Axel Hotels reprèn les obertures després de l’aturada provocada per la pandèmia. La cadena barcelonina fundada per Juan Juliá ha obert aquesta setmana el seu primer hotel a Cuba, ubicat a l’Havana, i ja compta amb un total de deu establiments dirigits al públic LGBTQ+ a les ciutats de Barcelona (2), Madrid, Berlín (2), Miami, Maspalomas (Gran Canària), Eivissa, Sant Sebastià i ara a la capital cubana.
El Telégrafo Axel Hotel de l’Havana serà el primer establiment LGBTQ+ de la capital de Cuba i està situat en un històric i emblemàtic edifici de color blau inaugurat el 1860 que ha estat completament reformat. De fet, l’Hotel Telégrafo és considerat com un dels més antics de la ciutat i es troba al carrer Prado, a prop del Capitoli Nacional de Cuba, el Museu Nacional de Belles Arts i el Museu de la Revolució.
El nou Telégrafo compta amb 63 habitacions, a més a més d’espais de lleure i gastronomia. El propietari és el Grupo Gaviota, una de les principals empreses hoteleres de Cuba, que ha signat un contracte inicial de deu anys de durada amb Axel Hotels perquè gestioni l’establiment. “L’objectiu és que es converteixi en el punt de trobada heterofriendly de l’Havana per al turisme internacional i la comunitat local”, assenyalen des d’Axel Hotels.
La cadena nascuda a Barcelona ha triat Cuba com a nova destinació pel seu potencial turístic i per “la gran rellevància social pel que fa a visibilitat i normalització del col·lectiu LGBTQ+ que suposa l’arribada del primer hotel gai a l’Havana”. Per al darrer trimestre de l’any, Axel Hotels s’ha proposat assolir una ocupació del 60% al nou Hotel Telégrafo.
Axel Hotels va obrir el seu primer establiment destinat al públic gai a Barcelona el 2003. Situat al cor del Gayxample, al carrer Consell de Cent amb Aribau, l’Axel Barcelona té una categoria de quatre estrelles i 101 habitacions. El mes de desembre passat, la cadena va vendre l’immoble que l’acull al fons Swiss Life que, segons fonts del sector, va pagar al voltant de 30 milions d’euros en una transacció de sale & leaseback, cosa que significa que Axel continua gestionant l’hotel i ocupant l’edifici, però ara en règim de lloguer.
A la capital catalana, la cadena també té l’Axel TWO, al carrer Calàbria, inaugurat el 2015. L’arribada d’Axel Hotels a Cuba es produeix dos anys després que l’empresa desembarqués als Estats Units amb l’obertura de l’AxelBeach Miami, ubicat a South Beach. Així, la firma liderada per Joan Julià opera ara a quatre països: Espanya, Alemanya, els Estats Units i Cuba.
Axel Hotels ja té tres projectes més en cartera. Concretament, preveu reforçar-se al mercat espanyol amb l’obertura d’establiments a València i Bilbao el 2024 i farà el salt a un nou país a partir d’aquesta data, Portugal, on projecta establir-se a l’illa de Madeira.
L’any 2021 Axel Hotels ha superat els 21 milions d’euros de facturació total, xifra que suposa un increment de quasi un 79% respecte a 2020, restant-li encara un 22% per igualar els resultats prepandèmia de 2019, any que va arribar a facturar 27 milions d’euros. L’ocupació mitjana de la cadena durant l’últim any ha estat del 66,8%. Cal destacar l’AxelBeach Maspalomas, amb una ocupació del 80,5%, encara que, tot i la crisi sanitària, també s’han aconseguit bones xifres l’Axel Hotel Barcelona amb una ocupació anual del 69%, AxelBeach Ibiza (78,7%), Axel Hotel Madrid (64,5%) i Axel Hotel San Sebastián (71%).
L’any 2016, Juan Juliá va donar entrada a un soci per guanyar musculatura de cara a l’expansió de la cadena, però recentment aquest inversor s’ha desvinculat del grup i avui Juliá gestiona l’empresa sense socis externs.