Influents de la setmana març 2025 4

JOSEP OLIU
President del Banco Sabadell
Després del retorn de la seu social a Catalunya, el Banc Sabadell ha tornat a celebrar una junta d’accionistes a Sabadell. Ho ha fet vuit anys després de traslladar-se a Alacant i en plena OPA hostil del BBVA. L’OPA es troba per ara en la segona fase d’anàlisi per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). A la junta, l’entitat presidida per Josep Oliu ha reivindicat el seu projecte en solitari. "Vostès tindran a les seves mans la continuïtat en un futur pròxim", ha dit Oliu al miler d'accionistes que van assistir a la trobada a la Fira de Sabadell. També els va dir que si rebutgen l'oferta del BBVA "hauran contribuït al bé comú del país". Per a l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, "tenir un banc de referència és un motiu d’orgull". "Estem contents que el Sabadell continuï sent el Sabadell, un banc d’aquí", ha afegit. La majoria d’assistents a la junta han desconfiat de l’oferta del banc basc i creuen que no té sentit acceptar-la.
Més enllà de l’OPA, la junta d'accionistes també ha servit per aprovar el dividend, un total de 20,44 cèntims per acció, així com la renovació del conseller delegat, César González-Bueno, per quatre anys més. De cara a 2025, Oliu ha assegurat que el Sabadell repartirà dividends iguals o superiors als del 2024. També preveuen destinar més de 1.000 milions d'euros a la recompra d'accions, de tal manera que l'accionista passarà a ser propietari d'una porció més gran del banc.

MARIA PAU PIGEM
Actriu
Cap Butaca Buida ho ha tornat a fer. La segona edició de la iniciativa ha aconseguit un nou rècord de públic en un sol dia, batent el que va aconseguir l'any passat. Ho ha fet amb un total de 71.441 espectadors, en una jornada que ha comptat amb més de 210 teatres adherits, que ja estan convocats per repetir el 2026. Els espectadors han pogut triar entre una variada oferta que ha inclòs unes 250 produccions que s'han sumat a la iniciativa, amb l'impuls de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca). Entre les propostes, moltes d'elles amb entrades esgotades, hi havia des de grans muntatges a espectacles de petit format, així com teatre contemporani, clàssic i musicals.
Dins d'aquestes múltiples propostes, l'actriu Maria Pau Pigem ha tornat a posar veu a la Teoria King Kong de Virginie Despentes. El monòleg, basat en un dels textos feministes de referència, ha estat la proposta de la sala Heartbreak Hotel per al Cap Butaca Buida, durant el qual l'actriu catalana ha tornat a convertir-se en Despentes sobre l'escenari. Nascuda a Barcelona el 1969, Maria Pau Pigem va estudiar interpretació a l’Institut del Teatre i va continuar formant-se a Itàlia i Alemanya, abans de tornar a Catalunya per fer carrera en cinema, televisió i teatre, i on també imparteix classes a l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac) i al Col·legi de Teatre de Barcelona.

PERE GIMFERRER
Poeta
La Universitat de Barcelona (UB) ha investit doctor honoris causa el poeta Pere Gimferrer per la seva "destacada trajectòria literària". Per al professor del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General, Jordi Marrugat, la contribució de Gimferrer als estudis de literatura, art i cinema ha esta clau, així com la seva capacitat de renovar els llenguatges literaris des de la dècada dels 60 fins ara. Marrugat destaca que qualsevol estudiant o estudiós toparà en algun moment amb el nom de Gimferrer perquè ha exercit una influència "immensa" en els sistemes literaris català i espanyol postmoderns.
El catedràtic també defensa que Gimferrer és "una mena de tòtem del qual tots gaudim, llegim, imitem, critiquem, denunciem o tot alhora", recordant la llarga trajectòria de l’escriptor, qui ha conreat poesia, narrativa i assaig. Nascut a Barcelona l’any 1945, Gimferrer és autor d’obres com Arde el mar ---Premi Nacional de Poesia---, Els miralls o Fortuny. Ha rebut reconeixements per la seva obra com la Creu de Sant Jordi (1988) o el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (1998). Llicenciat en Filosofia i Lletres per la UB, a més de la seva producció literària, també ha desenvolupat una tasca rellevant com a crític literari, editor i traductor.