Fa dies que em fixo que, els caps de setmana, es formen unes cues de clients fenomenals davant de la carnisseria argentina que hi ha al carrer Lepant cantonada Mallorca. Es tracta d’un dels tres establiments que la cadena Delicatessen Argentina té a Barcelona —també en té un a Sant Cugat del Vallès—, dedicats a la venda de carns premium (sic) procedents d’Argentina, Uruguai, Nebraska (Estats Units), Irlanda, Girona i Galícia. O sigui, un paradís per als amants de la carn de vedella: talls clàssics argentins com el bife de chorizo, tira de asado, vacío i entraña, però també entrecots o filets de tota la vida. També hi venen un malbec fantàstic per acompanyar aquestes carns.
Us agrada la carn? Jo en soc un entusiasta. Si també sou orgullosament carnívors esteu d’enhorabona perquè a Barcelona, en els darrers anys, s’han anat obrint una sèrie de restaurants consagrats a les carns de qualitat. Establiments que exhibeixen grans peces de carn d’un vermell intens emmarcades per una franja de greix groguenc dins de vitrines refrigerades, com si fossin joies o obres d’art.
Penso, per exemple, en el Lomo Alto (Aragó, 283), un restaurant de carns on serveixen un bou —animals alimentats més de cinc anys en pastures— i una vaca vella —vaques de més de tres anys alimentades amb cereals de màxima qualitat— sensacionals. Unes carns al seu punt just de maduració i cuinades amb precisió. El secret? Producte de molta qualitat i un procés de cocció molt depurat: temperen la carn i la deixen a certa distància de la brasa perquè guanyi calor sense coure’s. Quan l’interior de la carn ha arribat al seu punt, la segellen.
Talls clàssics argentins com el bife de chorizo, tira de asado, vacío i entraña, però també entrecots o filets de tota la vida
Un altre restaurant a tenir en compte és el Bardeni (València, 454), el meatbar del cuiner Dani Lechuga, un espai petit i acollidor especialitzat en carns. De l’Steak tartar d’Angus beef a la Vaca Charolais amb salsa cafè de París. Que la carn té demanada ho demostra el fet que Lechuga (Cuiner de l’any 2011 i Cuiner jove 2010) ara ja fa uns anys va fer evolucionar el Caldeni, un bistronòmic que va marcar una època, en el Bardeni actual.
Tot i que no soc massa fan de les hamburgueses, a l’oferta carnívora de Barcelona també hi juguen un paper destacat els burguer gourmet que s’han anat obrint en els darrers anys. Establiments que no tenen res a veure amb les cadenes de menjar ràpid, on preparen les hamburgueses —fetes amb carns de molta qualitat locals o d’importació— de mil maneres. Penso en locals com Anauco (València 428), Oval (València, 199) o El Filete Ruso (Enric Granados, 95).
Si també sou orgullosament carnívors esteu d’enhorabona perquè a Barcelona, en els darrers anys, s’han anat obrint una sèrie de restaurants consagrats a les carns de qualitat
Hi ha, per tant, una Barcelona orgullosament carnívora que conviu amb una oferta igualment àmplia i de qualitat per a les cada vegada més persones que opten per seguir una dieta sense carn. Fa anys que les pel·lícules de ciència-ficció dibuixen insistentment un futur en el qual ens alimentarem únicament de batuts o píndoles. Sense anar més lluny, la indústria alimentària ja treballa per produir al laboratori un equivalent sintètic de la carn. Mentre aquesta distopia no es faci realitat, seguirem gaudint del plaer de menjar carn.