Viviendas en Barcelona.
Construcció d'una promoció d'habitatge a Barcelona. © Martí Petit

La inversió immobiliària creix un 12% a Barcelona i supera els 1.500 milions

De gener a setembre, la inversió remunta respecte a l'any passat però sense arribar als nivells de l'última dècada, amb el sector hoteler al capdavant, seguit pel ‘living’ i les oficines

La inversió immobiliària comença a recuperar-se a Barcelona. Després de la baixada dels tipus d’interès i d’un 2023 de descens, la inversió ha superat els 1.500 milions d’euros de gener a setembre d’enguany, el que representa un 12% més que en el mateix període de 2023. Malgrat aquest creixement, la xifra se situa un 12% per sota de la mitjana dels últims deu anys.

El sector hoteler s’ha mantingut com el principal focus d’inversió a la capital catalana, amb un acumulat de 426 milions d’euros en els primers nou mesos de l’any. La inversió en hotels continua liderant les dades tot i haver descendit un 21% respecte al mateix període de l’any passat, quan es van produir grans operaciones, como la venda de l’Hotel Mandarin, l’Hotel Dolce Sitges i l’Hotel Sofia de Barcelona. A més, Barcelona s’ha consolidat com el destí preferit per a la inversió hotelera durant el 2024. Tant és així que que la inversió a Barcelona representa un 25% sobre el total estatal, en un context en el qual el sector “ha aconseguit un rècord de visitants a Barcelona”, com ha destacat el responsable de CBRE Barcelona, Xavier Güell.

Per darrere de l’àmbit hoteler, el sector del living és el que ha mobilitzat més inversió en el mercat immobiliari català, amb 377 milions d’euros entre gener i setembre. Aquesta xifra representa un 29% més que la del mateix període de 2023, i es produeix en gran part per la inversió destinada a residències d’estudiants. Aquest sector ha registrat un volum de 276 milions d’euros, més del doble del total de 2023, quan va aconseguir 130 milions d’inversió. No obstant això, els sectors Build to Rent i Flex Living han baixat respecte a l’any passat, en un sector que, segons Güell, “continua dominat per la falta d’oferta per satisfer a una demanda creixent”.

El sector del retail ha arribat a 90 milions d’inversió i ha superat els 76 que va registrar durant tot el 2023

Les oficines també recuperen pes respecte a un 2023 marcat per l’atonia del mercat i el descens de transaccions i de superfície contractada. Des de gener, s’ha situat com el tercer sector que concentra més inversió, amb un acumulat de 357 milions d’euros, un 44% més respecte a l’any passat. En aquest àmbit, “la recuperació de la contractació s’ha començat a traslladar, si bé encara de manera tímida, en la inversió”, ha assegurat Güell. Tot això en un any en què han començat a operar nous edificis d’oficines reformats, com l’antic Corte Inglés de Francesc Macià reconvertit en l’Edifici Aura, i s’estan reformant altres, com l’Estel; l’antiga Torre Sabadell, com a Diagonal Vertical, i el fins ara Corte Inglés de Portal de l’Àngel.

Tot i fer-ho amb xifres més modestes, també creix el sector del retail, que ha registrat en els nou primers mesos de l’any un volum de 90 milions d’euros, que ja superen la inversió de tot 2023, quan es va situar en els 76 milions d’euros en total. D’altra banda, el sector industrial i logístic ha aconseguit per ara 80 milions d’inversió, per sota dels 199 milions de l’any passat. Malgrat aquesta reducció, el sector augura un notable creixement en el que queda d’any, i preveu superar els 300 milions d’euros.