Tequila San José, licor de poma verda Marie Brizard, polpa de poma Granny Smith, xarop de canya de sucre, llima i menta fresca. Aquests són els ingredients del còctel oficial del Barcelona Open Banc Sabadell – Trofeu Conde de Godó, dissenyat per Javier de las Muelas, propietari de l’icònic Dry Martini. Es tracta de la primera vegada que el torneig disposa del seu propi còctel i es podrà degustar durant tota aquesta setmana al village i al rooftop de l’àrea VIP de la competició organitzada pel Reial Club de Tenis Barcelona.
Potent, afruitat, herbaci i amb un marcat punt spicy que no deixa indiferent, el còctel rendeix tribut al món de la raqueta, ja que adopta el característic color groc de les pilotes de tenis i se serveix amb una esfera de gel cristal·lí que imita, precisament, a una pilota. “Feia molt de temps que volia fer un còctel per al Godó, una beguda singular i especial per a l’esdeveniment esportiu i social més important de l’any a Barcelona. Al final, aquest any ho he aconseguit coincidint amb el 70è aniversari del torneig”, explica Javier de las Muelas, que recorda que Wimbledon també té el seu propi còctel i les seves famoses maduixes amb nata.
De las Muelas, que és un referent internacional al món del còctel, s’ha reivindicat aquest dilluns durant la presentació d’aquesta proposta com un “gran ambaixador de la marca Barcelona” i ha demanat a la ciutat que deixi de “flagel·lar-se” i s’apliqui una bona dosi d’autoestima: “Barcelona continua sent una marca canó”. “Ja està bé de flagel·lar-nos i de tenir aquesta actitud queixosa. Hem d’adonar-nos que la qualitat de la ciutat depèn de nosaltres; a veure si espavilem!”, ha emfatitzat, després de subratllar que no confia gaire en els polítics, però sí en el gran potencial de la iniciativa privada.
L’empresari ha reivindicat també “la cultura dels bars”, perquè és el “valor diferencial que tenim a Espanya” i una perfecta eina per “guarir el gran mal de la soledat”. “El bar és un punt de trobada de les persones, forma part d’un estil de vida que és envejat a molts països, és una cosa única que hem de saber apreciar. S’han de reivindicar els bars, perquè és on es juga realment la vida, i la vida són petits grans detalls com prendre’s un còctel”, ha reflexionat. Així, lamenta que molts bars històrics han desaparegut: “Les ciutats se signifiquen pels seus grans establiments. No els hem de deixar perdre”, reclama.
De las Muelas: “S’han de reivindicar els bars, perquè és on es juga realment la vida, i la vida són petits grans detalls com prendre’s un còctel”
De las Muelas, que té com a mà dreta Gerard Acereda, gestiona a Espanya i l’estranger uns quinze establiments, molts d’ells ubicats en grans hotels de luxe internacionals. Un d’aquests establiments, el Dry Martini de Madrid, es trobava a l’Hotel Fénix Gran Meliá, però va haver de tancar el mes de novembre passat en finalitzar el contracte, per la qual cosa De las Muelas ha estat els últims mesos totalment bolcat a trobar una nova ubicació a la capital i, finalment, l’ha trobada.
El nou Dry Martini Madrid s’ubicarà a l’icònic Club Allard, on també acaba d’inaugurar un restaurant el xef Martín Berasategui, titular de dotze estrelles Michelin. El Club Allard es troba a la Casa Gallardo, un majestuós edifici situat a la renovada Plaça Espanya, on a més del restaurant i la futura cocteleria —obrirà en els pròxims mesos— hi ha una gran terrassa i un club de fumadors.
Aniversari del Gimlet i el Montesquiu
No és l’únic projecte que De las Muelas té entre les mans. “Sóc molt actiu, ara mateix tinc una diversitat de fronts”, destaca, en referència a les col·laboracions que realitza amb Rabat o La Roca Village, o la creació d’una col·lecció de còctels per maridar amb diferents tipus de caviar.
A més, aquest any celebra el 40è aniversari del Gimlet del carrer Santaló. “Aquest local ha estat la meva gran aportació al món de la cocteleria; evoca una Barcelona que m’agradaria recuperar”, assenyala. A més, també compleix 70 anys el Montesquiu, un celler de barri que va comprar el 1991 per mantenir la tradició hostalera de la ciutat.
Entre altres projectes, De las Muelas també promou una exposició al Dry Martini de Barcelona amb fotografies fetes per Maria Espeus de 150 personatges de la Barcelona dels anys 80, una iniciativa que podria plasmar-se també en un llibre.
Aquest diumenge, amb motiu del dia de Sant Jordi, el Dry Martini també s’omplirà de llibres gràcies a una iniciativa de la periodista Anna Alós que es va iniciar l’any passat. Còctel d’Autors reunirà 14 autors, entre els quals hi ha la mateixa Alós, Eva Espinet, Eugeni Verdú o Meritxell Falgueras.