L'equipament municipal del carrer Lleida estrenarà tres pistes polivalents per practicar handbol, voleibol o bàsquet, serà escenari de competicions de e-sports, i també acollirà a startups innovadores que contribueixin a posicionar a la capital catalana com a referent en tecnologia en l'àmbit esportiu
L’Ajuntament de Barcelona ha concretat el projecte per donar una nova vida al Palau d’Esports del carrer Lleida, que fa més de deu anys que està en desús després que no fructifiqués la seva etapa com a teatre per acollir musicals de gran format. En el marc de les Jornades de Reactivació Econòmica REACT, el consistori ha anunciat una inversió de 40 milions d’euros per convertir aquest equipament municipal en “una nova icona de la tecnologia i la innovació” aplicades a l’esport.
L’any 2021, el tinent d’alcalde d’Economia, Jaume Collboni, ja va anunciar que el Palau d’Esports acolliria la seu del nou Barcelona Sports Hub a partir de 2023. Ara, però aquesta data s’allunya, ja que segons el projecte de remodelació, les obres no començaran fins a l’any 2024. Segons l’ajuntament, la posada en funcionament del Barcelona Sports Hub significarà la creació de 450 llocs de treball i es preveu que el nou Palau d’Esports rebi la visita de 200.000 espectadors cada any.
La idea és que la reforma d’aquest antic edifici ubicat al districte de Sants-Montjuïc permeti acollir esdeveniments esportius i competicions d’e–sports, oficines per startups i la seu del hub. “Volem tenir el pavelló esportiu més avançat de tot Europa i el més adaptat als canvis. Ho farem amb un camp de proves que serà l’Estadi Olímpic on tindrà lloc l’aplicació d’aquesta innovació esportiva”, ha explicat Collboni.
Aquest mateix any l’ajuntament preveu fer un concurs públic per seleccionar a l’equip d’arquitectes que liderarà la remodelació. Un cop adjudicat el contracte, entre el 2023 i el 2024 es procedirà a fer la redacció del projecte i la licitació per l’execució de les obres.
Aquest anunci arriba pocs dies després que la ciutat s’hagi tornat a situar en el podi dels grans esdeveniments internacionals amb la firma de l’acord per acollir la Copa Amèrica de Vela l’any 2024. A més a més, des de la capital catalana s’impulsa la celebració a Catalunya i a l’Aragó dels Jocs Olímpics d’Hivern 2030, candidatura que aquesta setmana ha estat oficialitzada pel Comitè Olímpic Espanyol, tot i que a última hora el Govern aragonès se’n ha despenjat. “L’esport és ADN de Barcelona i Barcelona no s’entén sense l’esport. Des del punt de vista de salut, des del punt de vista de la cohesió i també li volem donar una vessant econòmica perquè l’esport mou un sector de l’economia i ha d’entrar a ser competitiu”, ha apuntat Collboni.
El Palau d’Esports es va inaugurar l’any 1955 amb motiu de la segona edició dels Jocs del Mediterrani. Després de ser l’escenari de milers d’esdeveniments i competicions esportives, l’equipament dissenyat per Josep Mª Soteras va entrar en declivi i als anys 90 va acabar destinant-se a concerts. L’any 2000 es va fer un pas més en aquest gir transformant-lo en el Barcelona Teatre Musical. Ara, però, ja fa 14 anys que està tancat, ja que l’edifici no disposava de les mesures de seguretat adequades per continuar acollint espectacles musicals. Aquesta falta d’activitat ha provocat que l’immoble s’hagi anat deteriorant, fent molt necessària aquesta actuació per donar-li una nova vida.
El Palau d’Esports està catalogat, fet que obliga aquesta reforma a respectar l’estructura original de l’edifici. Segons el projecte, es remodelaran 16.699 metres quadrats d’ús esportiu dividits en dues àrees diferenciades. Per una banda, hi haurà un espai superior que farà les funcions de pavelló, amb tres pistes polivalents per la pràctica d’handbol, voleibol o bàsquet, amb una capacitat per entre 3.700 i 4.100 espectadors.
En paral·lel, a la part inferior s’habilitarà un espai annex per esports de sala i també transformable en una àrea per acollir fires i convencions. Un altre element significatiu del nou palau serà el hall d’accés, que tindrà un ús multifuncional.
La principal novetat serà la construcció d’un nou edifici annex de 2.100 metres quadrats a la façana principal que es destinarà a les startups i a les oficines del Barcelona Sports Hub. Segons l’ajuntament, la renovació es farà a través de l’Institut Municipal Barcelona Esports amb la col·laboració publicoprivada.
Aquest projecte és paral·lel a la ubicació d’una incubadora per empreses del segment Sport Tech a l’Estadi Olímpic, amb una superfície de 1.100 metres quadrats i on les empreses emergents d’aquest sector podran testejar i fer servir també les instal·lacions. El pressupost amb què compta la incubadora Sport Tech per la seva creació és de 2,8 milions d’euros. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el sector econòmic vinculat a l’esport genera el 2,5% del PIB i ocupa a 50.000 treballadors.
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…