El fundador de La Fageda, el psicòleg Cristóbal Colón, fa més de deu anys que està preparat amb cura el procés de successió i relleu generacional amb l’objectiu de garantir la pervivència del projecte social que va posar en marxa a la Garrotxa el 1982. Un cop complerts els 75 anys, i després d’haver fet els deures, ha arribat el dia de cedir el testimoni i abandonar tant la presidència del patronat de la fundació com les funcions de director general. A partir d’ara, Colón passa a ser el president d’honor de l’entitat i el substitueix a la presidència l’economista Josep Maria Bonmatí, un dels executius més coneguts del sector de l’alimentació i el gran consum a Espanya, ja que des de fa més de 20 anys és el director general d’AECOC, associació que aplega més de 33.000 empreses que generen el 20% del PIB nacional. També és vicepresident del Saló Alimentaria.
En paral·lel, Sílvia Domènech es converteix en la nova directora general del projecte social, al qual està vinculat des del 2012. L’executiva es va incorporar a La Fageda com a directora comercial i, el 2019, Colom la va triar com a successora, nomenant-la directora adjunta, càrrec que ha ocupat fins ara, donant per acabat el procés de transició. “Deixo l’organització en molt bones mans, em sento molt tranquil pel compromís i la solvència professional dels patrons i els directius”, ha destacat Colón.
El nomenament de Bonmatí com a president de La Fageda assegura una total continuïtat en la línia marcada per Colón, ja que el directiu forma part del patronat de la fundació des de fa quinze anys i, fins ara, n’ocupava la vicepresidència, per això és una persona de la màxima confiança del fundador. També són patrons de La Fageda Fundació els empresaris Joan Boix (Noel) i Lluís Masias (Masias Maquinària); Jordi Vives Xiol (representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya); Iñigo Gallo, professor de l’IESE; Ricard Aceves, director de l’Associació Sant Tomàs, i Joan Sabartés, director d’operacions del grup Bon Preu.
Segons ha explicat La Fageda, el relleu a la presidència i a la direcció general suposa “culminar el procés estratègic que es va iniciar el 2013 per garantir la perdurabilitat i la sostenibilitat del projecte”, que sempre ha estat molt lligat a la figura del fundador. Aquest procés ha contemplat diverses accions en una doble línia: trobar les persones adequades per assegurar el relleu generacional en la governança i la direcció de La Fageda, i l’execució d’un potent pla d’inversions que ha permès renovar i ampliar tant la fàbrica de iogurts com els serveis a les persones que atén l’organització.
“Al llarg d’aquests 42 anys, la nostra feina ha donat sentit a la vida de moltes persones. La suma del temps i els esforços dedicats al projecte han valgut la pena d’una manera immensa”, afirma satisfet Colón, que agraeix “la confiança i l’esforç de totes les persones, famílies i institucions que al llarg de la història de La Fageda li han donat suport”. “Sense tots ells, La Fageda no seria el que és”, apunta el veterà psicòleg, que sempre ha estat acompanyat per la seva dona i també terapeuta, Carme Jordà. Aquest dissabte, 9 de març, l’Ajuntament d’Olot lliurarà a Colón la medalla de la ciutat en reconeixement de la seva trajectòria i per crear un model d’èxit d’integració social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn mental.
Molt més que una marca de iogurt
La Fageda Fundació va comptabilitzar uns ingressos de 27,84 milions d’euros el 2022, un 8% més. D’aquesta xifra, 23 milions van procedir de la venda de iogurts (amb prop de 100 milions d’unitats comercialitzades i una quota de mercat a Catalunya del 7,4%), i la resta van ser generades per altres àrees de negoci, com la producció de gelats i melmelades o la secció de jardineria. Al tancament del 2022, La Fageda Fundació ocupava 254 persones —el 40% dones—, de les quals 132 compten amb un certificat de discapacitat.
De la fundació depèn l’empresa d’inserció social El Faig de La Fageda, que té com a missió oferir feina a persones que, tot i no tenir discapacitat, es troben en situació de risc d’exclusió. El grup es completa amb la Fundació de Serveis Assistencials de la Garrotxa i amb la Cooperativa La Fageda, la que va donar origen a aquest projecte social i empresarial el 1982. En total, el 2022 tota aquesta organització va generar un valor econòmic consolidat de 30 milions i sumava 561 persones, 349 de les quals formaven part de la plantilla de treballadors, prop d’un centenar integraven l’àmbit ocupacional i 120 eren alumnes de l’escola Noima (Escola de Noves Oportunitats de la Garrotxa), el darrer gran projecte impulsat per La Fageda. Es tracta d’un centre de formació i capacitació adreçat a joves perquè puguin tornar al sistema educatiu o incorporar-se al món laboral.