No és fàcil arrencar un nou festival amb la variada cartellera musical de l’estiu català, concentrada especialment a la costa gironina. Menys encara si se situa al sud de Barcelona i, quan només porta tres edicions, arriba una pandèmia. Després de l’aturada obligatòria de 2020 i una edició reduïda el 2021, el Festival Jardins Terramar està aconseguint superar els entrebancs. Els organitzadors van tenir clar que l’any passat havien de fer alguna cosa, encara que fos menor i amb restriccions, i evitar que el públic s’oblidés d’ells. Amb un aforament limitat al 50% i confinaments perimetrals, van aconseguir vendre el 80% de les entrades.
Enguany, si tot continua igual, superaran el 80% d’aforament, situant-se en unes xifres similars a les de 2019, l’última edició abans de l’arribada de la covid. Amb capacitat per a 2.100 persones cada nit, la cinquena edició ha programat 14 concerts, amb unes 30.000 entrades a la venda.
L’aposta de Jardins Terramar passa per una programació “molt eclèctica”, remarca el seu director, Joan Ramon Rodríguez. Des del grup infantil El Pot Petit, passant pel pop de Joan Dausà, la cançó d’autor de Rozalén i els hits d’Álvaro Soler, fins als himnes del Dúo Dinámico. El festival, amb el patrocini d’Estrella Damm i la col·laboració de Banc Sabadell, va començar el dijous 28 de juliol i s’allargarà fins al dissabte 13 d’agost.
Sens dubte, la gran estrella de la cinquena edició del festival ha estat Joan Manuel Serrat, immers en la seva gira de comiat, amb un concert divendres passat 29 de juliol en el qual va aconseguir fer sold out. Rodríguez no espera que sigui l’únic i assenyala que Rosario (dijous 4 d’agost), Vanesa Martín (divendres 5 d’agost), la banda God Save The Queen (dijous 11 d’agost) i Hombres G (divendres 12 d’agost) estan a punt de quedar-se sense entrades. El concert d’Álvaro Soler, celebrat el passat diumenge 31 de juliol, es va quedar molt prop d’aconseguir-ho. Stay Homas (dissabte 6 d’agost), el grup de versions bROTHERS iN bAND amb el millor de Dire Straits (diumenge 7 d’agost) i Nil Moliner (dilluns 8 d’agost) completen la programació.
En aquesta temporada també hi ha una sorpresa: el monòleg de Carles Sans, Per fi sol!, on explica algunes anècdotes de la companyia teatral de la qual ha format part durant més de 40 anys, Tricicle. L’obra es va poder veure a finals de l’any passat a Barcelona, però només durant un mes, i Jardins Terramar la va voler recuperar, tenint en compte la “relació especial” dels còmics amb Sitges. No passa res si Sans està de vacances a Eivissa i ha de tornar el dissabte 13 d’agost per fer la funció i tancar el festival. “És un punt d’inflexió per a nosaltres”, agrega Rodríguez, qui contempla continuar apostant pel teatre en els pròxims anys.
Tots els concerts de Jardins Terramar estan precedits per actuacions de grups emergents i de Sitges, amb l’objectiu que algun dia siguin ells els caps de cartell. “De moment, no ha repetit cap”, subratlla el director del festival, posant en valor la gran quantitat i varietat d’artistes que hi ha al municipi. En aquesta cinquena edició, passaran pel festival Núria Garcia, Roka Curtiada, Atomik Funk, Trudi Morillas, Anna Vila & Iñigo Zubiri, i Sol Queral. Les seves actuacions es complementen amb les propostes gastronòmiques de Cal Blay.
A prop del mar
El festival, a més, ha servit per revitalitzar una zona de Sitges una mica oblidada, els jardins de Terramar. Estan situats al final del passeig marítim, anant cap a Vilanova i la Geltrú, just en el costat oposat de l’Església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, que acaba sent l’epicentre de les rutes al costat del mar. L’Ajuntament de Sitges va apostar per donar una nova oportunitat a aquests jardins noucentistes, recuperant-los i omplint-los d’activitat, amb l’arribada de l’hotel Me Sitges Terramar i els concerts de Jardins Terramar. A Rodríguez, el projecte li va arribar després de molts anys en el món musical, havent estat prèviament director del festival Cap Roig i promotor dels concerts d’Operación Triunfo.
“Estem a Sitges, en un auditori a l’aire lliure enmig d’uns jardins centenaris i a 100 metres del mar. Tenim tots els ingredients per poder dir que proposem un festival diferent i una experiència real”, defensa. Una vegada tot ha començat a funcionar, Rodríguez es marca com a objectiu reivindicar totes les propostes musicals que passen a “la zona sud de Barcelona”, sabent que el focus se l’emporten les que estan al nord, sent molt conscient d’això després dels seus anys a Cap Roig.