La nova edició limitada de la ja tradicional cervesa nadalenca de Damm és ideal per acompanyar els guisats i les sofisticades elaboracions culinàries que omplen de sabor les taules aquests dies
La cervesa també reclama el seu espai aquests dies de festa. Una cervesa gastronòmica com la Cervesa de Nadal de Damm es pot convertir en el maridatge perfecte per acompanyar els plats amb caràcter que gaudim aquests dies i que són fruit de l’ús d’ingredients de la màxima qualitat, de llargues coccions i, especialment, de l’amor amb què s’elaboren.
“Una característica de la gastronomia de Nadal és que és per compartir i, normalment, es tracta de plats més elaborats i de coccions més lentes per aconseguir aromes més complexes i amb més caràcter”, explica la mestra cervesera de Damm, Karen Peiró. Segons l’experta, la idoneïtat de la Cervesa de Nadal es justifica pel fet que es tracta “d’una cervesa amb més cos i amb més graduació alcohòlica que ajudarà a alleugerir els nostres plats, netejant el paladar a cada glop, cosa que ens farà gaudir cada mos com si fos el primer”.
La Cervesa de Nadal de Damm té un contingut alcohòlic del 6,5%, per sobre dels 5,4 graus d’una estrella Damm però inferior als 7,2 graus d’una Woll-Damm. Encara que s’elabora amb la mateixa base d’ingredients que una Estrella Damm (aigua, malta d’ordi, arròs i llúpol), la Cervesa de Nadal se sotmet a un període de maduració més gran en els tancs, de manera que la seva elaboració es prolonga durant més d’un mes, el doble del que és habitual per a una Estrella Damm. Segons Peiró, aquesta maduració més gran permet “arrodonir” la cervesa i atorgar-li més cos en boca, cremositat i escuma consistent.
Hem seleccionat dos plats ideals per a aquestes festes i que mariden a la perfecció amb la Cervesa de Nadal de Damm.
Pastís d’escórpora amb salsa rosa
L’escórpora té un fort gust de mar. Es tracta d’una carn atapeïda, blanca i sucosa que necessita una cervesa amb cos. “La Cervesa de Nadal anirà molt bé per potenciar el sabor a mar de l’escórpora, així com per netejar el paladar de la untuositat de la salsa rosa”, destaca Karen Peiró.
Gall dindi farcit amb parmentier de patata trufada
Un altre plat típic és el gall dindi farcit. Segons la mestra cervesera, “les notes de cereal lleument torrades de la Cervesa de Nadal mariden molt bé amb el gall dindi rostit, amb el qual compartirà notes de torrat i caramel·lització. Les notes afruitades de la cervesa combinen molt bé també amb les fruites deshidratades que s’acostumen a posar als farcits, com les orellanes, potenciant així les notes a préssec madur pròpies de la cervesa”.
Es tracta d’una cervesa amb més cos i amb més graduació alcohòlica que ajudarà a alleugerir els nostres plats, netejant el paladar a cada glop
Damm va crear la Cervesa de Nadal fa nou anys, amb la idea de recuperar un costum dels anys 50, època en què, per Nadal, els mestres cervesers elaboraven un lot d’una cervesa especial i amb una graduació més alta per regalar als seus col·laboradors, familiars i amics. Encara que la producció continua sent limitada, Damm ha anat incrementant el volum de Cervesa de Nadal i ara es pot adquirir tant als restaurants com als supermercats i a la botiga online de la companyia. Cada ampolla de 66 cl té un preu recomanat de 2,10 euros.
“Per elaborar aquesta cervesa fem una selecció molt única dels lots de malta i llúpol, intentant que cada any la recepta ens ofereixi una cervesa de perfil similar i d’una qualitat premium dins de la família de cerveses lager“, destaca Peiró. A l’hora de tastar-la podrem observar un color roure de reflexos ataronjats, amb un aspecte dens i brillant i una escuma que es mostra compacta. Presenta bombolles vives, fines i ràpides, amb un aroma de gran intensitat i complexitat. Les primeres notes olfactives són afruitades, com el préssec madur i la poma; també ataronjades que doten de frescor. Gaudeix d’un nas net on al final persisteix la sensació de pa torrat. La temperatura recomanada de consum és entre 5º i 7ºC.
La Cervesa de Nadal no és l’única cervesa gastronòmica de Damm, però sí la que està concebuda per acompanyar plats contundents que requereixin una cervesa amb cos i de sabor potent, amb una entrada en boca amb caràcter, voluminosa i cremosa, i amb una amargor que regala al comensal una intensa sensació refrescant.
Altres cerveses de Damm per acompanyar la millor gastronomia són la Inedit, la Malquerida o Equilater, a més de Duet, presentada el mes d’octubre passat. En el cas d’Inedit és una cervesa d’una graduació molt més baixa i tocs especiats que permeten el maridatge amb un tipus de gastronomia diferent de la nadalenca. Per la seva banda, Malquerida és una cervesa ideal per a la gastronomia llatinoamericana i picant. Equilater és una cervesa tipus Imperial Stout fruit de la tècnica de les harmonies moleculars, amb quatre perfils aromàtics diferents. Finalment, Duet és una sour ale (cervesa àcida) elaborada conjuntament amb els germans Roca del triestrellat restaurant El Celler de Can Roca de Girona.
Té una energia desbordant que impedeix seguir-li el ritme. La seva curiositat compulsiva i viure…
“Tenim dues vides, i la segona comença quan ens adonem que només n'hi ha una”.…
El capital internacional que va impactar en el territori català representa el 14% del total…
L’editorial Adesiara edita una versió de l'obra 'Els Vells' d’Ignasi Iglésias, una excelsa peça teatral…
Amb l'operació, la cadena barcelonina vol recolzar la seva expansió internacional, en un any de…
Carme Portaceli es torna a enfrontar a un clàssic de la literatura amb una proposta…