Llum verda a l’inici de les obres per transformar l’Edifici Estel de Barcelona a un complex d’oficines d’alt nivell. Serà aquesta vegada la definitiva? Aconseguirà l’immoble renéixer i encarnar una nova vida després d’haver esdevingut un despropòsit immobiliari majúscul? Així ho asseguren els nous propietaris de l’antiga seu de Telefónica, que fa gairebé una dècada que està pràcticament abandonada, convertida en un esquelet de formigó que ha estat durant tots aquests anys la gran vergonya de l’Eixample.
Després de la mudança de Telefónica al Fòrum el 2011, l’Edifici Estel, situat a la confluència de l’Avinguda de Roma amb els carrers Viladomat, Calàbria i Mallorca, es va intentar convertir en habitatges de luxe i també en un hotel, però ambdós projectes van fracassar. Ara, després de diversos canvis de propietat i d’empresa constructora, d’inicis fallits i interrupcions de les obres, suspensions de pagaments i fins i tot d’ocupacions i incendis, l’Ajuntament de Barcelona acaba de concedir la llicència d’obres i ha avalat el projecte presentat per la gestora d’inversions immobiliàries alemanya Freo i el fons de crèdit Bain Capital Credit. L’autorització municipal es va aprovar a la comissió de govern de l’Ajuntament celebrada aquest dijous.
Aquests dos grups inversors van comprar aquest actiu immobiliari a finals del 2021, per un import que algunes fonts van xifrar en 120 milions d’euros. La seva primera decisió va ser abandonar la idea de construir pisos de luxe, optant per transformar l’edifici fantasma en un complex d’oficines d’última generació, aprofitant el fort increment de la demanda d’espais de treball situats al centre de la ciutat, una de les principals tendències de l’escenari immobiliari postpandèmia.
Les obres començaran de forma immediata i tindran un cost de més de 80 milions d’euros, amb la previsió que estiguin acabades a finals del 2024, segons han explicat aquest divendres les consultores CBRE i JLL, que seran les encarregades de comercialitzar en exclusiva les noves oficines. El nou Edifici Estel comptarà amb més de 51.000 metres quadrats d’oficines i plantes individuals de fins a 5.000 metres quadrats, que seran de les més grans de la ciutat. El projecte arquitectònic s’ha encarregat al despatx Blanch + Conca Arquitectura (BCA), que ha concebut un immoble que aspira a ser certificat amb la màxima puntuació en matèria de sostenibilitat i benestar i que disposarà de “multitud de terrasses”. Una altra de les prioritats de BCA ha estat buscar la màxima integració i connexió de l’edifici amb el barri on es troba.
El complex estarà equipat amb un auditori i diverses sales per a reunions i esdeveniments, a més d’altres serveis com gimnàs i àrees d’entreteniment i socialització. Un dels principals elements d’identitat seran les terrasses i les zones enjardinades exteriors, amb més de 8.000 metres quadrats. A la planta baixa també hi haurà locals comercials i de restauració oberts al públic.
Segons CBRE, la reforma de l’Edifici Estel “dinamitzarà l’activitat econòmica del centre de Barcelona i impulsarà el centre de la ciutat després d’un període en què la majoria dels nous projectes de qualitat s’han ubicat a districtes com el 22@, Plaça Europa o l’eix Diagonal-Passeig de Gràcia“. “Aquest és el projecte de regeneració urbana d’oficines més gran fet al centre de Barcelona i ajudarà a atraure grans empreses que, fins ara s’havien vist amb la necessitat de sortir de la ciutat per trobar aquest tipus de superfície”, subratlla Lindy Garber, executiva de CBRE.
L’immoble aspira a ser referent en sostenibilitat
L’Edifici Estel va ser construït el 1975 per l’arquitecte Francesc Mitjans, autor del Camp Nou i de la Torre Banc Sabadell. La transformació ideada per BCA respectarà les característiques distintives de l’edifici original, que és com un gratacel apaïsat, però es convertirà en un immoble “més transparent” i obert a l’exterior, ja que l’original era més compacte i tancat en haver-se concebut per albergar la maquinària d’una operadora de telefonia. L’element més destacat serà la gran façana de l’Avinguda Roma, amb una gran estructura de color blanc i làmines horitzontals.
Segons Freo i Bain Capital Credit, el projecte serà “un referent en sostenibilitat” i optarà a certificar-se com a LEED Platinum, WELL Platinum, SmartScore Platinum i Wiredscore Platinum, a més de la certificació Zero Net Carbon. Un 35% del consum energètic de l’edifici provindrà de fonts sostenibles mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
Freo és un grup internacional d’inversió i desenvolupament immobiliari, amb 2.000 milions d’euros en actius sota gestió i oficines a Alemanya, França, el Regne Unit, Espanya (Madrid i Barcelona). Per part seva, Bain Capital Credit està considerat com un dels principals fons globals de crèdit, amb aproximadament 43.000 milions de dòlars en actius sota gestió.
El primer fons que va aconseguir la propietat de l’Edifici Estel quan Telefónica va decidir canviar de seu va ser Carlyle, que va pagar més de 200 milions d’euros a l’operadora el 2007. La seva idea era promoure habitatges de luxe, un projecte que va fracassar amb l’esclat de la crisi immobiliària. A partir del 2013, l’immoble va anar canviant de mans; entre els seus propietaris recents hi ha la Sareb, Platinum Estates i la família índia Gidwani, que van intentar sense èxit impulsar diferents projectes, entre ells l’obertura d’un hotel de la cadena Hyatt, que va topar amb la moratòria hotelera de l’ajuntament.