Influents de la setmana setembre 2022 1
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
ELISENDA BOU-BALUST
Enginyera sènior d'Apple i cofundadora de Vilynx
L'enginyera catalana Elisenda Bou-Balust, que aquest any ha estat la guanyadora del Premi Fundació Princesa de Girona a la categoria d'Empresa, es troba en ple procés de selecció de talent per reforçar el hub tecnològic que Apple té al Passeig de Gràcia de Barcelona, especialitzat en intel·ligència artificial (IA) i aprenentatge automàtic (AIML segons el seu acrònim en anglès). Bou-Balust treballa a Apple des del 2020, any en què la multinacional nord-americana va adquirir Vilynx, la startup per indexar i etiquetar vídeos que havia fundat el 2013.
Els 40 empleats de Vilnyx van passar a formar part de la plantilla d'Apple i van ser l'embrió d'un centre d'innovació en IA que ha crescut fins a sumar centenars de professionals i que ara es vol ampliar de nou significativament. Segons la companyia fabricant de MAC i iPhone, l'oficina d'AIML a Barcelona és la més gran d'Apple a Europa continental en aquest àmbit. "Gràcies a l'excel·lent talent local estem construint un equip d'enginyeria de primer nivell a Barcelona", ha assenyalat Bou-Balust.
JUAN ANTONIO BAYONA
Director de cinema
L'estrena de la sèrie Els anells de poder, la preqüela de la saga El senyor dels anells, s'ha convertit en el més exitós de la història d'Amazon Prime Video, amb més de 25 milions d'espectadors que han gaudit dels dos primers capítols, estrenats divendres passat, 2 de setembre. Tots dos han estat dirigits pel barceloní Juan Antonio Bayona, que participa també com a productor executiu del gegantí projecte audiovisual d'Amazon Studios, dotat del pressupost més gran de la història de la televisió destinat a una sèrie. Acompanyen Bayona en aquest projecte la productora Belén Atienza, els muntadors Jaume Martí i Bernat Villaplana, el director de fotografia Óscar Faura, i Montse Ribé i David Martí, a l'equip de maquillatge i perruqueria.
Format a l'ESCAC, el director de L'orfenat, L'impossible, Un monstre em ve a veure i, més recentment, Jurassic World: El regne caigut, està rodant actualment a l'Uruguai la pel·lícula La societat de la neu, un remake de la pel·lícula Viuen!, sobre la tragèdia i els supervivents de l'avió que es va estavellar en una glacera dels Andes el 1972. De nou es tracta d'una superproducció, basada en el llibre homònim de Pablo Vierci, però aquesta vegada per a Netflix.
ROSER CAPDEVILA
Il·lustradora
La il·lustradora barcelonina Roser Capdevila rebrà aquesta setmana la medalla d'Or de la Generalitat en el marc dels actes institucionals de la Diada. Aquesta distinció va ser creada l'any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Juntament amb Capdevila, enguany rebrà el guardó l'empresari Antoni Vila Casas, en agraïment a la seva tasca de mecenatge cultural.
Nascuda a Barcelona l'any 1939, la dibuixant és coneguda popularment per ser la creadora de Les Tres Bessones, uns personatges inspirats en les seves filles; els llibres d'aquesta saga han estat traduïts a 35 llengües i els dibuixos animats s'han emès en 158 països. Formada a l'escola Massana i especialitzada a escriure i il·lustrar llibres infantils, Capdevila al llarg de la seva carrera ha publicat més de 400 títols i ha escrit i dibuixat per a empreses editorials de França, Alemanya, Àustria, Itàlia, Canadà, Bèlgica, països escandinaus o el Japó. El 2011 va donar el seu llegat, format per més de 3.000 dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.