El teixit empresarial barceloní creix, i no ho fa només a la capital catalana o empès per un àmbit determinat, sinó que ho fa de forma distribuïda en totes les comarques de la província i en tots els sectors econòmics. En concret, les empreses amb seu social als municipis de Barcelona van veure augmentada la seva facturació en un 19,7% el 2022 respecte a l’any anterior, i les estimacions contemplen un increment del 9,2% per a 2023.
En aquest context, les més de 98.000 empreses de la província van facturar el 2022 un total de 348.680 milions d’euros, que van representar el salt interanual més rellevant de la sèrie històrica de l’informe Estructura empresarial de la demarcació de Barcelona, que elabora des de 2014 la Diputació de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Manresa.
L’estudi, que analitza dades de 2022 en tractar-se de l’últim exercici complet tancat disponible, estima que per a 2023 la facturació de les empreses barcelonines arriba a 380.626 milions d’euros, la xifra més alta fins a la data. A més, les empreses dels municipis barcelonins reuneixen el 81% de la facturació de les societats mercantils amb seu a Catalunya, mentre que el territori engloba el 73% de la població catalana.
“L’evolució de la facturació és un indicador de l’evolució satisfactòria del nostre teixit empresarial”, ha destacat la diputada delegada de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Turisme de la Diputació, Ana María Martínez. La també alcaldessa de Rubí ha presentat l’informe amb el regidor de Manresa Luis Vidal Sixto, i els seus autors Ramon Culleré i Josep Maria Canals, que a més dirigeix la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació.
El fet que la tendència creixent es donés en totes les comarques i en tots els sectors també és determinant. De fet, 2022 va ser el primer any des de la pandèmia en el qual van créixer tots els sectors. Entre 2019 i 2020 només van veure créixer la seva facturació sis sectors, i de 2020 a 2021 ho van fer 33, mentre que el 2022 les dades positives es van estendre als 38 sectors que analitza l’estudi.
D’aquesta manera, l’informe plasma la consolidació de la recuperació de la pandèmia i l’evolució positiva de l’economia barcelonina. Aquesta tendència arriba també als sectors que més van reduir la seva facturació amb la covid: l’hostaleria, amb un augment de la facturació del 79% el 2022, i el de les activitats artístiques i recreatives, amb un 46% més.
El sector que va liderar la facturació a la província el 2022 va ser el del comerç a l’engròs especialitzat de mercaderies i productes intermedis, que va concentrar el 9,3% de la facturació. Amb el 7,6% del total, el segon sector va ser el químic i farmacèutic, que va baixar des de la primera posició que va ocupar el 2020. Aquest descens no es deu a una menor facturació del sector, sinó a un increment més acusat en el de comerç a l’engròs de mercaderies i productes intermedis, com ha explicat Canals.
El comerç a l’engròs d’alimentació i begudes (6,5%), els productes alimentaris i de begudes (5,9%) i el comerç a l’engròs de productes d’ús domèstic (5,5%) completen el top 5. Els segueixen el transport i magatzematge (5%), els vehicles de motor i altres materials de transport (4,2%), activitats professionals, científiques i tècniques (4,2%), la venda i reparació de vehicles (3,7%) i el comerç a l’engròs de TIC i maquinària (3,5%). Aquests deu primers sectors concentren el 55,3% de la facturació de tota l’activitat econòmica de les comarques barcelonines.
El Barcelonès va concentrar el 43% de les societats mercantils i el 40% del volum de negoci de la província
Encara que les dades positives es van registrar en totes les comarques, algunes van destacar per sobre de la mitjana, com el Lluçanès, Baix Llobregat, Maresme, Barcelonès, Bages i Anoia. Les que van sumar més facturació van ser, com en el 2021, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. De fet, el Barcelonès va concentrar el 43% de les societats mercantils de les comarques de Barcelona, i el 40% del volum de negoci, a més del 46% de l’ocupació, amb 656.776 treballadors. En total, les empreses de la demarcació generen més de 1,41 milions de llocs de treball, la qual cosa va representar un augment del 5,2% respecte el 2021.
El teixit empresarial de la província barcelonina està conformat principalment per empreses que facturen menys d’un milió d’euros, que representen el 73% del total. No obstant això, hi ha grans empreses en els seus municipis, i 250 d’elles —el 0,25% de les empreses— concentren el 38% de la facturació total. Entre elles, 28 companyies facturen més de mil milions d’euros anuals, la qual cosa representa el 17,9% del volum de negoci de les societats mercantils de la província.
Les empreses que més facturen
L’empresa que lidera el rànquing és Seat, amb més de 10.500 milions de facturació. A una certa distància, la segueix Lidl (6.079 milions) i Carburants Axoil (4.325). Entre les 25 empreses amb més facturació de 2022, es van mantenir 22 respecte a l’any anterior, i van entrar al rànquing tres noves: Synnex Spain, que va traslladar la seva seu social d’Alcobendas a Barcelona, on ja l’havia tingut; Meroil i Biomar Oil.
Per municipis, el rànquing de xifra de negoci per càpita el lidera Santa Maria de Miralles, on té la seva seu Petromiralles i amb 8,6 milions d’euros, i el segueix Les Masies de Voltregà, on se situa La Farga i Bon Preu, amb 1,2 milions. Gurb, amb Casa Tarradellas i 778.502 euros; Castellbisbal, amb la Companyia Espanyola de Laminació i 419.660 euros, i Martorell, amb 402.405 euros i amb Seat, completen el top 5 de xifra de negoci per càpita a la província.