Laboratori del Parc Científic de Barcelona. © Àngel Bravo
Barcelona està en la flor de les Ciències de la Vida. La ciutat s’ha consolidat com un dels principals hubs a Europa i el món. Amb més de 1.500 empreses del sector, 300.000 llocs de treball i un ecosistema que combina universitats d’excel·lència, biotecnològiques i farmacèutiques de referència, la ciutat se situa entre els deu centres globals més importants en aquesta àrea.
No obstant això, la competència és feroç, amb estratègies multimilionàries com LifeSci NY a Nova York i les inversions en biotecnologia d’Aràbia Saudita en el marc de Neom.
El camí fins aquí ha estat resultat d’anys de polítiques públiques encertades. La base de l’ecosistema va ser establerta pel professor Andeu Mas-Colell, impulsant un model universitari i investigador basat en l’excel·lència. Des de llavors, l’esforç de líders empresarials i institucionals ha consolidat un entorn en el qual conviuen parcs científics, centres de recerca i universitats de prestigi.
Seguint el marc conceptual del professor Daniel Isenberg a How to Start an Entrepreneurial Revolution (Harvard Business Review, 2010), Barcelona ha avançat en aspectes clau com polítiques públiques adequades, cultura emprenedora, suport en infraestructures, finançament especialitzat i atracció de talent. Organitzacions com Barcelona Global treballen activament per mantenir i enfortir aquest model.
L’ecosistema de Barcelona
El primer pilar de l’ecosistema és l’àmbit universitari. Barcelona és líder a Espanya en Ciències de la Vida gràcies a universitats com la UB, la UPF i la UAB, amb facultats de Medicina i Biotecnologia de referència i hospitals universitaris que estan entre els millors del món. La formació de més de 25.000 graduats anuals en disciplines relacionades, juntament amb l’auge de la IA aplicada a la biomedicina, reforça la posició de la ciutat. Les universitats privades també han contribuït amb un enfocament més orientat a l’emprenedoria, destacant IESE, ESADE i IQS.
En segon lloc, el sector industrial és clau. Barcelona no només compta amb startups innovadores, sinó amb grans companyies globals com Grifols, Werfen, Almirall i Ferrer, que actuen com a motors de creixement. Aquestes empreses col·laboren estretament amb l’acadèmia, generant un entorn en el qual la recerca es tradueix en innovació aplicada. L’arribada de multinacionals com AstraZeneca i Alexion, sumada a la presència consolidada de Novartis, Boehringer Ingelheim i Roche, reforça Barcelona com un pol d’atracció d’inversió i talent.
El tercer element essencial és la combinació d’emprenedoria, finançament especialitzat i transferència de tecnologia. Els emprenedors científics han crescut un 25% en els últims cinc anys, i els fons de capital de risc han permès transformar la ciència en indústria. Programes de suport públic com l’Accelera de l’Ajuntament de Barcelona o els de l’Institut Català de Finances (ICF) han estat crucials, encara que l’informe Draghi destaca que la ciutat continua sent conservadora en inversió d’alt risc.
Desafiaments pendents
Tot i els avanços, Barcelona ha de continuar treballant per consolidar el seu ecosistema. És clau garantir més suport als centres de recerca, fomentar l’emprenedoria en tots els nivells educatius i desbloquejar la innovació amb una major inversió especialitzada. L’atracció i retenció de talent global és un aspecte prioritari, igual que l’enfortiment d’infraestructures com parcs científics i programes de finançament primerenc per a startups.
El camí està traçat: continuar escalant, impulsant la col·laboració, atraient inversió i desenvolupant talent. Barcelona té tots els ingredients per continuar sent un referent en Ciències de la Vida a nivell global. Fem que passi!
Tatxo Benet, soci fundador, president i CEO de Mediapro, ha estat el tercer convidat del…
Encara recorda l'impacte de la Sagrada Família o de l'estàtua de Colom quan, de nen,…
Per molt que t’hi esperis un director general del Liceu de perfil de management i…
“Planificar està sobrevalorat… si ets molt bo improvisant”
Cal fer el possible perquè l’escriptor de Sueca no continuï essent llegit per quatre gats.
Els carrers i places del Poble Espanyol seran l'escenari d'aquest festival, que comptarà amb un…