El precandidat a la presidència de la institució considera que cal buscar mecanismes perquè els membres se sentin més partícips de l'entitat, que ha d’acollir als nous lideratges, “amb la mirada llarga”, per rejovenir-se i ser més paritària
L’exconseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha presentat la seva precandidatura a la presidència del Cercle d’Economia. Una institució que “ha de preservar el seu important llegat” i que considera “útil i més necessària que mai”, però ha de reconnectar amb els seus 1.200 socis i amb la societat civil.
Aquests són els reptes que vol afrontar Jaume Guardiola si és elegit president de la institució que, per primera vegada a la seva història, celebrarà eleccions el proper 12 de juliol amb més d’un candidat optant al càrrec. Guardiola, que actualment és president de la comissió econòmica del FC Barcelona, s’enfrontarà a l’empresària Rosa Cañadas. També és president de la Fundació Esade i membre del consell rector de la APD España i de la Junta APD Catalunya.
El precandidat ha dibuixat aquest dimarts, en roda de premsa, les línies bàsiques que centraran el seu programa a la presidència del Cercle, posant èmfasi en què cal “preservar el llegat del Cercle, una entitat molt heterogènia que opina per interferir en la societat catalana i que ho fa de manera independent i valenta”, ha manifestat referint-se a les idees expressades per un dels seus fundadors, Carles Güell de Sentmenat.
Però, ha dit també Guardiola, que l’entitat ha de tenir “una mirada llarga”, sense entrar en debats estèrils, i ha de posar en valor la figura del soci “dotant-lo de més capacitat de participar en les opinions que emet aquesta entitat i fomentant el seu sentiment de pertinença a través de nous mecanismes de participació”. “Tenim molt talent entre els nostres socis que cal canalitzar de manera estructurada”. Per a la qual cosa, Guardiola advoca per la creació “comitè editorial o comissió executiva” que, estructurat per temàtiques, seleccioni els assumptes sobre els que opinarà el Cercle, i que tindria el suport d’un “grup editorial” format per pensadors de dins del Cercle i “veus emergents” que configuren “l’ecosistema de coneixement existent a Barcelona i Catalunya”.
El segon repte té a veure amb els nous lideratges i la societat civil “perquè l’actual s’articula i s’expressa de manera molt diferent de la que hi havia fa anys”. En aquest sentit, Guardiola manifesta que “el Cercle està ancorat en una societat civil on tenia un pes important de la indústria, de l’empresa familiar, però ha emergit una nova societat amb representació dels negocis tecnològics, de l’economia social, dels centres de coneixement i recerca, d’una població flotant… que ha donat pas a nous lideratges, que el Cercle ha de recollir”. La nova economia i les plataformes tecnològiques, segons l’ex conseller delegat del Banc Sabadell, cada vegada seran més presents a l’entitat i ha posat d’exemple que en l’actual junta directiva “ja no hi ha presència de l’Íbex”. La nova “societat barcelonina és plena d’iniciatives i vibrant”, ha expressat.
El precandidat defensa que el Cercle ha d’incorporar els nous lideratges de la societat civil actual
Guardiola, que és membre del Cercle des del 1986, ha dit que se sent “continuista” del mandat de l’actual president Javier Faus i de la resta d’expresidents de l’entitat. Sobre la celebració de la reunió anual, com a punt de trobada del món econòmic, polític i social, considera que va ser una bona decisió traslladar la seva celebració de Sitges a Barcelona i que “potser li manca apostar més per figures rellevants de l’economia internacional”, i més quan “entre els nostres socis hi ha economistes de talla mundial”. Ha criticat, però, que a la jornada anual “hi ha un excés de desfilada de polítics”, un peatge que, això no obstant, permet a l’entitat “tenir molta visibilitat”.
Preguntat sobre les suposades desavinences internes que han portat a la convocatòria d’eleccions, Guardiola ha comentat que un objectiu si venç en aquests comicis, serà “recosir” el Cercle després de la certa “crisi” oberta, una tasca que “pel meu caràcter, crec que puc realitzar i aconseguir recuperar la unitat en la institució”.
Eixos per al seu programa
Jaume Guardiola també ha traçat els eixos que marcaran el programa que presentarà properament, possiblement abans 13 de juny que és la data límit per presentar la candidatura amb els avals necessaris.
En l’esbós de programa es parla de la defensa de cinc punts bàsics: la democràcia des d’un model liberal que ara està amenaçat —segons Guardiola— pels populismes i la fractura social; Europa, des d’una visió barcelonina i mediterrània per contribuir al debat sobre el paper que ha de jugar l’Europa del Sud en el futur comunitari, en un moment “crucial per a generar opinió i situar Barcelona com la veritable capital del sud d’Europa”; l’economia competitiva que no es basa en els salaris sinó en la productivitat i que ha de ser sostenible i inclusiva socialment; l’encaix territorial de Catalunya sense defugir del debat “des de la seva heterogeneïtat, des de la seva vocació transaccional, des del debat madur oferint un espai de trobada”; i Barcelona, “perquè l’evolució del món es farà a través de les grans metròpolis i Barcelona ha de competir des de la millor posició”.
Durant la presentació formal de la candidatura davant dels socis, el banquer ha expressat que li fa “molta il·lusió” poder presidir el Cercle, perquè ara, ja jubilat, disposa de temps i té ganes d’introduir molts canvis. “Hi ha socis que consideren que les seves opinions no es tenen en compte, per la qual cosa hem d’estructurar mecanismes de participació i generació de coneixement”, ha insistit. Una altra idea que ha llançat és l’obertura de delegacions del Cercle d’Economia a Madrid i a Brussel·les, on treballen molts dels socis. El seu anterior cap, Josep Oliu, president de Banc Sabadell, ha destacat que Guardiola “és una persona de consens, que té un gran sentit comú i una intel·ligència molt fina”, qualitats que considera molt necessàries per liderar la institució.
El Museu Diocesà de Barcelona acull l’exposició 'La Barcelona de Dalí. Un intinerari fotogràfic', comissariada…
La vagina és l’òrgan de l’aparell genital femení que connecta l’úter amb l’exterior del cos.…
Antonio Carmona és molt conegut entre els periodistes catalans. Durant els últims anys ha estat…
“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…
Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…
La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…