Des de fa deu mesos, la filial espanyola de Nestlé, amb seu a Esplugues de Llobregat, torna a tenir un executiu barceloní al capdavant. Es tracta de Jordi Llach, que va prendre possessió del càrrec l’1 de juliol del 2022 en substitució de Jacques Reber, que era el quart executiu estranger que dirigia l’empresa des que el veterà Josep Arcas deixés el càrrec el 2006 després d’una carrera de 40 anys al gegant suís de l’alimentació.
Llach, que fins ara havia mantingut un perfil discret, ha impartit aquest dimecres la primera conferència a la capital catalana, convidat per l’escola de negocis Esade, on va compartir un esmorzar de treball amb directius, professors i alumnes als quals va parlar de tornados. De tornados? Sí, Llach no és meteoròleg, però utilitza aquest símil per motivar el seu equip en un context marcat per la incertesa i la volatilitat. “Els tornados són les novetats contínues a què les organitzacions hem de fer front. Per esquivar-los, necessitem agilitat, no portar gaire pes a sobre i ser molt flexibles”, va explicar Llach, en referència a les contínues contrarietats que impacten en el món empresarial, com la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, els problemes en la cadena de subministrament o la pujada de la inflació.
“Els tornados sempre hi seran, no sabem quin serà el proper i és una cosa que realment no m’importa; avui és difícil poder preveure res perquè la foto es mou molt de pressa. El que necessitem és estar preparats i tenir una empresa que estigui enfocada —no es pot disparar a tot— i aposti per la simplicitat —tenir clares les prioritats— i la flexibilitat”, va argumentar el directiu.
Per a Llach, en moments com l’actual, les persones prenen més importància que mai en les companyies. “Necessitem equips resilients, que siguin capaços de mantenir l’ambició, passi el que passi. El que marca la diferència és aquesta capacitat d’adaptació als canvis continus, cosa que requereix que, com a empresa, tinguem un propòsit fort”, va afirmar a Matins Esade. I quin és aquest propòsit? “El propòsit és el que et manté l’ànim, és el motiu pel qual t’aixeques cada dia. En el nostre cas, el propòsit de Nestlé és contribuir a fer un planeta millor, fet que passa no només per les polítiques de sostenibilitat que impulsem, sinó per garantir també una millor alimentació per les persones”, va assenyalar.
“Necessitem equips resilients, que siguin capaços de mantenir l’ambició, passi el que passi. El que marca la diferència és aquesta capacitat d’adaptació als canvis continus”
Segons el directiu, saber motivar i oferir un propòsit que generi il·lusió és bàsic per evitar el risc de tenir “equips cansats” o no-alineats amb els objectius de la corporació. Aquesta capacitat de generar engagement a la plantilla amb un projecte de “creixement sostenible i motivador” és una de les seves principals preocupacions i més en un moment en què “la guerra pel talent és espectacular”. “A veure qui els hi diu alguna cosa als joves que treballen al hub digital que tenim a Esplugues i que es presenten a treballar en xancletes i pantalons curts… Hem d’adaptar-nos, perquè si no, se’n van! L’important és oferir-los flexibilitat i crec que ho estem fent de manera força exitosa”, argumenta el director general de Nestlé Espanya.
Llach també demana aprendre, per exemple, de les startups, perquè la seva “obsessió és millorar contínuament per satisfer el consumidor”. “Necessitem posar el focus en el consumidor i en els nostres clients perquè, en un any com l’actual, resulta bàsic créixer, ja que la inflació impacta en tots els costos”, va advertir. Així, a més de “moure els preus”, per fer front a aquesta situació i créixer, Nestlé ha posat el focus en l’omnicanalitat, és a dir, en anar a buscar el client on faci falta, i en maximitzar l’eficiència per evitar traslladar tot l’augment dels costos als preus de venda final.
En aquest sentit, ha explicat que apujar els preus ha estat inevitable: “no hem tingut cap altra opció, perquè amb els nivells tan forts d’inflació els marges desapareixien totalment”. “Els que no han apujat preus amb la intenció de guanyar quota de mercat han hagut de fer marxa enrere”, ha subratllat, després d’apuntar una anècdota que reflecteix l’anormalitat de la situació: “hem hagut d’explicar a les persones més joves dels equips com s’apujaven els preus, perquè fins ara no els havia tocat mai fer increments de preus!”.
L’executiu va constatar una altra realitat. “Pensàvem que el consum fora de casa cauria, és el que ens deia tothom, però hem vist tot el contrari, la gent no es talla, surt, és un consum que continua creixent i hem vist rècords a la restauració aquesta Setmana Santa”, ha explicat. Per contra, sí que s’està reduint el consum a les llars, especialment la despesa en la compra de peix i algunes carns de preu més elevat. “Ara veiem com hi ha persones que van al supermercat amb un bitllet de 50 euros i compren el que els dóna aquesta quantitat, no gasten més”, assenyala, una pràctica que sempre ha estat molt habitual, per exemple, a l’hora de fer benzina.
“Hem d’evitar que els clients es passin a les marques blanques, perquè pot ser una pèrdua definitiva”, va alertar, després de constatar que és el moment del “hammer time” o d’apretar al màxim en l’argot dels equips de Fórmula 1. “En moments de tornados i de situacions de màxima volatilitat, dic a l’equip que it‘s hummer time!, és a dir, hora de posar tots els esforços en el focus i en les prioritats que hem definit per a l’empresa. Fer-ho ajuda clarament a la motivació i als resultats”, va emfatitzar.
El artífice del lanzamiento de la marca Garden Gourmet
Nascut a Barcelona fa 59 anys, Llach ha seguit un pla de carrera de llibre dins la multinacional suïssa d’alimentació. Va entrar a treballar al grup el 1989, exercint diferents responsabilitats en els departaments de màrqueting i vendes de l’àrea de culinaris. Després, va residir diversos anys a Suïssa i Itàlia, fins que va tornar a Barcelona el 2013 per dirigir tota aquesta àrea de negoci. Dos anys després, va ser promocionat i se li va encarregar, per primera vegada, la responsabilitat per a tot un país, ja que va ser nomenat country manager de Nestlé a Portugal. El 2018, va assumir responsabilitats europees, traslladant-se a la seu mundial de Nestlé a Vevey (Suïssa), des d’on va dirigir el negoci de productes culinaris per a totes les filials europees. Una de les seves principals missions en aquesta etapa va ser el llançament i desenvolupament de la marca de productes de base vegetal Garden Gourmet, present ja a totes les cadenes de supermercats.
A Matins Esade, Llach ha reconegut que la categoria de productes plant based actualment es troba en retrocés per culpa d’empreses que “han danyat el sector” en desenvolupar un tipus de productes que tenien “unes etiquetes que feien por”, guanyant-se la fama d’aliments ultraprocessats. “Hi ha clients que han abandonat la categoria, però estic convençut que les alternatives vegetals tornaran a pujar, són una tendència imparable. Tots acabarem sent flexitarians”, va augurar. “El que hem de fer els fabricants —va concloure— és incrementar la varietat de l’oferta, comunicar millor els beneficis dels aliments de proteïna vegetal i millorar constantment el producte”. Llach segueix de prop l’evolució de l’empresa barcelonina Heura, competidora de Garden Gourmet: “Ho estan fent molt bé; tot allò que contribueixi a incrementar la demanda és positiu”.