[dropcap letter=”L”]
a democratització del turisme i la consegüent massificació de les destinacions obligades per agències i guies han reforçat una necessitat moderna consistent a buscar alternatives turístiques properes a l’exclusivitat, propostes relativament noves que combinen el record d’una foto bonica amb l’experiència memorable.
Aquesta combinació de paisatge i vivència és l’especialitat de OnVaig.cat, una agència de viatges ‘online’ especialitzada en turisme de festes i tradicions de Catalunya. Creada i coordinada per Laia Andreu, la startup és una cosa així com un “supermercat d’experiències turístiques” catalanes, el que permet descentralitzar el turisme i donar a conèixer noves destinacions i activitats en tot el territori.
“Les que més criden l’atenció són el Correfoc -en realitat qualsevol activitat lligada al foc els crida molt l’atenció- i els populars Castellers”, explica Laia Andreu.
Després de guanyar al maig del 2018 el premi FuTurisme -dotat amb 12.000 euros- i doblar la seva facturació en un any, el següent repte de OnVaig.cat consisteix a internacionalitzar la proposta perquè el turista estranger vingui a gaudir de les festes populars catalanes. Segons explica l’emprenedora, ja estan provant la infraestructura digital i s’han iniciat contactes amb agències internacionals, de manera que només falta posar-ho en marxa.
“Tot i que encara no tenim clients de fora, pel contacte amb les agències de viatges podem fer-nos ja una idea de les tradicions que més triomfen entre els turistes internacionals: les que més criden l’atenció són el Correfoc -en realitat qualsevol activitat lligada al foc els crida molt l’atenció- i els populars Castellers”, explica Laia Andreu.
En paral·lel, els turistes catalans es decanten per plans més infreqüents, i el podi de les seves preferències està dominat per ‘les Falles del Pirineu’, una tradició festiva que se celebra a diversos indrets de les comarques del Pirineu i a partir de la qual es marxa bosc a través portant un tronc en flames. Després de la baixada de falles, la segona posició en ordre de preferències per al turista local és la plantada d’arròs al Delta de l’Ebre.
Però, com són aquestes escapades concretament? “Les escapades per a gent de Catalunya i àrea metropolitana normalment són d’una o dues nits d’allotjament en entorns rurals on es cuida molt cada detall. Normalment integrem una o dues activitats, i l’activitat pròpia de la festa. En tot el pla de cap de setmana s’inverteix de 75 a 115 euros”, detalla l’emprenedora.
Amb aquest sistema, la plataforma OnVaig.cat conquesta dos propòsits lloables alhora: d’una banda, desvia el trànsit de la ciutat al camp, descongestionant espais urbans habitualment saturats per la mateixa densitat poblacional. D’altra banda, ajuda a combatre la despoblació rural que tant s’està denunciant en els últims temps.
“Nosaltres entenem el turisme com una forma de dinamitzar l’economia local, sobretot en els llocs més rurals. És un mètode per dignificar el treball d’agricultors i ramaders perquè la gent de ciutat entén i comprèn el que s’està fent en el món rural i comprova, per exemple, per què és important consumir productes de quilòmetre zero. El turisme rural dóna l’oportunitat a tota aquesta gent de guanyar-se una mica millor la vida i creiem que aquest tipus d’iniciatives d’allotjament ajuden a desenvolupar i repoblar aquestes zones”, opina Laia Andreu.
Tot i que reconeix que a les festes molt locals hi ha veïns que no acaben d’entendre per què els arriben turistes de fora – “¿què els interessa de nosaltres?”, es pregunten-, al final assumeixen, segons explica l’emprenedora, que l’intercanvi és beneficiós per a tothom. L’univers startup i el món del camp comparteixen rendibilitat a la confluència desenvolupada per OnVaig.cat: “És veritat que els nostres proveïdors de vegades són gent tradicional i allunyada d’aquest món de l’emprenedoria i les startups, però nosaltres equilibrem ambdós universos i intentem comprendre les dues realitats perquè tots guanyem. La conjugació serveix per maximitzar els beneficis d’uns i altres”, tanca Laia Andreu.