El president del saló, Javier Pagés, assegura que les expectatives "són molt positives", fet que permetrà consolidar la fira com el millor aparador dels vins espanyols de qualitat. Demana a les denominacions d'origen i als cellers que encara no són presents al saló que hi participin en les pròximes edicions per fer més "robust" el sector de cara als compradors internacionals.
Ha començat el compte enrere per a la tercera edició de la Barcelona Wine Week (BWW), que se celebrarà del 6 al 8 de febrer a Fira de Barcelona. El president del saló, Javier Pagés, es mostra convençut que, amb aquesta edició, la fira es consolidarà com “el referent dels vins espanyols de qualitat” i com el millor expositor que poden tenir els cellers i les denominacions d’origen espanyoles per projectar-se al món. Un bon indicador de les “bones expectatives” que maneja la fira és que, aquest any, unes quantes setmanes abans, ja s’ha penjat el cartell de complet: “Ja està tot ple i hem incrementat tant la representativitat com el nombre de cellers expositors”, avança Pagés en una entrevista amb The New Barcelona Post.
“Les expectatives són molt positives; realment estem al·lucinats, perquè veiem que hi ha molt d’interès per part dels compradors internacionals que assistiran a la fira, i perquè hem incrementat el nombre d’expositors i preveiem créixer també en visitants”, assegura el també president del Consell Regulador del Cava. Segons Pagés, la Barcelona Wine Week reunirà 828 cellers expositors —un 27% més— al recinte firal de Montjuïc, on el saló ocuparà una superfície de 10.000 metres quadrats nets, incloses les zones destinades a les activitats.
Pagés calcula que s’assoliran els 20.000 visitants professionals, tot i que insisteix que més que el volum el més important és la qualitat dels assistents. El 2022, per la BWW van passar prop de 18.000 persones, però cal tenir en compte que es va celebrar al mes d’abril, coincidint en dates amb el Saló Alimentaria, per la qual cosa alguns visitants van poder ser compartits amb la gran fira del sector de l’alimentació. En aquest sentit, arribar a 20.000 visitants en una edició totalment desvinculada d’Alimentaria serà un gran èxit. Una de les prioritats de la BWW és celebrar-se durant les primeres setmanes de l’any, si pot ser a començaments de febrer, per situar-se en primera posició en el calendari firal del sector del vi i no haver de competir amb altres certàmens europeus de referència.
Segons el president del saló, la fira “ha incrementat aquest any la seva representativitat”, amb 60 denominacions d’origen (DO) i 10 segells de qualitat —-un 8% més— tot i que admet que encara hi ha denominacions d’origen que no hi participen directament i estan absents alguns cellers de referència. “Anem guanyant adeptes i els cellers que ja ens coneixen repeteixen, però sempre queda camí per recórrer. Hi ha uns quants cellers que encara no són presents al saló, però seria bo per al conjunt del sector que també hi participessin, ja que oferiríem una imatge encara més robusta del vi de qualitat espanyol de cara al comprador exterior. Estic convençut que, a poc a poc, aniran venint els que falten”, subratlla Pagés.
La Barcelona Wine Week prioritzarà l’assistència de grans compradors internacionals procedents dels mercats clau per als cellers participants, fonamentalment països europeus, Estats Units i alguns mercats d’Àsia i Llatinoamèrica. S’ha convidat a 500 compradors internacionals i 1.800 nacionals, amb els quals els expositors ja han concertat més de 8.000 reunions de negoci. Segons la seva opinió, el vi espanyol “viu un bon moment”, tot i que encara té molt de potencial de millora amb relació al valor, és a dir, pel que fa al preu de venda, molt vinculat a la imatge de marca que projecta el país. “França i Itàlia poden vendre els seus vins al món molt més cars, perquè els consumidors accepten que aquests vins puguin ser més cars que els espanyols. Hem de continuar treballant en aquest aspecte i anar posicionant cada vegada més productes a les franges més altes del mercat i així poder anar escurçant distàncies amb aquests països competidors. És una qüestió de temps”, reflexiona.
Pagés destaca que un dels actius més grans del vi espanyol “és la riquesa de varietats i dels tipus de sòl que hi ha darrere de les diferents denominacions d’origen”, una riquesa que cal potenciar i explicar al món. Precisament, aquesta gran diversitat geològica i vitivinícola del país serà la gran protagonista d’aquesta edició del 2023, que se celebrarà sota el lema Espanya, singular mosaic de sòls.
La sostenibilitat serà novament un dels principals eixos de la BWW que, segons Pagés, també estarà marcada pel context geoeconòmic global, que repercuteix en les exportacions. “L’últim any ha estat un bon any, encara que no excepcional. Les vendes han estat superiors, però l’exercici es va complicar per la guerra d’Ucraïna, l’encariment dels costos i les tensions a la cadena de subministrament, fins al punt que ha estat difícil fins i tot poder comprar ampolles de vidre. Hi ha incertesa i s’ha notat especialment l’impacte econòmic a alguns països europeus on exportem. A més, ens ha afectat la inflació”, explica.
Programa de més de 50 activitats i ponències
Els cellers aprofitaran la BWW per presentar als compradors i experts del sector les seves novetats vinícoles, amb milers de tasts a peu d’estand que seran també un bon termòmetre per detectar les darreres tendències i debatre sobre els principals desafiaments del sector. En aquest sentit, els visitants podran participar en un programa de més de 50 activitats i ponències. Una de les àrees més destacades serà la barra de vins Wine Tasting Journey – Soils of Spain, que, de la mà del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, oferirà un tast autoguiat amb 58 vins on el sòl és un element especial rellevància.
A l’espai BWWHub també acollirà conferències i taules rodones sobre sostenibilitat, innovació o la digitalització. S’analitzaran temes com la gestió de sòls de vinya davant el canvi climàtic, els beneficis de l’ecodisseny, les noves vies de reutilització d’ampolles, la transformació digital de la viticultura, la protecció de les vinyes velles del país o com comunicar millor el vi espanyol.
Hi haurà tasts d’una quinzena de cellerers de renom que cultiven en sòls singulars com René Barbier, Álvaro Palacios i Miquel Torres. Un altre tast destacat serà Els 7 magnífics del Priorat, amb set dels millors vins de la zona. La DO Cava, per part seva, també organitzarà un tast amb els caves més representatius dels 14 cellers que han obtingut el segell d’elaborador integral. Aquests cellers, aquest any, s’agruparan també en una mateixa zona a la fira. Finalment, l’espai #BWWGastronomy Food & Wine Restaurant oferirà la possibilitat de gaudir dels millors platillos maridats amb grans vins en esmorzars, aperitius i dinars a càrrec de tres destacats restaurants barcelonins: Bar Alegría (Tomas Abellan), Cecconi‘s (Alessio Biangini) i Kao (Josep Maria Kao).
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…