Vista aérea Barcelona
El problema de l'habitatge a Barcelona s'ha de resoldre des d'una perspectiva metropolitana. ©E. Hesry

La compravenda d’habitatges de segona mà a Barcelona torna a nivells prepandèmia

La ciutat recupera un nombre de transaccions pròxim a les 13.000 operacions registrades el 2019, però es manté un ajust de preus a la baixa, d’entre l’1% i el 3% durant el 2021

Les previsions del sector immobiliari apunten que el balanç de 2021 pel que fa a la compravenda d’habitatges de segona mà a Barcelona serà favorable, donat l’auge que ha registrat el segment residencial en els últims dotze mesos. La recuperació, a falta de les últimes dades de l’any, pot reconduir el nombre de transaccions a nivells prepandèmia i apropar-se a les 13.000 operacions registrades el 2019, segons Ferran Font, director del servei d’estudis del portal immobiliari pisos.com.

Només en el tercer trimestre de l’any passat es van dur a terme a la ciutat un total de 4.000 compravendes, “una xifra trimestral que no es veia des de 2017”, que suposa un increment del 19% respecte a 2019, i del 71% sobre el mateix període de 2020.

De manera diferent s’han comportat els preus en el sector de segona mà, amb caigudes d’entre l’1% i el 2% de mitjana, i arribant amb alguna excepció al 3%. De manera que el preu mitjà per metre quadrat estaria entorn d’uns 3.400 euros. Una moderació que no fa més que confirmar la tendència observada entre 2018 i 2019, manifesta Font, qui concreta que la lleu revalorització que es va detectar a finals de 2020 en cap cas s’ha consolidat durant l’any passat.

Els pronòstics “es confirmaran a mesura que es vagin avançant les xifres de l’últim trimestre”, tot i que “seguim pendents de com evolucioni la covid, de la recepció i la gestió dels fons Next Generation i de veure com impacta l’arrencada de la nova llei de l’habitatge”, concreta Font.

Per districtes, la variació en nombre de transaccions i l’evolució dels preus ha estat molt diversa. Pel que fa a les operacions, en el conjunt de l’any, només a les zones de Sant Martí i Sant Andreu l’activitat està sent inferior a la de 2019, és a dir, s’han tancat menys compravendes que fa dos anys. En canvi, hi ha hagut un major dinamisme a l’Eixample.

pisos habitatge barcelona
La ciutat de Barcelona haurà registrat unes 13.000 operacions de compravenda el 2021.

Respecte als preus, s’han observat increments als barris d’Horta-Guinardó (4,73%), Sarrià-Sant Gervasi (3,48%) i Sant Martí (3,26%), mentre que la zona de descensos va tenir com a protagonistes Gràcia (del 5,27%), Sant Andreu (un 4,04%) i Nou Barris (del 3,65%).

Destaca la davallada de més d’un 5% en el preu del metre quadrat al barri de Gràcia

En el conjunt de l’any, el barris més cars van ser Sarrià-Sant Gervasi, on es van pagar 5.649 euros el metre quadrat; Les Corts, amb 5.338 euros el metre quadrat; i l’Eixample amb un preu de 5.279 euros el metre quadrat. Les zones amb l’habitatge més assequible van ser Nou Barris amb una mitjana de 2.448 euros el metre quadrat; Sant Andreu, a 3.073 euros el metre quadrat; i Horta-Guinardó, amb 3.214 euros.

En el context econòmic actual, pel director del servei d’estudis del portal immobiliari pisos.com, cal tenir en compte dues variables importants. D’una banda, Font adverteix que amb una significativa pressió inflacionista els preus es poden tensionar a l’alça en els propers mesos. Per l’altra, “no s’esperen girs radicals pel que fa a la política monetària europea, per la qual cosa les hipoteques continuaran sent barates, amb el tipus fix guanyant cada cop més terreny”.