La Copa de l’Amèrica convida la ciutadania a bolcar-se en la competició

L'esdeveniment es proposa atreure al públic barceloní en una simbiosi entre la regata i la ciutat en la qual no només la competició reforça la marca de Barcelona, sinó que “Barcelona reforça la marca de la Copa de l'Amèrica”, com s'ha constatat en la segona sessió del cicle sobre la 'America's Cup' organitzat per ‘The New Barcelona Post’

Des de l’Hotel W fins més enllà del Port Olímpic, el litoral de la capital catalana es convertirà en una extensa tribuna de les regates de la Copa de l’Amèrica a partir d’agost. Les platges, el passeig marítim, nous espais guanyats a peu de mar i fins i tot restaurants i establiments costaners exerciran de miradors de les carreres de la coneguda com la Fórmula 1 del mar. No obstant això, la millor manera de seguir la competició des de terra serà fer-ho des de la Race Village i des de les fan zones que habilitarà l’organització, amb l’objectiu d’acostar la regata al públic. 

Així ho ha explicat la responsable d’Esdeveniments d’America’s Cup Event (ACE), Eva Pizá, amb el tinent d’alcalde Jordi Valls; la gerent d’Economia i Promoció Econòmica de Barcelona, Laia Claverol, i la responsable de les operacions en aigua de la regata, Natàlia Via-Dufresne, a la segona sessió del cicle Tot el que vols saber de la Copa de l’Amèrica, impulsat per The New Barcelona Post amb el patrocini del Port de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, Estrella Damm, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i America’s Cup Experience. El cicle, que pretén acostar la competició a la ciutadania, compta també amb la participació d’ACE i amb la col·laboració de Giny Barcelona i de Must Media Group.

“La competició es podrà seguir per terra, aigua i televisió”, ha destacat Pizá a la trobada, moderada pel periodista Jordi Basté a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm amb el títol Submergeix-te a les regles del joc. Des de terra, es posaran a la disposició del públic de manera gratuïta fan zones a la Platja del Bogatell i a la plaça de la Mar, un altre espai al Port Olímpic i la Race Village, que oferirà activitats des del 22 d’agost al Moll de la Fusta des del migdia. “Serà un esdeveniment totalment obert, inclusiu i gratuït”, ha reiterat Pizá, que ha apostat per “trencar amb l’estigma que la Copa de l’Amèrica és elitista i acostar la competició als ciutadans, i als ciutadans cap a la mar”. 

Valls defensa que no només la Copa de l’Amèrica reforça la imatge de Barcelona, sinó que “Barcelona reforça la marca de la Copa de l’Amèrica i li aporta valors”

De fet, un element diferencial d’aquesta edició és la voluntat d’acostar al màxim la competició a la ciutat i al públic en general, com ha recordat Via-Dufresne. “Seria una alegria immensa que es quedés a Barcelona per a una altra edició”, ha defensat la també medallista olímpica dels Jocs del 92. I què hauria de passar perquè Barcelona repetís com a seu de la competició? “Que Barcelona ho gaudeixi i es bolqui”, ha manifestat Pizá. Aquesta implicació ciutadana s’està articulant a través d’iniciatives i també de l’equip de voluntaris més nombrós en els 173 anys d’història de la regata, que es prepara per a la competició ja a menys de 100 dies del seu inici. 

Aquest paper dels ciutadans serà determinant per a una eventual continuïtat de la regata a la capital catalana, però no serà l’únic element a tenir en compte. I és que existeix un altre factor crucial que s’escapa de l’organització i de la ciutat: el vent i un bon clima que permeti que les regates se celebrin en òptimes condicions. En aquest sentit, segons Pizá, es tracta d’un element clau perquè Barcelona tingui opcions de tornar a acollir aquesta competició en el futur. 

I és que la Copa de l’Amèrica reforça la imatge de la ciutat, però no només això: “Barcelona reforça la marca de la Copa de l’Amèrica i li aporta valors”, ha proclamat el tinent d’alcalde d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de Barcelona, Jordi Valls. “Barcelona és una marca poderosa; Barcelona li aporta molt a qualsevol activitat que es desenvolupa a la ciutat”, ha afegit el regidor.

El tinent d’alcalde Jordi Valls al cicle organitzat per ‘The New Barcelona Post. ©Marc Llibre

Valls ha recordat que Barcelona va ser triada com a seu de la Copa de l’Amèrica en un moment “de depressió”, por i ansietat col·lectiva per la pandèmia. La designació de Barcelona va ser un revulsiu i va evidenciar “que la ciutat compta a nivell global per a una competició de primer nivell”. De fet, Barcelona es convertirà en la primera ciutat que acull els tres esdeveniments de més rellevància a nivell mundial: la regata, el Mundial de Futbol i, com no, els Jocs Olímpics. I la Copa de l’Amèrica contribuirà a culminar un apropament al Mediterrani que, segons Valls, es va quedar a mig camí amb les Olimpíades: “Amb els Jocs Olímpics, Barcelona va descobrir les seves platges, però no va descobrir la mar”, fet que ara es pretén canviar aprofitant la competició. 

Així, no es tracta només d’apropar la competició a la ciutadania, sinó d’apropar la ciutadania a la competició. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament ha promogut un programa cultural amb més de 200 activitats, com ha recordat Claverol. Amb el nom de Regata Cultural, algunes de les propostes del programa estan cridades a convertir-se en esdeveniments massius i memorables, entre les quals destaquen els concerts a la Platja de Sant Sebastià que dirigiran Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot els dies 11 i 12 de juliol, i la cantada d’havaneres més gran que ha vist la ciutat, el 15 de juny. També serà multitudinària la clausura del programa Viu la Vela, amb 2.000 nens i nenes el 12 de juny al Port Olímpic, amb la voluntat que el programa continuï més enllà de la competició. A més, “tota la ciutat es tenyeix de Regata Cultural”, amb activitats a biblioteques i museus.

Jordi Basté i Laia Claverol, gerent d’Economia i Promoció Econòmica de Barcelona. ©Marc Llibre

El programa cultural promogut per l’Ajuntament, que inclou també activitats gastronòmiques i una gran exhibició de patí de vela català, tindrà com un dels seus plats forts la inauguració de la regata final. La cerimònia és “el gran secret” de la Regata Cultural, amb l’objectiu que “formi part de la màgia de la part popular de l’esdeveniment”, segons Claverol. La gerent ha deixat entreveure alguns detalls: des de la Platja del Bogatell, consistirà d’una producció local artística “de primer nivell com es va fer amb els Jocs Olímpics”, que combinarà llum, música i color al costat de la mar, just abans que que arrenquin les regates del match final, en el qual l’equip de Nova Zelanda es batrà amb el guanyador d’entre els altres cinc participants: l’equip britànic, el suís, americà, l’italià i el francès. 

Però, com es proclama el guanyador? Competeixen tots els equips alhora? Quant s’allarga cada regata? Via-Dufresne ha desentranyat els detalls del funcionament de la competició que, després d’una regata preliminar de quatre dies a l’agost, arrencarà el 29 del mateix mes i s’allargarà fins a octubre, amb una data final encara per determinar, ja que dependrà de les puntuacions dels equips finalistes i, irremeiablement, del vent.

En una primera fase a partir del 29 d’agost, els sis equips de la 37 Copa de l’Amèrica navegaran alhora per eliminar-ne a un d’ells. En aquesta etapa, el defensor del trofeu, l’equip de Nova Zelanda, pot o no competir, ja que la seva puntuació no es té en compte en aquesta fase. Després, comença la semifinal, sense Nova Zelanda i amb quatre equips, dels quals s’eliminen dos més. Els dos restants competeixen entre ells i amb el vent, i el guanyador serà el que disputi la regata final amb l’equip de Nova Zelanda.  

La regata final s’inaugurarà amb una producció artística local “de primer nivell com es va fer amb els Jocs Olímpics”

Aquesta regata final començarà el 12 d’octubre, però no se sap quan acabarà. I és que guanya l’emblemàtica Copa de les Cent Guinees l’equip que aconsegueix set victòries, la qual cosa provoca que la data per conèixer al vencedor definitiu depengui de com es desenvolupen les carreres i de quin avantatge prenguin els equips entre ells. A aquesta incògnita se suma la imprevisibilitat del temps, en una competició en la qual el vent és clau i que en la qual una regata pot ajornar-se si aquest no bufa adequadament. En el cas més ràpid, el guanyador es proclamarà el 18 d’octubre i, com tard, ho farà el dia 27.

La regata juvenil i la femenina, la primera de la història, es desenvolupen seguint un altre esquema. En lloc de disputar-se amb diverses fases eliminatòries, tots els equips competeixen alhora. I aquesta vegada no són sis, sinó 12: els sis de la 37 Copa de l’Amèrica, i també Països Baixos, Canadà, Alemanya, Suècia, Austràlia i Espanya, que estarà representada pel Sail Team BCN, que competeix amb el seu equip juvenil i amb el seu equip femení. De la primera regata s’eliminaran sis participants; dels sis restants, quedaran dos finalistes, i el guanyador es decidirà entre ells.  

Eva Pizá i Natàlia Via-Dufresne conversant amb Jordi Basté durant la trobada.

Sempre pendents del vent

Tant la nova categoria femenina com la juvenil, que se celebra per segona vegada, competiran amb vaixells AC40, que compten amb bateries per generar l’energia que requereix que l’embarcació s’elevi sobre l’aigua. En canvi, els AC75 amb els quals es disputa la 37 Copa de l’Amèrica no disposa d’aquestes bateries, i tota l’energia es genera a base de “potència humana”, segons Via-Dufresne. 

Tant és així, que els neozelandesos van sorprendre en la passada edició amb un sistema de pedals i amb ciclistes a bord del seu vaixell. “Ara, gairebé tots els equips han incorporat a ciclistes per generar energia”, ha afegit la també medallista olímpica. L’energia que generen els regatistes facilita que els vaixells volin sobre les seves hidroales, i és que, com menys toquen l’aigua, més ràpid es desplacen: “Intenten estar el màxim temps fora de l’aigua” i, per fer-ho, es requereix un mínim de sis nusos del vent, constant company i alhora rival en aquesta competició. 

Natàlia Via-Dufresne explicant les regles del joc. ©Marc Llibre

Tots els equips navegaran en un camp de regates que se situarà entre l’Hotel W i el Port Olímpic. En regates que duraran 20 minuts i que començaran a les 14 hores, els equips hauran de donar voltes a un circuit paral·lel a la costa, que s’ha situat el més a prop possible al litoral amb l’objectiu que el públic pugui presenciar les regates des de terra. Tot amb la finalitat d’atreure al públic i convertir l’esdeveniment esportiu en un esdeveniment de ciutat més enllà de l’esport, en una determinació que s’ha constatat en aquesta segona sessió del cicle, que va començar a l’abril repassant la història de la competició actual més antiga del món i el seu desembarcament a la capital catalana.

El cicle es completarà amb dues sessions més, previstes per al 19 de juny i el 17 de juliol. Les cites, totes abans que comenci la competició a l’agost, versaran sobre la innovació que caracteritza la Copa de l’Amèrica, i sobre el llegat que l’esdeveniment deixarà a la ciutat, en la qual la competició ha accelerat transformacions com la del Port Olímpic y la del Port Vell. No obstant, el llegat que vol imprimir l’edició barcelonina de la regata va més enllà de l’urbanisme, i inclou consolidar la categoria femenina de la competició, la Puig Women’s America’s Cup, que s’estrena per primera vegada en la història, i extendre la pràctica dels esports nàutics i la vela a una Barcelona llesta per llançar-se a la mar.

Segona sessió del cicle ‘Tot el que vols saber de la Copa de l’Amèrica’ a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm. ©Marc Llibre
Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Trencadís

Més de mil obres originals de tot el món opten al Premi Planeta

Un total de 1.070 manuscrits originals s'han presentat per a optar al Premi Planeta. En…

16 de setembre de 2024
  • Música

Una temporada marcada pels herois al Palau de la Música Catalana

Sota el lema 'La música més humana, arrenca una nova temporada de concerts al Palau…

15 de setembre de 2024
  • Opinió

Empreses sostenibles per a una Barcelona sostenible

La sostenibilitat en l'empresa representa un factor clau de competitivitat i atracció de talent

15 de setembre de 2024
  • Good News Barcelona

La quàntica s’obre pas a Catalunya per convertir-la en referent internacional

L'ecosistema català vinculat a la quàntica creix en actors i en rellevància internacional, orbitant especialment…

15 de setembre de 2024
  • El Bar del Post

Ana Montserrat: Seguir ficant-se en embolics meravellosos

A hores d'ara, porta ja viscudes unes quantes vides. “Tinc dos passaports, francès i espanyol,…

14 de setembre de 2024
  • Creativitat

Barcelona, una realitat artística

Jordi Díaz Alamà ens convida a visitar un espai revolucionari, la Barcelona Academy of Art,…

14 de setembre de 2024