La recuperació del sector turístic aquest estiu a Barcelona, amb una ocupació molt propera a la registrada l’any 2019, situant-se en el 88%, s’enllaça amb l’interès que ha despertat entre els inversors immobiliaris. Segons dades de la consultora CBRE, el sector hoteler de Barcelona ha tancat 2023 amb una inversió de 517,6 milions d’euros, un 118% més respecte als 237 milions d’euros registrats l’any anterior. Ja en el primer semestre de 2023, els hotels van liderar la inversió immobiliària a la capital catalana, concentrant 462 milions d’euros de 1.100 milions, més del 40% del total. “Els resultats de la indústria turística confirmen la plena recuperació hotelera”, defensa el director d’Hotels a Ibèria de CBRE, Jorge Ruiz.
Malgrat que ha costat aconseguir recuperar la quantitat de visitants que rep la ciutat respecte a les xifres prepandèmiques, no ha passat el mateix amb el sector immobiliari. La inversió en hotels assolida l’any 2023 és la segona més alta des del 2019, només per darrere de les xifres rècord de 2021, quan va ser de 683,7 milions d’euros.
Un total de nou immobles s’han transaccionat l’any 2023 a la província de Barcelona, sis dels quals estaven situats a la capital i els altres tres a Sitges. Els hotels d’alta categoria han representat més del 95% del total invertit, pressupost que es divideix entre un 13% els hotels de 4*, un 51% els de 5* i un 33% els de 5GL. Una tendència que s’encaixa també amb la voluntat del sector de virar cap al turista de gran poder adquisitiu, tendència reflectida en les xifres de rècord que van obtenir els establiments el passat estiu en el preu de la nit, amb un import mitjà de 186,6 euros, 36 euros més que el 2019 (+24%); i 9,5 euros més que el 2022 (+5%).
Les principals operacions de l’any a Barcelona han estat les compravendes protagonitzades pels hotels Mandarin Oriental i Sofia de Barcelona. Reig Capital Group, propietat de l’empresària andorrana Maria Reig, va vendre l’establiment de Passeig de Gràcia al grup inversor saudita The Olayan Group, culminant així la seva desinversió en el sector hoteler. La transacció es va tancar per un import rècord de 240 milions. D’altra banda, l’Hotel Sofia de Barcelona va ser adquirit pel fons Blasson Property Investments i el grup assegurador francès Axa, per 180 milions.
L’any 2023 també s’ha produït una altra gran operació hotelera amb la cadena hotelera Meliá fent-se amb la gestió d’un actiu de la ciutat com l’Hotel Rei Joan Carles I. L’establiment ultima la seva obertura com a Gran Meliá Torre Melina —en un principi anava a anomenar-se Gran Meliá Miranda de Pedralbes— després d’una inversió de 40 milions.
Les altres operacions públiques que s’han tancat l’any 2023 a la ciutat són l’Hotel Pedralbes, propietat d’Alting Grup Immobiliari que ha passat a estar operat per l’alemanya Limehome, i l’Hotel Gallery, adquirit per Meridia, el fons de Javier Faus. A Sitges, la socimi Atom va vendre l’hotel Ibersol Antemare a la mateixa Ibersol per deu milions d’euros, i Hotusa s’ha fet amb la gestió de Dolce Sitges, comprat per Perial Asset Management per uns 75 milions d’euros. S’ha canviat de nom a Eurostars Sitges.
Tot i que durant el primer semestre va concentrar el 33% del volum transaccionat a tot Espanya, en el conjunt de l’any, la inversió que s’ha quedat a Barcelona representa el 13% del total, per darrere de Canàries, Balears, Madrid i Màlaga. Segons dades de CBRE, el sector hoteler s’ha consolidat com a focus de la inversió immobiliària a tot el país, amb un total de 4.100 milions d’euros l’any 2023. Només a Barcelona, ha estat el segment que ha dominat la inversió immobiliària en els tres primers trimestres, arrabassant el protagonisme que havien tingut les oficines en els últims anys a l’espera de conèixer les dades de tancament de l’any.