A Barcelona no deixen d’obrir-se locals de cultura vegana. Són establiments on destaca la proposta de valor no sols dels seus productes, sinó també de l’espai que han implementat i el modern servei que ofereixen, molt ajustat a les noves demandes i tendències del sector retail.
Hi ha tres llocs que no és convenient perdre’s a la ciutat: Väcka, Farmers Butchers i Vegan Junk Food Bar. El primer d’ells, el restaurant Väckaun, es va inaugurar el 2015 a l’atractiu barri de Gràcia i, l’any 2019, es va mudar al Poblenou, situant-se al Nest City Lab, un laboratori de sostenibilitat urbana amb certificat LEED Platinum. Aquesta nova localització ha convertit en poc temps a Väcka en un lloc de culte del formatge vegà i de la seva oferta gastronòmica a Barcelona.
El formatge és el producte estrella de Väcka. Moltes vegades trobem productes d’altres marques que no compleixen amb el procés real d’elaboració del formatge, cosa que ells han volgut canviar. I no sols es conformen en oferir un bon producte: l’embalatge, la posada en escena i el bon màrqueting offline, fan que s’hagi convertit en un article desitjat, fins al punt que ja distribueixen a altres botigues.
I si busquem gaudir del bon formatge vegà en el mateix barri de Gràcia, a Veggies Farmers Butchers viurem una experiència molt semblant a la de qualsevol carnisseria de barri. Però no és igual que les altres, ja que busquen que la gent canviï de mentalitat i vegi en el menjar vegà un aliat per a la seva alimentació diària.
La idea d’aquest projecte va sorgir fa uns tres anys, quan tres amics van decidir impulsar una proposta vegana natural i sense productes químics. Normalment, els productes vegans de supermercat són processats, per això van voler elaborar les seves pròpies receptes artesanals utilitzant llegums, cereals i mescles de farines. Tot un desafiament, ja que aconseguir la textura i el sabor d’uns certs productes que simulen la carn és molt complicat.
La botiga té una part d’obrador que dóna molt valor a l’establiment i on elaboren diàriament els productes que posaran a la venda. Segons Enrich, un dels seus fundadors, els seus productes top són la sobrassada i el xoriço picant. A més a més, tot i que no tenen ni sabor ni textura de carn, les botifarres són el producte que més agrada als clients no vegetarians.
Una altra obertura que no podem perdre’ns i que no pot faltar en cap guia és l’hamburgueseria vegana Junk Food Bar del barri del Born. La seva filosofia de treball és completament oposada al concepte de restaurant vegà associat amb el menjar healthy, ja que el local convida a gaudir del fast food.
Aquesta cadena té la missió de crear un impacte positiu en el benestar animal, ambiental i humà. Vegan Junk Food Bar va obrir el seu primer establiment l’any 2017 a Amsterdam. L’innovador menjar d’aquest restaurant s’ha fet notar, tant de manera online com offline. Tant és així que ha rebut dos premis en els Vegan Awards.
Vegan Junk Food Bar no deixa indiferent a ningú, ni per la seva decoració ni pel menjar, per dues raons. En primer lloc, perquè juguen amb els colors, servint plats molt acolorits i atractius a la vista. Per exemple, el pa de moltes de les seves hamburgueses és de color rosa o negre, fet que capta l’atenció del client des del primer moment. D’altra banda, són ells mateixos els que preparen les hamburgueses i la carn vegana, aconseguint amb encert la textura i el sabor. Moltes persones es queden sorpreses que no es tracti de carn o peix convencional, ja que el producte està molt ben trobat.
Aquests tres establiments de Barcelona treballen molt bé el disseny, el producte de qualitat i el servei, ingredients clau per oferir una excel·lent experiència i gaudir d’una ciutat retailer i gastronòmica, i també, de l’entorn on estan situats aquests negocis.
Barcelona és una ciutat que aposta sempre per les tendències i la cultura vegana no podia faltar. Aquests tres establiments no sols sorprendran al lector: marcaran un abans i un després en la seva percepció de la cultura vegana. I si sou fans d’aquesta cultura, ja teniu tres noves adreces per freqüentar amb assiduïtat.