Influents de la setmana juliol 2024 4
NÚRIA PLANA
Directora de l'Institut del Teatre
La ballarina titulada per l’Institut del Teatre i docent del centre Núria Plana serà l'encarregada de dirigir-lo durant els pròxims anys. Plana capitanejarà l'activitat i visió del centre després d'haver estat seleccionada a través d'un concurs amb un tribunal especialista. Des del seu nou càrrec, Plana serà la responsable d'orientar, coordinar i dirigir l'activitat del centre, que va des de l'àmbit acadèmic al cultural. A més, promourà la projecció exterior de l'Institut, que va iniciar el 2021 una nova etapa amb Sílvia Ferrando com a directora. Plana la substitueix en el càrrec després d'un període en el qual l'equip de Ferrando va impulsar projectes que ara tindran continuïtat.
Plana coneix bé el funcionament de la institució: a més d'haver-se titulat a l’Institut del Teatre, ha exercit com a docent de l'especialitat de dansa al centre des de 1998, tant al Conservatori Professional de Dansa com al Conservatori Superior de Dansa. I no només això, sinó que ha exercit diversos càrrecs en l'àmbit de gestió en l'Institut: va ser coordinadora acadèmica de 2017 a 2021, any en què va exercir també de directora general interina de març a juliol. Aquesta trajectòria li aporta una perspectiva que la va portar a presentar una proposta destacada "pel seu rigor, proposta de futur i precisió", i que l'ha situat en una posició assolida com a pas natural en la seva carrera.
ROGER GUASCH
Director gerent de la Cambra
La Cambra de Comerç de Barcelona compta amb nou director gerent. Roger Guasch ha accedit al càrrec amb l'objectiu de desenvolupar el nou pla estratègic de la corporació, liderat pel president de la Cambra, Josep Santacreu, i el seu comitè executiu, que van proposar a Guasch per assumir aquest nou rol. "La possibilitat de col·laborar en la construcció futura d'un entorn empresarial dinàmic i sostenible és la motivació principal a l'hora d'acceptar aquest repte", assegura el nou director gerent de la corporació. La incorporació de Guasch a l'estructura de la Cambra "serà clau per materialitzar els objectius del pla estratègic que la corporació està definint", com va avançar Santacreu.
El nou director gerent portarà a terme aquesta tasca "des d’una visió àmplia gràcies a la seva experiència en diversos sectors de l'economia", com va destacar el president de la Cambra. I és que Guasch compta amb una trajectòria multisectorial durant la qual ha exercit càrrecs de gerència i de direcció general tant en institucions del sector públic com del privat. Doctor en enginyeria química i enginyer industrial amb màster a ESADE i programa de direcció empresarial a IESE, Guasch ha estat des de 2022 gerent de Betevé, després d'haver passat per responsabilitats en empreses i institucions com el RCD Espanyol, la Fundació Gran Teatre del Liceu i el grup Chupa Chups, en una carrera que li proporciona aquesta visió multisectorial que persegueix la Cambra.
ROSA ROMÀ
Presidenta de 3Cat
Exercir d'altaveu del talent de Catalunya i de punt de trobada d'actors diversos que promouen i potencien la cultura catalana. Aquest és l'objectiu de la plataforma de 3Cat, presidida per Rosa Romà, que ha integrat recentment contingut de 17 entitats, organitzacions i institucions que exerceixen un paper referent en l'àmbit de la cultura, i que generen contingut audiovisual en català. Sota la presidència de Romà, 3Cat ha redoblat la seva aposta per establir noves sinergies i aliances amb agents destacats dins del panorama cultural de Catalunya. La nova plataforma de 3Cat, posada en marxa a l'octubre, ha superat el milió d'usuaris registrats i els 100 milions de reproduccions en els seus primers sis mesos.
Amb la incorporació de contingut d'aquestes 17 institucions i entitats, la plataforma exerceix de "punt de trobada per a tots els organismes que contribueixen a la producció audiovisual en català de qualitat, i connectar-la amb la ciutadania", com va destacar Romà, que el 2022 va ser nomenada presidenta del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), ara 3Cat. En concret, ara per ara s'han incorporat 270 peces d'entitats com el Liceu, el Palau de la Música, L’Auditori, el CCCB i el Macba, entre molts altres. "És un pas endavant importantíssim", segons Romà, perquè el que aconsegueix aquesta aliança "és contribuir a posicionar l'audiovisual en llengua catalana dins l'entorn digital".