Ecosistema emprenedor

La inversió en ‘startups’ de salut s’estabilitza per sobre dels 200 milions a Catalunya

Els recursos captats per les empreses emergents es redueixen a la meitat l'any 2023, un exercici sense grans rondes

La inversió captada per les startups de salut de Catalunya s’ha estabilitzat per sobre dels 200 milions d’euros en els últims anys, fent que l’ecosistema local passi de pantalla. Després de superar per primera vegada aquesta barrera l’any 2020, captant un total de 226 milions d’euros, l’ecosistema ho va tornar a fer l’any 2021, amb 238 milions d’euros. L’escalada es va disparar l’any 2022, fins a situar-se en els 445 milions d’euros, xifra aconseguida per tres rondes de rècord: els 122 milions d’euros d’Impress, els 51 milions de Minoryx Therapeutics i els 50 milions d’euros de SpliceBio. Un creixement que s’ha frenat l’any 2023, tot i que es continuï mantenint per sobre dels 200 milions d’euros. Les empreses emergents van captar un total de 220 milions l’any passat, per sota dels tres anys previs i amb una reducció de més de la meitat respecte al 2022, afectades per la caiguda de les inversions a nivell global. 

Així es desprèn de l’informe que anualment elabora Biocat per radiografiar al sector, que representa gairebé el 8% del PIB català i està format per 1.400 empreses, gairebé totes situades a la província de Barcelona, i un centenar d’institucions de recerca, amb una plantilla agregada de 264.000 treballadors. Amb la prudència financera i el descens del capital que s’ha produït l’any 2023, la quantia de les rondes també ha disminuït, allunyant-se de les grans operacions de fa dos anys. Cap de les operacions tancades fa un any ha superat els 40 milions d’euros i les que més s’han acostat, amb distància, han estat les d’Inbrain Neuroelectronics (20 milions d’euros), Qida (18 milions d’euros) i SOM Biotech (17 milions d’euros). La resta de rondes han estat per sota dels 15 milions d’euros.

El capital de risc s’ha mantingut com la principal font d’inversió per al sector, amb 114 milions d’euros, més de la meitat del total, per sota de les xifres del 2022, quan va aportar 343 milions d’euros i va representar el 77% del total. La disminució del pes del capital de risc s’ha compensat en part amb l’augment de les ajudes competitives, fins als 60,8 milions d’euros, duplicant-se en comparació amb els resultats registrats entre els anys 2019 i 2021. També ha disminuït la presència de capital internacional, amb el 58% del total de recursos, molt per sota del 95% del 2022.

Per subsectors, les empreses biotech s’han convertit l’any 2023 en el principal focus d’atracció d’inversió amb 110 milions d’euros —enfront dels 185 milions del 2022—, amb l’impuls de companyies com SOM Biotech, Nuage Therapeutics i Orizon Genomics. Per darrere s’han situat les companyies de digital health amb amb 63 milions d’euros, per sobre dels 39 milions d’euros del 2022 i acostant-se als 64 milions del 2021. Qida, Iomed i Top Doctors han estat les principals protagonistes d’aquest subsector. Finalment, les startups de tecnologies mèdiques han patit una forta caiguda, passant dels 193 milions d’euros l’any 2022 —amb la megarronda d’Impress al capdavant—, als 45 milions d’euros l’any 2023. Les operacions més elevades en medtech han estat les d’Inbrain, Admit Therapeutics i Deepull Diagnostics.

Com ha passat en altres sectors, la intel·ligència artificial (IA) també ha irromput entre les startups de salut. Un total de 85 companyies catalanes treballen per desenvolupar aquesta tecnologia aplicada al món de la salut. L’any passat, en ple boom mundial, van aixecar 73 milions d’euros, la xifra més alta de la història.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

L’aigua tornarà a brollar de les fonts de Barcelona en els pròxims mesos

La Font Màgica de Montjuïc es reactivarà després d'estiu, amb l'objectiu que estigui llesta per…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“La investigació que es fa al Sincrotró Alba ens situa entre els millors del món”

Llicenciada i doctora en Física, Caterina Biscari dirigeix el Sincrotró Alba des de l’any 2012,…

9 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El taller per als trens d’FGC que aniran a l’aeroport comença a aixecar-se a Alstom

L'àrea annexa a la factoria de Santa Perpètua de Moguda comptarà amb una superfície de…

9 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

El BSC es connecta amb la innovació empresarial

En un entorn global cada vegada més competitiu i canviant, la innovació s'ha convertit en…

9 d'abril de 2025