La 45 edició de l'esdeveniment, que omplirà els carrers de Barcelona l'11 de maig, amplia a 40.000 els dorsals disponibles i se celebrarà en favor de la Fundació Xana, impulsada per Luis Enrique i Elena Cullell per a ajudar a famílies amb fills malalts
La cursa va comptar amb més de 30.000 participants l'any passat.
Més de 25.000 persones ja tenen preparades les seves sneakers per a córrer a la Cursa El Corte Inglés. Algunes d’elles són runners d’elit, però el perfil majoritari és el del corredor popular: molts es preparen per a la carrera; altres, participaran sense entrenament previ i només per gaudir durant la carrera popular amb més trajectòria de la ciutat.
Per la seva gratuïtat, el seu recorregut, la seva trajectòria i implicació amb causes solidàries, l’esdeveniment atreu a nous corredors cada any. “Molta gent, al llarg d’aquestes 45 edicions, s’ha aficionat a córrer amb la Cursa El Corte Inglés”, ha defensat la presidenta de la Federació Catalana d’Atletisme, Mercè Rosich. Els corredors, siguin d’elit, aficionats o ocasionals, recorreran la ciutat el diumenge 11 de maig a partir de les 9 hores, amb el mateix traçat des de 2022. Va ser llavors quan va canviar el seu tradicional recorregut amb sortida i arribada al Corte Inglés de Plaça Catalunya a l’actual, que ara surt del seu establiment de la Diagonal fins al de Catalunya.
El circuit urbà, de 10 quilòmetres exactes i homologat per la Federació Catalana d’Atletisme, recorrerà la Diagonal fins que es trobi amb el Passeig de Gràcia; llavors, baixarà fins al carrer Aragó i seguirà pel carrer Viladomat, fins a la Gran Via. D’aquí, continuarà zigzaguejant per l’Eixample fins a arribar al carrer Marina, i després anirà per Casp fins a la Plaça Catalunya.
La carrera, amb més de 30.000 corredors l’any passat, ja compta amb 25.000 inscrits quan falta més d’un mes per a la prova. Les inscripcions, que poden realitzar-se online, reflecteixen la paritat que caracteritza l’esdeveniment, amb un 51% d’homes i un 49% de dones ja apuntades, com ha detallat des del Corte Inglés Eva Franqués. A aquestes alçades de l’any passat, la cursa fregava els 15.000 inscrits, 10.000 menys que ara; si es manté la tendència, superarà les xifres de la passada edició. Tot i que no es fixen una xifra objectiu de participants, els organitzadors han ampliat els dorsals disponibles fins als 40.000, amb la finalitat que ningú es quedi fora, després que l’any passat s’hagués d’obrir una llista d’espera.
I és que el running està de moda en una Barcelona que s’ha convertit en una “ciutat de curses”, com ha destacat el regidor d’Esports, David Escudé. “Des de l’Ajuntament estem treballant, i creiem que aconseguint, que l’esport estigui de moda”, pels beneficis que comporta per a la salut, però no només això: “L’esport ajuda a amplificar molts missatges”.
Així ho farà també la Cursa, que des de 1986 exerceix d’altaveu d’entitats solidàries. En aquesta edició, la ciutat correrà per la Fundació Xana, impulsada el 2023 per l’exfutbolista i entrenador Luis Enrique i per Elena Cullell, arran de la malaltia i mort de la seva filla Xana als 9 anys per un càncer ossi. “Quan vam viure la malaltia i mort de la Xana, vamp pensar com hauria estat sense els recursos per acompanyar el camí”, ha explicat la secretària de l’entitat i tieta de la Xana, Bela Cullell.
En aquest context, la fundació se centra en oferir recursos i acompanyament a les famílies de nens i nenes malalts, molts dels quals ja s’impacienten per participar a la Cursa, ja sigui corrent, repartint globus o informant sobre la fundació: “Els infants se senten protagonistes, i saber que una ciutat corre per la teva causa és una injecció emocional enorme”. L’amazona Sira Martínez, germana de la Xana, també contribuirà a la campanya solidària, juntament amb prescriptors de l’esport i la música, com el cantant Joan Dausà, l’atleta Elena Congost i els futbolistes Ronald Araújo, Joan Garcia i Cristhian Stuani.
En suport a la fundació, tres criatures, amb la Xana al capdavant, protagonitzen el cartell d’enguany, dissenyat per l’artista Edgar Plans, amb un lema: “Barcelona és la Cursa”, emfatitzant la seva vinculació amb la ciutat i els barcelonins. I és que la carrera popular, que supera els dos milions de participants en les seves 45 edicions, està en el calendari de moltes famílies, tant per assistir-hi com a públic com per córrer. Així ho ha constatat el representant de Barcelona de la Conselleria d’Esport de la Generalitat, Cesar Tovar: de la butxaca ha desempolsat dorsals de la cursa des de la seva vuitena edició: “Aquesta carrera ens va donar a molts l’arrencada per l’esport i per ser runner, encara que abans ens dèiem simplement corredors”.
La Cursa també va ser aquesta espurna per a Mary Palmer, que el mes passat va acabar la Marató de Barcelona als 80 anys. “Em vaig aficionar a córrer als 40 i vaig començar així, perquè és accessible”. Palmer, mestra jubilada i que treballa ara amb nens desfavorits amb l’ONG Shamrock Nepal, tornarà a posar-se les sabatilles de córrer en aquesta edició, com cada any: “La Cursa El Corte Inglés m’ha portat a fer la Marató”.
Com Palmer i la resta de corredors, els dorsals es poden recollir després d’inscriure’s gratuïtament online tant al Corte Inglés de Diagonal com al de Plaça Catalunya i, per primera vegada, al de Ca Dragó, en una edició que també tindrà com a novetat que l’avituallament d’aigua es realitzarà amb gots compostables i amb Aigües de Barcelona, per a reduir la generació de residus plàstics.
Tatxo Benet, soci fundador, president i CEO de Mediapro, ha estat el tercer convidat del…
Encara recorda l'impacte de la Sagrada Família o de l'estàtua de Colom quan, de nen,…
Per molt que t’hi esperis un director general del Liceu de perfil de management i…
“Planificar està sobrevalorat… si ets molt bo improvisant”
Cal fer el possible perquè l’escriptor de Sueca no continuï essent llegit per quatre gats.
Els carrers i places del Poble Espanyol seran l'escenari d'aquest festival, que comptarà amb un…