[dropcap letter=”L'”]
astrofísic Stephen Hawking havia afirmat en més d’una ocasió que el futur de la humanitat, a llarg termini, passava per “sortir” de la Terra. Sembla ser que aquest pensament de Hawking s’està instal·lant cada vegada més i la majoria de la població ja pot reconèixer empreses com la de transport aeroespacial SpaceX -fundada per Elon Musk amb l’objectiu de poder portar l’ésser humà a Mart-, Blue Origin -impulsada pel fundador d’Amazon, Jeff Bezos– o Virgin Galactic -que forma part del conglomerat Virgin Group del magnat britànic Richard Branson-.
A casa nostra no tenim companyies tan mediàtiques ni populars, però hi podem trobar alguns exemples que estan sembrant la carrera espacial dins el territori. Els CubeSats, a tall d’exemple, són satèl·lits molt petits i raonablement barats de posar en òrbita però que, en canvi, tenen un gran potencial. El coinventor de l’estàndard CubeSat és el català desenvolupador de tecnologia aeroespacial Jordi Puig-Suari, un dels fundadors de Tyvak Nano-Satellite Systems, tot i que establert a Califòrnia. Els primers CubeSats es van posar en òrbita el 2003 i el nombre ha crescut considerablement.
Però tampoc cal anar a Califòrnia per trobar empreses dedicades a la carrera espacial. A Catalunya mateix hi podem trobar Zero2Infinity que, fundada el 2009 i des de Barberà del Vallès, envien globus de polietilè impulsats per heli a l’estratosfera amb dispositius tecnològics per ser testejats abans de ser enviats a l’espai definitivament. A més, posen en òrbita satèl·lits a un preu molt inferior del que, fins ara, ho han fet empreses com la NASA o l’ESA (l’Agència Europea Espacial).
Startlab també és una altra companyia high-tech que des del 2000 aporta innovació en dues vessants: l’espai i la neurociència. Starlab Space, en aquest cas, ofereix consultoria tècnica i serveis de valor afegit Earth Observation (EO) a clients d’arreu d’Europa i contribueix significativament a diverses tecnologies i aplicacions de l’Agència Europea Espacial (ESA) des de les seves oficines a l’Avinguda Tibidabo de Barcelona.
Aquests en són només un parell d’exemples, ja que l’àrea de Barcelona i rodalies té iniciatives, entre altres, com Pangea Aerospace, (ubicats a l’espai Cibernàrium de Barcelona Activa), una startup que està treballant en la fabricació d’un coet per posar nano satèl·lits en òrbita, per exemple.
LA PRIMERA INCUBADORA DE L’ESA
També des de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona, i des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ja fa uns quants anys que han sabut veure aquesta tendència espacial i ambdues han estat involucrades, fins ara, a l’ESA Business Incubation Center (BIC) Barcelona, la primera incubadora que l’Agència Espacial Europea va establir a l’Estat espanyol (des de 2015 també n’hi ha una a Getafe -Madrid-).
L’objectiu d’aquesta incubadora és facilitar la creació d’empreses que basin el seu negoci en l’ús de sistemes o tecnologies espacials per aplicacions terrestres. Instal·lada al campus del Baix Llobregat de la UPC, concretament a Castelldefels, i gestionada fins al moment per Barcelona Activa, l’ESA BIC Barcelona se suma a la xarxa formada per altres vuit espais distribuïts a diferents països europeus, com Holanda, Regne Unit, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia. Aquests espais acullen actualment unes 90 empreses l’any i, fins ara, han facilitat la creació de més de 250 startups tecnològiques a Europa.
Que hi ha una tendència alcista d’empreses espacials –i que aquesta tendència anirà en augment- queda palès, entre altres, amb una de les campanyes del 4 Years From Now (4YFN), la fira d’emprenedors que té lloc durant el Mobile World Congress (MWC) del 25 al 27 de febrer d’enguany, on també de la mà de Zero2Infinity, els qui primer responen on serà la seva startup d’aquí quatre anys, podran tocar les estrelles al #4YFNtouchthestars. Parafrasejant a Buzz Lightyear i perquè ho entenguin tots els públics… “fins l’infinit i més enllà!”.