Si el disseny és capaç de repensar el món, Barcelona es convertirà en els propers deu dies en un gran epicentre creatiu capaç d’idear i reinterpretar les necessitats d’una societat sacsejada per una pandèmia global. La Barcelona Design Week (BDW), organitzada per Barcelona Centre de Disseny (BCD), arriba enguany a la seva 16a edició reafirmant, un any més, el paper de la ciutat com a focus d’enginy, innovació i dinamització, així com a punt de trobada entre professionals de diferents disciplines.
“En un moment de profunda transformació com el que estem vivint, el disseny pot sortir molt reforçat en la mesura que és molt necessari. I la BDW és la plataforma idònia per a posar-lo en valor i amplificar el missatge, “afirma Isabel Roig, directora del BCD. La gran cita anual amb el disseny presenta “unes expectatives molt millors que les de l’edició de novembre de 2020, quan es va celebrar gairebé 100% en línia”, comenta Roig. Així i tot, s’ha près la decisió de dividir la Barcelona Design Week 2021 en dos moments: ara, del 7 al 17 de juny, la BDW Pro per als continguts majoritàriament professionals i, del 7 al 30 d’octubre, quan està previst que la situació sigui molt millor, la BDW City Festival, amb activitats presencials dirigides principalment al públic general.
Sota el lema Think, Design, Act, la present edició planteja fer front als nous reptes socials en clau de disseny, aportant noves solucions capaces de transformar la realitat i aconseguir entorns més sostenibles, econòmicament més viables i orientats a les necessitats reals de les persones. “El disseny és un aliat clau per a qualsevol sector, no parlem només d’objectes o espais, sinó de processos, d’innovació, de digitalització, de sostenibilitat i de posar les persones al centre”, apunta Isabel Roig.
L’artista holandès Daan Roosegaarde serà l’encarregat d’obrir la setmana amb la conferència inaugural Landscapes of the Future on s’aprofundirà en el seu treball i la manera com fusiona persones, tecnologia i espai sota el desig de crear realitats futures que persisteixin en el temps. L’enginyós treball de Roosegaarde troba en el disseny un paper social, clau per millorar la vida en els entorns urbans. En aquesta edició, La Bauhaus, l’avantguardista escola d’arquitectura, disseny, artesania i art fundada, el 1919, per l’arquitecte Walter Gropius serà objecte d’anàlisi a través del projecte The New European Bauhaus (NEB), un nou moviment interdisciplinari i inspirador l’objectiu del qual està en fer una Europa més inclusiva, més bella i més verda.
Els reptes i oportunitats per a Barcelona i el seu teixit empresarial i creatiu davant aquesta nova iniciativa seran objecte de debat, amb la sostenibilitat com a eix central per a una millor qualitat de vida davant el canvi climàtic. Al voltant de la sostenibilitat, l’agenda de la BDW acull els diàlegs (E)co-diseñando los espacios de mañana, sobre com, des de la perspectiva de la tecnologia, el co-desenvolupament de projectes i la integració de les premisses del disseny circular, es poden i s’han de crear entorns que generin un impacte positiu tant per al planeta com per a les persones; l’Student Service Design Challenge amb la participació de Chris Grantham, director executiu d’Economia Circular d’IDEO, qui compartirà la seva visió sobre el poder del disseny centrat en l’ésser humà dins el desenvolupament de l’economia circular; o ADI Making Of … Materialidad, sobre experiències en el desenvolupament de productes que destaquen per l’acurada elecció dels materials emprats.
Després d’un any de grans reptes per al turisme, la BDW debat sobre la seva indústria i com el sector s’adapta a una realitat carregada de condicionants arran de la crisi sanitària per la covid-19. A New Tourism – New Scenarios for a Sustainable Future, els estudiants de Disseny de Producte i Disseny d’Interiors de l’IED Barcelona presenten diverses propostes de disseny relacionades amb el turisme per a un futur de ciutat més sostenible.
Mostres i esdeveniments paral·lels
La festa del disseny i la creativitat s’acompanya d’una interessant selecció d’exposicions amb el talent i la genialitat com a denominador comú. El millor disseny de l’any, que organitza Foment de les Arts i el Disseny (FAD) en col·laboració amb el Museu del Disseny de Barcelona, recull totes les obres guanyadores i finalistes dels diferents premis atorgats per les associacions del FAD. Més de 400 obres i projectes de professionals i estudiants conviden a submergir-se en el millor disseny al Disseny Hub de Barcelona.
En el mateix recinte, durant aquests dies es pot gaudir del treball d’un dels grans mestres costurers del segle XX com és Cristóbal Balenciaga. Balenciaga. L’elegància del barret, del 17 de juny al 2 d’octubre, aprofundeix en els dissenys d’alta costura creats pel dissenyador basc, des de finals dels anys 30 fins a 1968. Més de 80 peces i una desena de conjunts conformen la primera exposició internacional monogràfica centrada en la singular, artesanal i exquisida tècnica de Balenciaga amb els barrets i tocats. I sense sortir del recinte, la mostra Miralles. Perpetuum Mobile, exposa una completa selecció de peces de mobiliari dissenyat pel reconegut arquitecte català Enric Miralles.
Paral·lelament, en el marc de la BDW, se celebra l’Off BDW, que acull exposicions, instal·lacions, presentacions, portes obertes a espais creatius, així com xerrades amb creatius, conferències, jornades i tallers, relacionats amb el disseny i la innovació i que poden tenir lloc en qualsevol dels 10 districtes de la ciutat, de manera presencial o virtual.
Talent guardonat
La reivindicació del disseny com a motor creatiu passa pel reconeixement. I en aquest sentit, la Barcelona Design Week resulta ser l’escenari perfecte per al lliurament de premis als projectes guanyadors de la 51ª edició dels Premis ADG Laus que reconeixen la qualitat i la creativitat gràfica en el camp de la comunicació visual publicitària. La celebració de la Nit ADG es farà en format online i s’emetrà en streaming pel canal de Youtube de l’ADG-FAD.
L’Associació d’Artistes i Artesans de FAD (A-FAD), per la seva banda, també premia les millors obres de l’any en la 12ª edició dels Premis FAD d’Art a la creació artística, uns guardons que volen reivindicar les noves expressions de l’art contemporani a partir del domini dels materials i les tècniques de l’ofici.