La Carboneria
La Carboneria es troba al barri de Sant Antoni de Barcelona.

La Carboneria, l’edifici més antic de l’Eixample, aspira a un premi europeu d’arquitectura

Culmina la transformació de la finca, que va ser icona del moviment okupa i de l'art urbà, en una promoció d'onze habitatges de luxe

Ubicat a la confluència dels carrers Floridablanca i Comte d’Urgell, La Carboneria és consideradala finca més antiga de l’Eixample, ja que el 1864 va estrenar la nova trama urbana dissenyada per Ildefons Cerdà. Després d’haver esdevingut un símbol del moviment okupa, l’immoble ha estat totalment remodelat i ha renascut com un edifici de pisos de luxe que ara estan a la venda per un import que oscil·la entre els 460.000 euros i 740.000 euros.

El projecte de rehabilitació, dissenyat per Office for Strategic Spaces (OSS), va culminar el 2022 i ara ha estat seleccionat com un dels 16 millors projectes de la categoria “Patrimoni Construït” del Premi Europeu Architectural Heritage Intervention (AHI) pel seu interès patrimonial de gran bellesa arquitectònica i valor històric.

Situat al barri de Sant Antoni i conegut també com La Casa Tarragó, l’edifici va albergar una empresa carbonera fins als anys cinquanta i després de caure en l’oblit. El 2008 es va convertir en un centre social autogestionat, fins que va ser desallotjat el 2014. Va ser en aquella època quan es va pintar a la façana de l’edifici un gran mural amb un globus aerostàtic que es va convertir en una icona de l’art urbà. El dibuix, però, va ser esborrat el 2020 en iniciar-se les obres de reforma, promogudes per la societat Leasing LWP Spain, que va adquirir la finca el 2017 per tal de “restaurar-la completament i recuperar el seu singular valor històric”. Des del 2015, La Carboneria és considerada com a Bé d’Interès Urbanístic amb nivell C de protecció per l’Ajuntament de Barcelona.

El singular pati interior de l’edifici, reformat per la firma Office for Strategic Spaces.

Tot i que la part principal de les obres va acabar fa mesos, encara hi ha una tàpia que impedeix veure totalment la façana, ja que s’estan realitzant “els darrers retocs”. “El constructor ja té ordre de retirar la tàpia les setmanes vinents”, assenyalen fonts d’aProperties, la consultora immobiliària encarregada de la comercialització dels onze habitatges que s’han construït.

Distribuïts en cinc plantes, els onze pisos tenen una superfície d’entre 80 i 120 metres quadrats, amb una zona comuna al terrat amb piscina. Tres de les unitats són dúplex amb jardí, ja que es troben a la planta baixa de l’edifici, on també hi ha una botiga de mobles que ha sobreviscut a les diferents etapes per les quals ha passat la finca. Dels onze habitatges que estan a la venda, tres pisos i un dúplex ja han estat reservats, assegura Properties.

L’interior d’un dels pisos que estan ara a la venda.

Obra de l’arquitecte madrileny Ángel Borrego Cubero, d’Office for Strategic Spaces, la remodelació ha sigut nominada pel Premi Europeu Architectural Heritage Intervention (AHI), un certamen biennal organitzat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) que pretén donar reconeixement a les intervencions de qualitat en el patrimoni construït, a més de contribuir a divulgar-les. En edicions passades s’han premiat espais com la Casa Batlló, a Barcelona; el New Rijksmuseum, a Holanda; el Centre Històric de Cadaqués, a Girona; o Maison Saint Cyr, a Bèlgica, entre d’altres. La Carboneria és un dels 16 actius seleccionats aquest any, d’entre prop de 200 projectes internacionals d’arquitectes reconeguts com Norman Foster o David Chiperfield.

L’edifici ha estat rehabilitat amb materials naturals, primant la sostenibilitat. Així, als habitatges s’han incorporat elements contemporanis com bigues de fusta per a les parets o rajoles brillants per a les cuines, que, segons aProperties, “creen habitatges d’acord amb l’estètica industrial i un modern disseny urbà”. La finca també compta amb grans finestres i portes amb aïllament acústic i tèrmic, sostres alts, terres de fusta i ceràmics artesanals, a més d’un sistema de calefacció i aire condicionat que funciona amb aerotèrmia. Per a l’aprofitament de l’energia solar, s’ha incorporat una estructura coberta de vegetació al pati, que reflecteix la llum natural d’hivern cap als pisos inferiors gràcies a uns miralls.

Els dúplex es troben a la planta baixa.

 

  

Tags from the story