Influents de la setmana setembre 2023 4
TOP INFLUENTS DE LA SETMANA
Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural
CARLA SIMÓN
Cineasta
La cineasta Carla Simón ha rebut el Premi Nacional de Cinematografia 2023, en el marc del 71è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. El guardó, concedit per l'Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA), organisme adscrit al Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 30.000 euros. "Amb només dos llargmetratges has marcat la història del cinema recent al nostre país: una trajectòria breu però ja indiscutible en la seva solidesa i personalitat, reconeguda a més per l'èxit nacional i internacional. Una carrera que no és sinó la promesa d'una trajectòria molt més llarga i fructífera”, ha expressat el ministre de Cultura, Miquel Iceta.
"Aquest premi va suposar una fita en la història del nostre cinema", ha assenyalat el jurat en referència a l'Ós d'Or a la millor pel·lícula del Festival de Berlín que va guanyar el film Alcarràs el 2022. La també directora d'Estiu 1993 ha manifestat en recollir el premi que “el cinema independent és fràgil i s'ha de protegir més que mai”. "Em sento una gran privilegiada de poder dedicar-me en cos i ànima al cinema. I aquest premi és un reconeixement a les pel·lícules fetes, però sobretot es tracta d'una empenta per les que vindran", ha destacat Simón, que ha agraït el camí obert per altres directores, des d'Agnès Varda i Chantal Akerman fins a Pilar Miró, Icíar Bollaín i Isabel Coixet. "Estem davant una tímida democratització del nostre ofici, algunes maneres de treballar han quedat obsoletes i apareixen noves històries i noves mirades", ha reflexionat.
LAIA MONCOSÍ
Advocada i impulsora de WLW a Barcelona
Les advocades Laia Moncosí, Belén Arribas i Chus Hernández han impulsat l'arribada de l'Associació Women in Legal World (WLW) a Barcelona. El seu objectiu és visibilitzar i potenciar el talent femení català dins del sector legal i sumar-se a un moviment que va néixer fa cinc anys com una reunió d'amigues, fins a convertir-se en una associació reconeguda a nivell nacional i internacional i de la qual formen part advocades, procuradores, notàries, registradores, magistrades, lletrades de l'administració de justícia, fiscals, advocades de l'estat, catedràtiques, professores d'universitat i escoles de pràctica jurídica. "Volem contribuir de manera significativa a la creació d'un món jurídic més igualitari, visibilitzant el talent femení i promovent oportunitats equitatives per a tots els professionals en l'ecosistema legal a Catalunya", han assenyalat les tres impulsores durant la presentació de la delegació catalana de WLW al Col·legi Notarial de Catalunya.
Moncosí és la cofundadora i consellera delegada de Lawyers for Projects, una firma legal de nova generació, fundada el 2017, que és pionera a oferir a Espanya serveis legals flexibles amb l'ajut i un ús intensiu de la tecnologia. L'empresa compta amb més de 120 advocats i assessors que treballen per projectes.
MARIA SALAMERO
Presidenta de l'Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya
L'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya celebra enguany el su 160è aniversari amb un seguit d’activitats programades al llarg dels mesos de setembre, octubre, novembre i desembre. Fundada el 8 de juny de 1863, aquesta entitat aglutina actualment més de 10.000 enginyers i enginyeres i està presidida per Maria Salamero, que subratlla que els professionals d'aquesta disciplina "aporten valor a la indústria, a l’empresa i a la societat, des del rigor, l’eficiència, la innovació, fent equip amb altres disciplines". “Volem celebrar aquest aniversari per posar en valor i transmetre a la societat com s’ha transformat el món de la mà de l’enginyeria, a través dels seus professionals i empreses”, destaca Salamero.
En paral·lel, el degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Narcís Armengol, assenyala que amb el programa d’activitats previstes es “vol donar a conèixer a les generacions futures el compromís de la professió en el progrés i benestar de la societat, liderant la tecnologia del futur”. L'enginyeria, destaquen, és clau per millorar la vida de les persones i per fer front als sis grans reptes del món avui: l'energia, l’emergència climàtica, la transformació digital, la salut de les persones, la indústria innovadora i la construcció d’una societat justa.