova York, acumula nombroses publicacions de "gran prestigi internacional", com va posar en valor la fundació en atorgar-li el premi.
ROSA MASRIERA
Directora de la Fundació Esclerosi Múltiple
Cuinar paelles en plena Rambla per sensibilitzar sobre l'esclerosi múltiple i recaptar fons per a la recerca. Amb aquest doble objectiu s'ha celebrat la segona edició del concurs Fem Paelles a la Rambla, impulsat per Amics de La Rambla i la Fundació Esclerosi Múltiple, dirigida per Rosa Masriera. Emmarcat en la festa major de l'avinguda barcelonina, la Festa del Roser, el concurs va tenir com a vencedor l’arròs brut d'Andrea Vesentini, arran del veredicte d'un jurat de nivell format pels xefs Ada Parellada, Carles Gaig i Òscar Manresa i la periodista Carme Gasull. L'acte, organitzat amb el suport de la Boqueria, ha atret a desenes de ciutadans que han provat les paelles i han contribuït a la causa solidària.
L'impuls del concurs porta la signatura de la Fundació Esclerosi Múltiple, de la qual Rosa Masriera n’és directora general des de 2008, sumant més de 16 anys al capdavant de l'entitat. Economista especialitzada en la gestió d'entitats del tercer sector, és també membre de la Junta Directiva d'Esclerosi Múltiple Espanya i membre del Plenari del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya, a més de secretària de la Junta Directiva de la Federació ECOM. Des de la seva àmplia experiència en la gestió d'organitzacions i entitats del tercer sector, aposta per fomentar un abordatge integral de la salut per impulsar canvis en la societat.