Les innovadores veles de l’empresa Bound4blue i la seva voluntat de revolucionar el transport marítim han fet José Miguel Bermúdez mereixedor del Premi Jove Empresari de l’Any que concedeix l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (Aijec). El cofundador i CEO de la startup ha recollit el premi en una gala a La Pedrera, que ha congregat 250 representants de l’àmbit empresarial i emprenedor.
Amb aquest guardó, Aijec ha reconegut la labor de Bermúdez al capdavant de la cleantech, creadora d’uns sistemes de propulsió assistida per vent que permeten estalviar combustible i reduir les emissions que genera el transport marítim. L’enginyer aeroespacial ha recollit el premi després d’una valoració del jurat que ha posat en valor la trajectòria de l’empresa en la seva dècada d’activitat.
Tot va començar amb un documental sobre Jacques Cousteau que va inspirar a Bermúdez; des de llavors, Bound4blue ha anat evolucionant i creixent, fins a aconseguir fites com la ronda de finançament que va tancar fa un any després de captar 22,4 milions d’euros.
En aquesta 31 edició del Premi Jove Empresari, Bermúdez s’ha imposat a la consellera delegada de Fil Katia, Sònia Castelló, i al fundador i CEO de Woodys, Josep Dosta. Tots dos empresaris han estat finalistes per la seva labor al capdavant de les seves respectives companyies: Castelló, per convertir l’empresa de fils i llanes fundada el 1951 per la seva àvia en un referent del sector a nivell internacional, i a Dosta per haver impulsat la seva empresa d’ulleres de disseny i haver-la portat fins a 75 països a través de 15.000 punts de venda.
Exoesquelets en pro de la mobilitat
El Premi a la Millor Iniciativa Empresarial ha reconegut la spin-off de la UPC Able Human Motion. Cofundada per Alfons Carnicero, Àlex Garcia i Josep Maria Font, l’empresa desenvolupa exoesquelets robòtics per millorar la mobilitat i la qualitat de vida de persones amb discapacitat, específicament persones amb paraplegia a causa d’una lesió medul·lar o per supervivents d’un ictus. En recollir el premi, Garcia ha posat en valor la missió de l’empresa i el seu propòsit: “Que la cadira de rodes quedi en un segon pla i que tots puguem veure el món des de la mateixa altura”.
La companyia, que en només cinc anys ja es troba en fase de comercialització del seu exoesquelet com el més lleuger i accessible del mercat a nivell mundial, s’ha imposat a D-Sight, spin-off de l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR), que ha desenvolupat el primer fàrmac en forma de col·liri per al tractament precoç de la retinopatia diabètica, i a Venvirotech, que està revolucionant la indústria dels bioplàstics mitjançant una tecnologia única que produeix un material orgànic i compostable a partir de materials de rebuig.
Lliçons d’una guardonada trajectòria
L’esdeveniment ha servit també per reconèixer la carrera d’Antoni Pont Amenós, amb el Reconeixement a la Millor Trajectòria Professional. L’actual president d’honor de Borges International Group, tercera generació al capdavant de l’empresa familiar, ha estat reconegut per la seva trajectòria també amb un llarg aplaudiment dels assistents, entre els quals ha acudit el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Miquel Sàmper.
Als seus 90 anys i davant els joves líders empresarials, Pont ha garantit que el més important d’una empresa és el talent: “El que diferencia a una empresa d’una altra no són les màquines, les patents o les fàbriques; tot això és fàcilment adquirible. El que diferencia a una empresa d’una altra és el talent”. I no ha desaprofitat l’ocasió per reiterar una de les seves màximes, apreses del seu pare: “Fins i tot per egoisme, s’ha de ser honrat. Els empresaris poden tenir temptacions però, a la llarga, el camí recte és el que dona tranquil·litat”. El president d’honor de Borges, amb una facturació anual de 800 milions d’euros, ha llançat un altre consell bàsic per a ell: “Cal conèixer-se a un mateix, i ser fidel a un mateix”.
L’emprenedoria com a motor de canvi social
Tant els guanyadors com els finalistes d’aquesta edició representen un empresariat jove català compromès amb la sostenibilitat i la responsabilitat social, com ha defensat el president d’Aijec, Ruben Sans. “Cada empresa que creem, cada lloc de treball que generem, cada innovació que introduïm, és una pedra més en la construcció d’un futur millor”, ha defensat.
“Amb un 23% de joves sense treball a Catalunya, l’emprenedoria s’ha convertit en alguna cosa més que una opció; és una necessitat i una responsabilitat”, ha reivindicat el president d’Aijec. Per aquest motiu, ha demanat a les administracions estrènyer la col·laboració perquè “l’emprenedoria es vegi com un motor de canvi social, en el qual la sostenibilitat sigui la norma i no l’excepció, i on els joves puguin veure en l’empresa una via real per desenvolupar el seu talent i el seu propòsit vital”.
Suport a les víctimes de la DANA
En una intervenció en la qual ha elogiat l’esperit emprenedor, Sans ha elogiat també la resposta de la societat davant la devastació i les víctimes provocades per la DANA: “En els moments més foscos és quan brilla amb més força la llum de la humanitat”. També ha recordat a les víctimes de la DANA el president de la Confederació Espanyola d’Associacions de Joves Empresaris (Ceaje), Fermín Albaladejo, que ha elogiat la “ajuda callada” d’empresaris als afectats per les seves conseqüències: “Quan unim forces i treballem junts, aconseguim que els reptes es converteixin en oportunitats”.
El compromís amb la sostenibilitat i la responsabilitat social de l’empresariat jove s’ha fet patent també amb la resta de professionals i projectes que Aijec ha distingit durant la gala. El Reconeixement a l’Emprenedoria Social ha premiat a l’empresa Showee per la seva dutxa ecointel·ligent, que s’adapta al nivell de discapacitat de l’usuari mitjançant un software específic. La companyia ofereix una dutxa personalitzada i autònoma que es pot controlar de manera remota amb el mòbil, que a més llança una alerta en el cas que l’usuari pateixi una caiguda. El seu CEO i fundador, Èric Güell, que va idear el projecte arran de malalties de la seva mare i àvia, ha destacat la importància de promoure projectes amb impacte social per millorar la qualitat de vida “de les persones que tenen més dificultats”.
El projecte TechGesture d’alumnes de Batxillerat de l’Institut de Sales de Viladecans han rebut el Reconeixement al Futur Empresari
Entrearbres i la seva proposta d’enginyeria forestal i mediambiental dedicada a la creació i recuperació de camins forestals ha aconseguit el Reconeixement a la Qualitat Lingüística. Ho ha fet amb foment del català com a part de la identitat de l’empresa, que prioritza la gestió del territori i la localització de zones vulnerables davant el risc d’incendi forestal, com ha explicat la seva fundadora, Cristina Montserrat.
L’esdeveniment també ha reservat un paper destacat per als empresaris del futur que s’estan començant a obrir camí. El Reconeixement al Futur Empresari, guardó que distingeix al millor projecte emprenedor desenvolupat per menors de 18 anys, ha premiat al projecte TechGesture d’alumnes de Batxillerat de l’Institut de Sales de Viladecans. La iniciativa, guanyadora del concurs de Junior Achievement a Catalunya, ha creat un software que transforma el llenguatge de signes en text. Els quatre alumnes han pujat a l’escenari agraint el premi i els reconeixements previs, que han representat per a ells un procés “emocionant”.
A més, la cita ha comptat en la seva 31 edició amb una novetat: ha lliurat per primera vegada el Reconeixement a l’Emprenedoria Blava, sector que està en auge a Barcelona, en part impulsat per la Copa de l’Amèrica. Aquesta primera edició del guardó ha recaigut en Anèl·lides, empresa de serveis ambientals marins que treballa per la recuperació de la posidònia en àrees no protegides. La seva fundadora, Andrea Comaposada, ha recollir el premi reivindicant la “passió per la mar” i la necessitat de tenir-ne cura.
Ja sigui des de l’àmbit de l’emprenedoria blava, la social, la tecnologia o qualsevol dels múltiples sectors de l’economia catalana, el paper de l’empresariat és crucial com a motor de Catalunya. Així ho ha defensat el conseller d’Empresa, en una gala que no sols ha estat un reconeixement per als guardonats, sinó pel conjunt de l’empresariat jove català. “Celebrem la valentia i el coratge dels qui s’atreveixen a emprendre i dels qui innoven”, ha ressaltat el president d’Aijec, que ha posat en valor la labor dels premiats i del teixit empresarial: “Gràcies per demostrar que l’esperit emprenedor català està més viu que mai”.